Ξεπουλάνε για 14 εκατ. δάνεια 2 δισ. ευρώ!
Τα δάνεια αυτά αφορούν πάνω από 200.000 άτομα! Και αντιλαμβάνεται ο καθένας τι εκβιασμούς θα αντιμετωπίσουν, αν μάλιστα έχουν βάλει εγγυητές ή έχουν κάποια περιουσία στο όνομά τους. Τη σκυτάλη μετά τη Eurobank παίρνουν η Εθνική Τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Ο στόχος είναι μέσα στο επόμενο δεκαπεντάμηνο να πουληθούν δάνεια ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Η πορεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων με βάση τον προγραμματισμό, μετά τις εντολές των δανειστών, είναι η εξής:
• Από 75,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2016, φέτος να κατέβουν στα 65,9, το 2018 στα 53 και το 2019 στα 40,2 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κλάδοι με τα υψηλότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι η εστίαση (76,3%), η κλωστοϋφαντουργία (75,5%) και η βιομηχανία χάρτου – ξύλου (67,1%).
Στο σφυρί ακίνητα!
Στο μεταξύ, είμαστε ένα βήμα πριν από την πώληση ακινήτων αξίας 30,8 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 46,1 δισ. ευρώ, που αφορούν εξασφαλίσεις προς τις τράπεζες για «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια ιδιωτών. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αρχίσουν να… δουλεύουν ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο.
Να σημειωθεί ότι, με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 88% των συνολικών εξασφαλίσεων των τραπεζών είναι ακίνητα, από τα οποία το 50% είναι οικιστικά, το 34% εμπορικά και βιομηχανικά και το 4% άλλης μορφής. Υπολογίζεται ότι μέχρι τον Δεκέμβριο οι πλειστηριασμοί θα είναι πάνω από 5.000.
Κατέφθασαν πολλά «κοράκια»…
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι έχει ήδη έρθει… σμήνος από «κοράκια». Δείχνει ότι υπάρχει πολύ… φαΐ. Ήδη αρκετά funds έχουν ζητήσει άδειες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, οι οποίες χορηγούνται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Πρόσφατα δόθηκε άδεια στην εταιρεία Β2ΚΑΡΙTAL ΑΕ, η οποία είναι θυγατρική του νορβηγικού ομίλου B2Holding.
Ήδη έχουν αδειοδοτηθεί η Alvarez & Marsal, η UCI, θυγατρική του γαλλικού τραπεζικού ομίλου BNP Paribas, η αγγλική Resolute Asset Management, που εστιάζει στον τομέα των ακινήτων, η Cepal, που αποτελεί σύμπραξη της Centerbridge και της Alpha Bank, η Pillarstone, που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της KKR, της Alpha Bank και της Eurobank, η FBS, θυγατρική της Eurobank, η ΘΕΑ ΑΡΤΕΜΙΣ, θυγατρική της Attica Bank, και η Aktua Hellas, που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία της ισπανικής Aktua και της Alpha Bank.
***
Τριπλάσιες θα είναι οι πτωχεύσεις το 2018!
Θα μειωθούν κατά 6% φέτος οι πτωχεύσεις σε σύγκριση με το 2016 και κατά 8% το 2018, ύστερα από δέκα χρόνια λουκέτων, λέει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius. Απόλυτα φυσιολογική η εξέλιξη. Όταν από το 2009 έχουν πτωχεύσει δεκάδες χιλιάδες –για να μην πούμε εκατοντάδες χιλιάδες– επιχειρήσεις, πόσες να έχουν παραμείνει ζωντανές; Και από αυτές που έχουν παραμείνει πολλές έχουν εναποθέσει τις τελευταίες ελπίδες τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και εκεί είναι άγνωστο αν θα πετύχουν τον σκοπό τους.
Οι πτωχεύσεις, όμως, δεν θα σταματήσουν. Το ομολογεί η εταιρεία που έκανε την έρευνα. Παραδέχεται ότι οι πτωχεύσεις σε απόλυτα νούμερα θα είναι το 2018 τριπλάσιες σε σύγκριση με το 2007.
Χρονιά-ρεκόρ το 2016!
Να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν η χρονιά που οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα έφτασαν στο υψηλότερο ποσοστό τους, σε σύγκριση με το 2007. Ήταν σχεδόν τρεισήμισι φορές πάνω από το 2007! Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πτωχεύσεων σε ετήσια βάση καταγράφηκε το 2011, όταν οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το 2010.
***
Φωτιές βάζει ο Μοσκοβισί: Μπορούσε η κυβέρνηση να προστατέψει τον δανειολήπτη!
Βαρύτατες αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις οικονομικές και τις δημοσιονομικές σχέσεις, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι στη σχετική νομοθέτηση μπορούσε να προβλεφθεί ότι ο δανειολήπτης θα είχε δικαίωμα να εξαγοράσει το δάνειό του. Και τούτο γιατί «οι ελληνικές αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου κειμένου του νόμου 4354/2015» και «η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές αρχές». Κατά συνέπεια, όπως τονίζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι είχε κατατεθεί πρόταση να παρέχεται στον δανειολήπτη ή στον εγγυητή η δυνατότητα να εξαγοράσει το δάνειό του πριν αυτό πωληθεί, αλλά απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των «θεσμών» που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Να σημειωθεί ότι στην Κύπρο ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα επαναγοράς του δανείου του πριν πουληθεί. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σημείωνε τα εξής:
«Η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε κατʼ επανάληψη ότι είχε κατατεθεί πρόταση ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη ή στον εγγυητή να εξαγοράσει το δάνειό του πριν αυτό πωληθεί, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των “θεσμών” που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις. Έχοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
– Ήταν αίτημα των “θεσμών” (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ESM, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) ή απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην έχουν το δικαίωμα οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές να εξαγοράσουν το δάνειό τους πριν αυτό πωληθεί;
– Συζητήθηκε ποτέ η ανωτέρω δυνατότητα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων;
– Διαφωνεί η Επιτροπή με το να παρέχεται η ανωτέρω δυνατότητα στους δανειολήπτες-εγγυητές; Εάν ναι, για ποιους λόγους, και με ποιον άλλο τρόπο πιστεύει ότι θα μπορούσαν να προστατευθούν οι καταναλωτές;».