Στα βήματα του Βαρουφάκη ο Μπερλουσκόνι!

Ο πρώην ιταλός πρω­θυπουργός προτείνει τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος. Ανεβαίνει το κασέ του Γιάνη. Άνοιξε δρόμο… Βλέπω να γίνεται περιζήτητος. Δεν κατάλαβες, Αλέξη, τι κελεπούρι είχες και το έχασες.

Να σημειώσουμε ότι ο Μπερλουσκόνι, αν και είναι 81 ετών, παραμένει ο ισχυ­ρός πολιτικός άνδρας της ιταλικής Δεξιάς και, όπως εξήγησε στην εφημερίδα «Λίμπερο», η πρότασή του για παράλληλο νόμισμα – «νέα λιρέτα» στο εσωτερικό στοχεύει «στην τόνωση της κατανάλωσης και της ζήτησης, που αποτελούν βασικούς μοχλούς βιώσιμης ανάπτυξης».

Φαίνεται, όμως, ότι η πρόταση του Μπερ­λουσκόνι δεν τάραξε τα νερά μόνο στη χώρα του, αλλά ταρακούνησε και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας έναν ακόμη πονοκέφαλο στους τόσους άλλους που έχει. Όχι μόνο απέρριψε κα­τηγορηματικά τη σκέψη του πρώην ιταλού πρωθυπουργού αλλά και επισήμανε ότι υπάρχει μόνο ένα νόμισμα στην Ευρωζώνη, λες και δεν το ήξερε ο Σίλβιο. Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις, ήταν το μότο του εκπροσώπου της ΕΕ.

Είχε και έναν ιδιαίτερο λόγο η ΕΕ να αντιδράσει τόσο άμεσα και κατηγορηματικά. Τον Μάιο του 2018 η Ιταλία πάει σε ε­κλογές και ήδη δύο κόμματα τάσσονται εναντίον της οικονομικής και νομισματικής ένωσης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικά: το Κίνημα Πέντε Αστέ­ρων (M5S) και η Λέγκα του Βορρά. Στην περίπτωση δε που τα κόμματα αυτά συμμαχούσαν με το Φόρτσα Ιτάλια, επικεφαλής του οποίου είναι ο Μπερλουσκόνι, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή. Και τότε η ΕΕ δεν θα μπορούσε να αποτρέψει τη δημιουργία παράλληλου νομίσματος.


Σχολιάστε εδώ