Οι αναδασωτέες εκτάσεις θα ενσωματωθούν στους δασικούς χάρτες

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος συνέδεσε ουσιαστικά πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών με εμπρησμούς, λόγω των δασικών χαρτών, και τόνισε: «Αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι θα περιορίσουν και θα επιβουλευθούν τη δημόσια δασική περιουσία, αν κάποιοι σκέφτηκαν ότι μοιάζουμε έστω και λίγο με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, χτύπησαν λάθος πόρτα».

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος διαβεβαίωσε ότι η οριοθέτηση των αναδασωτέων εκτάσεων θα εισαχθεί (εντός τριμήνου) στους ήδη αναρτημένους χάρτες, προστατεύοντας τα δάση και κόβοντας την όρεξη σε όσους τα επιβουλεύονται για να τα καταπατήσουν και να κερδοσκοπήσουν. «Οι δασικοί χάρτες δεν θα καθυστερήσουν ούτε μία μέρα εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών. Δεν θα δοθεί άλλη παράταση πέραν της 7ης Σεπτεμβρίου για να ολοκληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι τις υποχρεώσεις τους και στόχος είναι το 2019 η Ελλάδα να έχει δασικούς χάρτες στο 100% της χώρας και να προχωρήσει απρόσκοπτα το Εθνικό Κτηματολόγιο». Τέλος, ανακοίνωσε ότι απομένουν 12 δήμοι που δεν έχουν οριοθετήσει τους οικισμούς στους δασικούς χάρτες, ενώ το φθινόπωρο, μετά την ανάρτηση, ξεκινάει και η σύνταξη του νομοσχεδίου για τις οικιστικές πυκνώσεις.

***

Μπλόκο… βορείων προαστίων

Ο Δήμος Διονύσου προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της μετατροπής του υποθηκοφυλακείου σε κτηματολογικό γραφείο για τις περιοχές Αγίου Στεφάνου, Διονύσου, Ροδόπολης και Σταμάτας Αττικής. Το ΣτΕ ανέστειλε την εν λόγω απόφαση μέχρι την 6η Δεκεμβρίου και οι συναλλαγές συνεχίζουν να διενεργούνται κανονικά. Αντίστοιχα, η λειτουργία Κτηματολογίου σε Άνοιξη, Ν. Ερυθραία και Εκάλη είναι νομικά ανυπόστατη, με τις συνακόλουθες συνέπειες εις βάρος όλων των πολιτών που καταχώρησαν πράξεις (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, αποδοχές κληρονομίας, προσημειώσεις, υποθήκες κ.λπ.) στο εκεί Κτηματολόγιο. Ο λόγος ήταν ότι… δεν αρκούσε η υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος, αλλά έπρεπε να υπογράψει και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

***

Αντιαναπτυξιακές καθυστερήσεις

Τον κίνδυνο να απενταχθούν από προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ ή να μην καταφέρουν να ολοκληρώσουν τα μελλοντικά επενδυτικά τους σχέδια αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στον νέο αναπτυξιακό νόμο, λόγω της ολιγωρίας του Κτηματολογίου Ρόδου. Πολλοί είναι οι επιχειρηματίες της Ρόδου που παραπονιούνται για την καθυστέρηση έκδοσης πιστοποιητικών ιδιοκτησίας και κτηματολογικών διαγραμμάτων, δικαιολογητικά τα οποία είναι απαραίτητα για την έκδοση οικοδομικών αδειών, πράξεων της Διεύθυνσης Δασών κι άλλων τεχνικών διαδικασιών. Το αποτέλεσμα είναι οι επιχειρήσεις να καθυστερούν να ολοκληρώσουν τα τεχνικά έργα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να χάσουν τη χρηματοδότηση που δικαιούνται από αναπτυξιακά προγράμματα ΕΣΠΑ. Χρειάζεται επειγόντως λύση…

***

Καταγγέλλουν μεθοδεύσεις…

Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αμίσθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος Χρήστος Δημητριάδης, σε άρθρο του στο protothema.gr, θεωρεί πως «πολλοί εμπρησμοί οφείλονται στη μη σύνταξη Κτηματολογίου και Δασολογίου». Αιτία, δε, για την έλλειψή τους είναι ο εσφαλμένος σχεδιασμός και η αντιμετώπισή τους ως δήθεν αποκλειστικά τεχνικό (και όχι νομικό) θέμα. Για πρώτη φορά όμως αναφέρεται στη «νομότυπη διαφθορά α λα ελληνικά, που καθιστά περίπλοκα ακόμη και τα απλά έργα, όπως τη χαρτογράφηση της χώρας, προκειμένου να προκύψουν ʽʽδουλίτσεςʼʼ εκατοντάδων εκατομμυρίων». Παράλληλα, τονίζει πως τα υποθηκοφυλακεία μεθοδευμένα κατηγορούνται ως δήθεν διεφθαρμένα, προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταστροφικοί (για το Κτηματολόγιο) σχεδιασμοί.


Σχολιάστε εδώ