Δεν είναι πειραματόζωα οι μαθητές, κύριε Γαβρόγλου!

Και ο… δράστης είναι ο υπουργός Παιδείας, καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών του Τμήματος Μεθοδολογίας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, που δεν έχει ούτε το… ελαφρυντικό ότι δεν είναι δικό του το τερατούργημα αλλά εντολή της «τρόικας». Δεν υπήρξε ούτε ένας καθηγητής, της Δευτεροβάθμιας ή της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που να υπερασπισθεί το σχέδιο του κ. Γαβρόγλου, το οποίο προκαλεί τεράστια αναστάτωση στον χώρο της Παιδείας, χωρίς να προσφέρει έστω και κάτι το στοιχειωδώς σωστό. Και την απόδειξη την προσέφερε ο ίδιος με κάποιες αλλαγές που έκανε, οι οποίες προφανώς ήταν εντολή του Μαξίμου, μήπως και καταλαγιάσουν οι αντιδράσεις και ηρεμήσει ο χώρος της Παιδείας. Όμως… πέτυχε το αντίθετο. Έριξε λάδι στη φωτιά που είχε ήδη ανάψει προσθέτοντας εξετάσεις στο λύκειο, κόντρα στις αρχικές δημόσιες εξαγγελίες του όταν χρίσθηκε υπουργός ότι θα καταργούσε τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, εξαγγελίες που τελικά τις ξέχασε στο συρτάρι του γραφείου του. Δυστυχώς, θα το ξαναπούμε, δεν του έφθασε η αναταραχή που είχε ήδη προκαλέσει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τους μαθητές του λυκείου να είναι στα κάγκελα. Προκάλεσε και νέα θύελλα, που πλέον έφερε γέλια. Δήλωσε από ραδιοφώνου ότι η συμμετοχή των μαθητών της Γʼ Λυκείου στις εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι… «ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ». Θα μετέχει όποιος μαθητής θέλει!

Ήταν η πλήρης ομολογία του υπουργού Παιδείας ότι όλα έγιναν στο πόδι, δικαιώνοντας εκείνους που από την πρώτη στιγμή μιλούσαν για… γονατογράφημα. Και επειδή ίσως κάποιοι να πουν ότι δεν είναι δυνατόν να λέει και να ξελέει ένας υπουργός τέτοιες αστειότητες, παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από την τοποθέτησή του στον Real FM την περασμένη Πέμπτη:

«Εγώ θα έλεγα να πάρουν μέρος στις εξετάσεις του Ιανουαρίου όλοι οι μαθητές. Αν τώρα κάποιοι μαθητές πουν, “εγώ δεν το θέλω και θέλω να πάω κατευθείαν τον Ιούνιο”, θεωρώ ότι θα έχουν το δικαίωμα να το κάνουν»!

Όλο αυτό το αλαλούμ δείχνει ότι, αν και καθηγητής της Ιστορίας των Επιστημών, ο κ. Κ. Γαβρόγλου ζει σε άλλο κόσμο, δεν έχει καμία απολύτως επαφή με την πραγματικότητα, με το πώς λειτουργεί το σχολείο, πώς σκέπτονται οι μαθητές του λυκείου και ποια είναι τα όνειρά τους.

Δεν είναι πειραματόζωα κανενός οι μαθητές, κύριε Γαβρόγλου. Δεν μπορείτε να παίζετε με τη ζωή τους, με το αύριό τους, που είναι και το αύριο της πατρίδας μας, με τα τόσα που πρέπει να μάθουν, ακόμη και με τον τρόπο που πρέπει να σκέπτονται και να δρουν για να μπορούν να σταθούν όρθιοι στη ζούγκλα του σκληρού ανταγωνισμού. Δεν μπορείτε να κάνετε σχέδια επί χάρτου που δεν αντέχουν στην κοινή λογική.

Δεν μπορείτε, κύριε Γαβρόγλου, να βασανίζετε τις οικογένειες των μαθητών, που προσπαθούν να τους δώσουν ό,τι μπορούν για να κερδίσουν τη ζωή. Δεν μπορείτε, από τη μια στιγμή στην άλλη, να αλλάζετε τους κανόνες του «παιχνιδιού», έτσι, για να δείξετε ότι υπάρχετε. Γιατί τον λογαριασμό τον πληρώνουν στο τέλος οι μαθητές και οι γονείς τους.

Σταματήστε να τους θεωρείτε όλους πειραματόζωα…

Επιτέλους, Αλέξη Τσίπρα, είναι ώρα να τραβήξεις και κανένα αυτί…

Υστερόγραφο

Πολλές ήταν οι αντιδράσεις στους σχεδιασμούς του υπουργού Παιδείας. Λόγω περιορισμένου χώρου, θα παραθέσουμε μόνο τρεις, που δίνουν το κλίμα:

• Γιώργος Μπαμπινιώτης, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών: Φιλόδοξο, αλλά πρακτικά ανεφάρμοστο σύστημα, με ουτοπικές συλλήψεις. Γʼ Λυκείου = προπαρασκευαστικό σχολείο για εισαγωγικές εξετάσεις (επειδή αυτήν «τη δουλειά» την ξέρουν καλύτερα τα φροντιστήρια, θα την αναλάβουν οι φροντιστές).

• Αχιλλέας Ζαπράνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Παρʼ όλες τις φανφάρες, η αναζήτηση του αγίου δισκοπότηρου δεν έχει τελειώσει ακόμη…

• Στράτος Θεοδοσίου, καθηγητής Αστροφυσικής, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών: Ήμαρτον, κύριε Γαβρόγλου, κάνατε το Λύκειο Βιομηχανία Εξετάσεων.


Σχολιάστε εδώ