Πάνω από 80 εκατ. ευρώ για δράσεις μέσω ΟΧΕ θα πάρει ο Δήμος Πειραιά!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα-μαμούθ, πρωτοφανές για τα δεδομένα των ΟΤΑ, που κατάφερε να το πάρει ο Δήμος Πειραιά χάρις στον άρτιο και πλήρες ρεαλιστικό φάκελο που κατάθεσε στη Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Αττικής, στα πλαίσια του νέου θεσμού των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ).

Ο φάκελος του Δήμου Πειραιά περιείχε συγκεκριμένες προτάσεις με στόχευση και προοπτική και πήρε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ πέντε άλλων προτάσεων που υποβλήθηκαν από ομάδες δήμων, γιʼ αυτό και πήρε τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή 80.065.000 ευρώ από τα 250 εκατ. που προβλεπόταν να διανεμηθούν στις πέντε προτάσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι υπόλοιπες τέσσερις προτάσεις πήραν από 50 εκατ. ευρώ και κάτω η καθεμιά, ανάλογα με την πληρότητα του φακέλου που είχε καταθέσει. Από αυτό και μόνο φαίνεται η υπεροχή του φακέλου που κατέθεσε ο Δήμος Πειραιά.

Να σημειώσουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει εγκρίνει άλλα 31.618.000 ευρώ για τα πέντε χρόνια, για να υλοποιηθούν οι προτάσεις του δήμου, εφόσον έπαιρνε τη χρηματοδότηση από τα ΠΕΠ. Γιʼ αυτό αναφέραμε προηγουμένως ότι το επενδυτικό σχέδιο που θα εκτελεστεί θα είναι της τάξης των 111.683.000 ευρώ. (80.065.000 + 31.618.000 = 11.683.000).

Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της πόλης, θα ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν λύσεις σε σοβαρά θέματα που ταλαιπωρούν την πόλη. Το επενδυτικό αυτό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί ταυτόχρονα με μια σειρά ιδιωτικών επενδύσεων που ήδη έχουν δρομολογηθεί στην πόλη και το λιμάνι, κάτι που θα κάνει τον Πειραιά τον μεγαλύτερο επενδυτικό προορισμό της Ελλάδας.

Ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που ανοίγουν τεράστιες προοπτικές για την πόλη, σε δήλωσή του μεταξύ άλλων τόνισε: «Αισθάνομαι χαρούμενος και υπερήφανος για το γεγονός ότι στον Πειραιά θα υλοποιηθεί τα επόμενα πέντε χρόνια το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο στην ιστορία της πόλης και ένα από τα μεγαλύτερα αυτήν τη στιγμή στη χώρα. Με επιμονή, υπομονή και συστηματική δουλειά κάνουμε το όραμά μας πράξη. Υποσχεθήκαμε να φέρουμε στην πόλη τους αναγκαίους πόρους και τις επενδύσεις ώστε ο Πειραιάς να γίνει αυτό που οραματιστήκαμε. Μια άλλη, σύγχρονη πόλη, ένας επενδυτικός προορισμός που θα φέρει ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας για τους Πειραιώτες. Αυτό πράττουμε βήμα βήμα και με σχέδιο, τίποτα δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται υπομονή από όλους και είναι βέβαιο ότι ο χρόνος θα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας».

Η στήλη εδώ και δύο μήνες είχε γράψει κατʼ αποκλειστικότητα ότι το ποσό που θα πάρει ο Δήμος Πειραιά από την αξιολόγηση των ΟΧΕ θα κυμαίνεται από 80 έως 90 εκατ. ευρώ. Και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων την δικαίωσε…

***

• Βοήθεια σε 30.000 οικογένειες χαμηλόμισθων Πειραιωτών για να μην τους κοπεί το ρεύμα, λόγω του ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν, θα προσφέρει η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά από τον επόμενο μήνα… Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ύψους 5 εκατ. ευρώ, που θα ανακουφίσει αφενός χιλιάδες οικογένειες που ζουν σήμερα με τον εφιάλτη ότι θα μείνουν χωρίς ρεύμα αλλά θα αποτελέσει αφετέρου και τονωτική ένεση για τη ΔΕΗ, αφού θα εισπράξει ένα σεβαστό ποσό από εν δυνάμει πελάτες της που δεν θα είχαν δυνατότητα να την πληρώσουν. Το πρόγραμμα της περιφέρειας για την επιδότηση των ευάλωτων οικιακών καταναλωτών της ΔΕΗ προβλέπει:

Α) Ενίσχυση 100 ευρώ για οικογένειες με τρία προστατευόμενα τέκνα

Β) Ενίσχυση 150 ευρώ για άτομα με χαμηλό εισόδημα (12.000 ετησίως και 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο), μακροχρόνια ανέργους, άτομα με αναπηρία και άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Προϋπόθεση για την επιδότηση είναι ο οικιακός καταναλωτής να είναι δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, να έχει ρυθμίσει παλαιότερες οφειλές έως τις 31/8/2017 και να είναι ενήμερος ως προς τις οφειλές το διάστημα από 31/8/2017-31/10/2017.

• Γράφαμε την περασμένη εβδομάδα πως ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης δίνει ομηρικές μάχες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής για να εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις προκειμένου να γίνουν έργα υποδομής στην περιφέρειά του. Έτσι, μέσα στο κατακαλόκαιρο εισηγήθηκε και πέρασε χρηματοδότηση ύψους 580.000 ευρώ για την ανάπλαση της πλατείας 25ης Μαρτίου (Χαλκηδόνας) στη Νίκαια. Στον χώρο προβλέπεται να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις με στόχο την αναβάθμιση της πλατείας επί των οδών Πέτρου Ράλλη, Δημοκρίτου και Λαοδικείας στην περιοχή Χαλκηδόνας της Δημοτικής Ενότητας Νίκαιας.

• Πριν από τέσσερις μήνες περίπου είχαμε γράψει ότι η Περιφέρεια Αττικής είχε διασφαλίσει πόρους ύψους 40 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. Η περιφέρεια τις προηγούμενες μέρες επιβεβαίωσε την αίτηση και μάλιστα διευκρίνισε ότι από το ποσό αυτό τα 13 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στα τρία νοσοκομεία του Πειραιά («Τζάνειο», Κρατικό Νίκαιας και «Μεταξά») προκειμένου να ενισχυθεί ο εξοπλισμός τους και να αντικατασταθούν τα παλαιά μηχανήματα με σύγχρονα, ώστε να είναι σε θέση να παρέχουν υπηρεσίες αναβαθμισμένου επιπέδου στους πολίτες. Οι πόροι αυτοί θα αποτελέσουν ανάσα για τα νοσοκομεία της πόλης.

• Συνεχίζεται ο θόρυβος για την αξιολόγηση-παρωδία των διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά, που αποκάλυψε πριν από 15 μέρες η στήλη. Το θέμα έχει φθάσει στη Δικαιοσύνη και αναμένεται και δικαστική εμπλοκή των μελών της Επιτροπής που έκαναν τις συνεντεύξεις και βαθμολόγησαν με άριστα όλους τους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως αν τα τυπικά προσόντα τους ήταν μηδενικά. Όπως τονίζουν δικαστικές πηγές του Πειραιά, με το που θα γυρίσουν οι εισαγγελείς από τις διακοπές θα ρωτήσουν τα μέλη της Επιτροπής πώς είναι δυνατόν ένας διευθυντής με μεταπτυχιακά, εμπειρία, γλώσσες, κ.λπ., να μην μπορεί να ανοίξει το στόμα του στη συνέντευξη και ένας που έχει ένα πτυχίο με 5 να αριστεύει.

Μεταξύ των μελών της Επιτροπής υπάρχει πανικός, αφού ακούστηκε ένας να λέει: «Εγώ δεν θα πάω φυλακή για χάρη σας». Κάτι που σημαίνει ότι στον ανακριτή κάποιοι θα… κελαηδήσουν…


Σχολιάστε εδώ