Αντίσταση στην Αμερική…

Ενώ η Ουάσινγκτον ζητούσε επέκταση της βάσης με συμφωνία πενταετούς διάρκειας, η απόφαση, που δημοσιεύθηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, είναι για έναν μόνο χρόνο. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα εκτονώσει για κάποιο διάστημα την ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις των υπουργών Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Άμυνας Π. Καμμένου, οι οποίοι προσέγγιζαν την υπόθεση από διαφορετική οπτική γωνία.

Ο δεύτερος ήταν υπέρ της πενταετούς συμφωνίας, είχε δε παράσχει σχετικές διαβεβαιώσεις προς τον αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στη συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάρτιο στην Ουάσινγκτον. Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς ήταν υπέρ μιας πιο σκληρής στάσης, με απώτερο σκοπό να εξασφαλίσει η χώρα μας περισσότερα και πιο σημαντικά ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Θέση με την οποία συμφωνούσε και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι τα ανταλλάγματα δεν θα πρέπει να περιορίζονται στον αμυντικό τομέα, αλλά να είναι ευρύτερα, οικονομικά αλλά και πολιτικά.

Για τον λόγο αυτό και στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη άνοιξη είχε δώσει σαφείς οδηγίες για διαπραγματεύσεις βήμα βήμα, χωρίς άγχος και βιασύνες. Στη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών που θα ισχύσει η προσωρινή συμφωνία, η κυβέρνηση, μέσω των αρμόδιων υπουργών, θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ουάσινγκτον προκειμένου να αποσπάσει σημαντικότερα ανταλλάγματα.


Σχολιάστε εδώ