Μαύρα και στη Θεσσαλονίκη…

Οι φορολογικοί συντελεστές βάζουν την ταφόπλακα, με αρκετές επιχειρήσεις να προσπαθούν να διασωθούν παίρνοντας τον δρόμο της ξενιτιάς, άλλες σε βαλκανικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία, και άλλες στην Κύπρο, όπου η φορολογία είναι πολύ χαμηλότερη.

«Είναι στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος για να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στον δρόμο της ανάπτυξης. Η ύφεση, οι υψηλότεροι φόροι, οι αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές, η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν συνεχώς νέες ασφυκτικές πιέσεις στην αγορά», τονίζει ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης.

«Η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, αλλιώς ένα νέο κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων, με συνέπεια την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας το αμέσως επόμενο διάστημα, δεν μπορεί να αποκλεισθεί», προσθέτει.

«Ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτήν τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε», υπογραμμίζει το ΒΕΘ.

Σήμερα ένας επιχειρηματίας ή επενδυτής καλείται να πληρώσει 29% φόρο επιχειρήσεων, 15% φόρο μερισμάτων, 5%-10% εισφορά αλληλεγγύης, ΕΝΦΙΑ επιχειρήσεων, φόρο επιτηδεύματος, ασφαλιστικές εισφορές 26,95%, υψηλούς φόρους στην ενέργεια και στην τηλεφωνία. Και όλα αυτά ενώ ο ΦΠΑ έχει φθάσει στο 24%!

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Το κλείσιμο των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η μετανάστευσή τους σε βαλκανικές χώρες, κυρίως στη Βουλγαρία και στην Κύπρο, όπου η ασφαλιστική, η φορολογική και η γραφειοκρατική αντιμετώπιση είναι πολύ χαμηλού κόστους σε σχέση με τα εδώ «χαράτσια».

***

Τσίπρας: Αν με αφήσει η «τρόικα»…

Δεν άντεξε και είπε την αλήθεια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τους εκπροσώπους των φορέων της Βόρειας Ελλάδας. Όταν ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης τού έθεσε το πρόβλημα της νομοθέτησης επιτέλους του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, που μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει πέρυσι στην ομιλία του στη ΔΕΘ, η απάντηση του κ. Τσίπρα άφησε άφωνους όλους τους παρισταμένους.

Είπε ότι θα θέσει το θέμα στην «τρόικα» για να πάρει την έγκρισή της…

Και μετά μιλάμε για… κυρίαρχη χώρα…


Σχολιάστε εδώ