Ο Μακρόν φέρνει μαζί του 30 γάλλους μεγαλοεπιχειρηματίες

Στην κυβέρνηση αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη, καθώς θεωρούν ότι ισοδυναμεί με έμπρακτη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλει η χώρα μας να βγει από το τούνελ της κρίσης. Ταυτόχρονα, συνιστά έμμεση αναγνώριση του αναβαθμισμένου γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Μ. Μακρόν θα φτάσει στην Αθήνα στις 7 Σεπτεμβρίου επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας. Σε αυτήν, πέραν των άλλων, θα μετέχουν 30 από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Γαλλίας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς, όπως η ενέργεια, οι υποδομές, ο τουρισμός, το περιβάλλον, ο κατασκευαστικός κλάδος κ.ά., κάτι που είναι ενδεικτικό του υψηλού ενδιαφέροντος για επενδύσεις στη χώρα μας. Στην κυβέρνηση επικρατεί η άποψη ότι η αγορά του ΟΛΘ από κοινοπραξία της οποίας ηγείται γαλλική εταιρεία αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία από το εξωτερικό.

Τον Μ. Μακρόν θα συνοδεύουν στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας Μπρ. Λεμέρ και η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νατ. Λουαζό. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα γίνει δεκτός με τις προβλεπόμενες τιμές από τον Πρ. Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον οποίο θα κάνουν από κοινού σύντομες δηλώσεις στα Μέσα Ενημέρωσης. Στη συνέχεια ο κ. Μακρόν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα και αμέσως μετά θα παραθέσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Στις συζητήσεις θα κυριαρχήσουν, εκτός από τα ζητήματα της οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, το Κυπριακό, το Μεταναστευτικό, οι εξελίξεις στα Δυτ. Βαλκάνια κ.ά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ δεν έχει οριστικοποιηθεί αν ο χώρος που θα επισκεφθεί κατά την παραμονή του στην Αθήνα θα είναι η Πνύκα ή η Ακρόπολη. Το βράδυ της πρώτης ημέρας ο Πρ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του γάλλου Προέδρου. Δικό της, ξεχωριστό πρόγραμμα θα ακολουθήσει η σύζυγός του Μπριζίτ, η οποία θα συνοδεύεται, όπως απαιτεί το πρωτόκολλο, από τη σύζυγο του Προέδρου κ. Σίσσυ.

Η Αθήνα είναι ένας σημαντικός σταθμός της πορείας που έχει ξεκινήσει ο Μ. Μακρόν, θέλοντας να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για την απόφασή του να διαδραματίσει έναν πιο σημαντικό ρόλο στο ευρωπαϊκό αλλά και στο διεθνές πεδίο. Να βγάλει, δηλαδή, τη Γαλλία από τη σκιά της Γερμανίας, όπου βρέθηκε την περίοδο του προκατόχου του Φρ. Ολάντ. Άλλωστε, από τις πρώτες ημέρες της θητείας του στα Ηλύσια Πεδία ο Μ. Μακρόν έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στις εξελίξεις στην Ευρώπη, με στόχο να προσδώσει έναν πιο κοινωνικό χαρακτήρα στις ακολουθούμενες πολιτικές στον τομέα της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η απόφασή του για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.

Στην προσπάθειά του πάντα να ενισχύσει τον ρόλο της Γαλλίας, έχει ξεκινήσει κύκλο επαφών και συναντήσεων με ευρωπαίους ηγέτες. Είδε διαδοχικά τους Προέδρους (πρωθυπουργούς) της Αυστρίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, ενώ στις 31 Αυγούστου θα δει τον αντίστοιχο της Ολλανδίας. Οι πρωτοβουλίες του δεν περιορίζονται, ωστόσο, στο ευρωπαϊκό έδαφος. Προηγήθηκαν οι παρεμβάσεις του στη Λιβύη και η επίσκεψή του στα γαλλικά στρατεύματα που εδρεύουν στο Μάλι, δηλώνοντας με τον τρόπο αυτό το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις στις χώρες της Β. Αφρικής.

Με δική του πρωτοβουλία, την προσεχή Δευτέρα διοργανώνεται στο Παρίσι ειδικό φόρουμ, όπου θα λάβουν μέρος μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκ. Μέρκελ, ο ισπανός πρωθυπουργός Μ. Ραχόι και η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Φ. Μογκερίνι. Η οικονομία, η ασφάλεια και το Μεταναστευτικό είναι τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος. Στη συνάντηση ενδέχεται να μετάσχουν Πρόεδροι από χώρες της Αφρικής, όπως το Τσαντ, η Νιγηρία, ο επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Λιβύης κ.ά., λόγω και της αύξησης των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη από χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής.

Λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Μ. Μακρόν, στη χώρα μας, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, θα βρεθεί και ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Στις 14 Σεπτεμβρίου θα συνέλθει στο νησί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, όπου θα μετάσχει και ο Αλ. Τσίπρας. Στο περιθώριο των εργασιών οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να έχουν κατʼ ιδίαν συνάντηση για να συζητήσουν όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες αλλά και την Ευρώπη γενικότερα. Στις πρώτες θέσεις της ατζέντας, η οικονομία, το Μεταναστευτικό κ.ά.

***

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα

Τον Σεπτέμβριο όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Αθήνα! Η πρωτεύουσα θα γίνει τόπος συνάντησης προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, των Μέσων Ενημέρωσης κ.ά. Αφορμή δύο σημαντικά φόρουμ που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας.

Στο διάστημα 13-17 του μήνα το Athens Democracy Forum σε συνεργασία με τους «New York Times» οργανώνει τετραήμερο συμπόσιο με θέμα συζήτησης «Λύσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει». Μεταξύ των ομιλητών ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Κέβιν Ραντ, πρώην υπουργοί, οικονομολόγοι, πολιτικοί αναλυτές, ενώ από ελληνικής πλευράς στο συμπόσιο θα μιλήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος.

Λίγες ημέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 6 Σεπτεμβρίου, με πρωτοβουλία του ιδρύματος και του καθηγητή Σπ. Φλογαΐτη θα πραγματοποιηθεί συνέδριο όπου θα συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και ο Πρ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν τους.


Σχολιάστε εδώ