Τι φέρνει το νομοσχέδιο της Αχτσιόγλου

α. Θα διαχωρίζει την ασφάλιση από την ιδιότητα στους κλάδους των μηχανικών και των νομικών, ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή των εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα. Και γεννάται το εξής ερώτημα: Γιατί αυτό δεν προβλέφθηκε κατά την ενοποίηση του ΕΦΚΑ, αφού οι εισφορές με τον ν. 4387/2016 συνδέονται με το εισόδημα, δηλαδή με την κατʼ ουσία άσκηση επαγγέλματος και όχι με την ιδιότητα (Τεχνικό Επιμελητήριο, Δικηγορικός Σύλλογος); Εκτός και εάν η ενοποίηση -κάτι που έχουμε επισημάνει κατʼ επανάληψη από το «Π», ήταν εντελώς πρόχειρη, με υπεύθυνους, κυρίως αυτούς που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της.

β. Θα περικλείει μια σειρά από εργασιακές διατάξεις για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία, όπως, για παράδειγμα, η υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, το οποίο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί με περισσότερα στοιχεία.

Ακόμη θα προβλέπονται μέτρα αυτοματοποίησης των διαδικασιών για επιχειρήσεις που παρανομούν, όπως το κλείσιμο (τρεις μέρες), αποκλεισμός από ευρωπαϊκά κονδύλια, ΕΣΠΑ, διαγωνισμούς του Δημοσίου, κ.α.

γ. Θα βελτιωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις της καταβολής των επιδομάτων από τον ΟΑΕΔ και δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

δ. Θα υπάρξουν διατάξεις που έως σήμερα -μετά από οχτώ μήνες λειτουργίας- δεν υπήρχαν, για τη λειτουργία των Πειθαρχικών και Υπηρεσιακών Συμβουλίων σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ (υπολειτουργούν με τριμελή σύνθεση).


Σχολιάστε εδώ