Με μέτριες επιδόσεις…

Οι επιτυχόντες είναι: Χριστόγλου Κωνσταντίνος, Τοπογλίδης Γεώργιος-Εμμανουήλ, Κωστάκη Δανάη, Καυκαλίδης Αθανάσιος-Αλέξανδρος, Μπλέτα Ευγενία, Κυρανούδη Φιλία, Ακτύπης Σπυρίδων, Τζωρτζάτου Όλγα, Τασιοπούλου Γεωργία, Μάντικα Άννα, Καλαμβοκίδης Κωνσταντίνος, Ασημακόπουλος Εμμανουήλ.

Το ενδιαφέρον, για μια ακόμη φορά, ήταν οι σχετικά μέτριες επιδόσεις των επιτυχόντων, καθώς ο πρώτος εισήχθη με συνολική βαθμολογία 803,400 μόρια και ο τελευταίος με 625,000 μόρια.

Και χωρίς να μειώνεται καθόλου η σημασία της επιτυχίας των νέων ακολούθων, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς το τραγικό σημείο στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα: Στον διαγωνισμό, γραπτό και προφορικό, της ελληνικής γλώσσας κοπήκαν οι 53 από τους 131 διαγωνιζόμενους. Ενώ και στη γαλλική γλώσσα, από τους 56, που τη δήλωσαν ως δεύτερη ξένη γλώσσα, πέρασαν τις εξετάσεις μόλις οι 29.

***

62 χρόνια από το πογκρόμ…

Εκδηλώσεις μνήμης για τη θλιβερή επέτειο της συμπλήρωσης 62 ετών από το πογκρόμ εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης στις 6-7 Σεπτεμβρίου 1955.

Οι εκδηλώσεις οργανώνονται σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στην έδρα του μουσείου (Λ. Δεκελείας 152 και Αττάλειας, Ν. Φιλαδέλφεια).

• Οι διήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν στις 4 Σεπτεμβρίου με προβολή ταινίας, εκθέσεις ιστορικού υλικού και ντοκουμέντων για τα τραγικά γεγονότα των Σεπτεμβριανών και θα ολοκληρωθούν και με τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με ένα διαχρονικά ενδιαφέρον θέμα για τον ρόλο των διεθνών οργανισμών: «Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών (ΠΣΕ) και η Αλληλεγγύη του προς τη Ρωμιοσύνη της Πόλης μετά από τα Σεπτεμβριανά του 1955: Ποιος ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών κατά των μαζικών παραβιάσεων Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

• Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και οι προβολές ταινιών δύο τούρκων δημιουργών, της Νιχάν Αρσλόι («Μάνα μου Κωνσταντινούπολη» – «Mana Mouse Istanbul») και του Τζαν Ντουντάρ («Η Νύχτα της Ντροπής»), καθώς τα τελευταία χρόνια είχε υπάρξει μια σημαντική προσπάθεια τούρκων διανοουμένων να δουν κριτικά και αυτοκριτικά τα γεγονότα του 1955, καθώς τελικά δεν οδήγησαν μόνο στην εξαφάνιση της άλλοτε ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη, αλλά στην αλλοίωση της ίδιας της φυσιογνωμίας του τουρκικού πολιτικού συστήματος. Και φυσικά στην πλήρη καταστροφή της διαχρονικής εικόνας της Κωνσταντινούπολης ως χώρου συνάντησης και συμβίωσης των πολιτισμών, των θρησκειών και των εθνών…

• Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τον προσανατολισμό που θέλει να δώσει στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακαλύπτει νέες… εθνικές εορτές!

Έτσι ανακοίνωσε ότι πλέον το Ματζικέρτ θα γιορτάζεται ως εθνική γιορτή σε όλη την Τουρκία. Στο Ματζικέρτ δόθηκε η μάχη όπου οι Σελτζούκοι νίκησαν στις 26 Αυγούστου 1071 τους Βυζαντινούς, υπό τον αυτοκράτορα Ρωμανό Δʼ, τον Διογένη, ανοίγοντας τον δρόμο για την είσοδο των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία…

• Εσχάτως μάλιστα ο κ. Ερντογάν, εκτός του στόχου εορτασμού, το 2023, των εκατό χρόνων από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, που θα σηματοδοτεί, όπως ο ίδιος δηλώνει, την επανίδρυση μιας νέας ισχυρής Τουρκίας, περιφερειακής δύναμης, με λόγο ακόμη και σε παγκόσμια ζητήματα, προβάλλει και μια ακόμη συμβολική επέτειο, το 2053. Δεν είναι άλλη από τη συμπλήρωση 600 ετών από την Άλωση της Πόλης από τον Μωάμεθ Βʼ, τον Πορθητή.

• Ιδιαίτερα σημαντική είναι η πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της Τριμερούς Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου, για συνεργασία σε θέματα ομογένειας και διασποράς. Ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουΐκ βρέθηκε στην Κύπρο με την ευκαιρία του 19ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων αλλά και για την τριμερή συνάντηση, με τη συμμετοχή του Φώτη Φωτίου εκ μέρους της Κύπρου και του Νατάν Σαράνσκι, επικεφαλής της Jewish Agency for Israel.

• Καθώς μαθαίνουμε, ο Νίκος Κοτζιάς έχει αναλάβει πρωτοβουλία για προώθηση της ελληνομάθειας σε διεθνές επίπεδο, ενώ ο κ. Κουΐκ είχε συνομιλίες και με τον υπουργό Παιδείας της Κύπρου Κώστα Καδή για την οργάνωση συντονισμένων κοινών δράσεων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στις ομογενειακές εστίες σε όλο τον κόσμο.

Γιατί είναι προφανές ότι δεν μπορεί να προωθείς την ελληνομάθεια, εάν, πριν απʼ όλους, δεν γνωρίζουν ελληνικά οι Έλληνες και οι Κύπριοι της διασποράς.

• Επιτέλους άνοιξε τις πόρτες του το πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό τζαμί της Αθήνας Φετιχιέ ή Τζαμί του Σταροπάζαρου, που βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς και λειτουργεί πλέον ως μουσειακός – εκθεσιακός χώρος. Η ίδρυση του τζαμιού είχε αρχικά συνδεθεί με την επίσκεψη του Μωάμεθ του Πορθητή στην Αθήνα το 1458. Όμως με νεότερες μελέτες το κτίσμα αναχρονολογήθηκε και πλέον θεωρείται κτίσμα του δεύτερου μισού του 17ου αιώνα, μεταξύ των ετών 1668-1670.

• Ο Ταγίπ Ερντογάν τα τελευταία χρόνια έθετε στην κορυφή της ατζέντας στις επαφές του με τους έλληνες ηγέτες το θέμα της αποκατάστασης του Φετιχιέ, για να λειτουργήσει όμως ως τζαμί. Και συνέδεε πολύ συχνά την απαίτηση αυτή με τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη χριστιανική πολιτιστική κληρονομιά στην Τουρκία.

• Επειδή μάλλον δεν έφθασε η «είδηση» στην Τουρκία, έσπευσαν ορισμένοι καλοθελητές, όπως η μειονοτική εφημερίδα «Birlik» στη Θράκη, να προβάλουν το θέμα ώστε να υπάρξει τουρκική αντίδραση.

• Βεβαίως επιχειρήματα υπάρχουν πολλά. Και το πιο ισχυρό είναι ότι πλέον έχει δρομολογηθεί η κατασκευή και λειτουργία του νέου τζαμιού της Αθήνας, που θα καλύψει τις ανάγκες των μουσουλμάνων επισκεπτών και κατοίκων της πρωτεύουσας. Ενώ το Φετιχιέ τζαμί, ως πολιτιστικό μνημείο, ανήκει σε όλους…

• Μας ενημέρωσε φίλος και φανατικός των social media ότι συγκεκριμένος και γνωστός πρέσβης, με… παρελθόν, αποχαιρετά το τελευταίο… εξάμηνο το ειδυλλιακό πόστο του στην Ασία με εκδηλώσεις εκδρομές και γλέντια… Και η απορία είναι εάν προλαβαίνει καν να περάσει από την πρεσβεία απλώς για να δει την αλληλογραφία του. Αναμείχθηκε πάντως με την τοποθέτησή του σε μακρινό αλλά σημαντικό για την Ελλάδα πόστο, και πάλι στην Ασία. Ας ελπίσουμε ότι εκεί δεν θα χρειασθεί τα πρώτα δύο χρόνια να οργανώνει δεξιώσεις και καλλιτεχνικές συναντήσεις…

***

• Στο Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) του υπουργείου Εξωτερικών έχουν υπάρξει αλλαγές. Περιμένουμε να δούμε πώς θα αποτυπωθεί αυτό και στην παραγωγή έργου.

• Επιστημονικός διευθυντής του ΚΑΣ (θέση άμισθη) έχει αναλάβει ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Πέτρος Λιάκουρας. Στις αρμοδιότητές του είναι η «επιλογή, ανάθεση, οργανωτική μέριμνα, επίβλεψη καθώς και ο συντονισμός όσον αφορά τη συνολική εκπόνηση, την ανάλυση και την επεξεργασία των θεματικών, των τεκμηριωμένων μελετών και των εναλλακτικών προτάσεων πολιτικής».

• Επικεφαλής του ΚΑΣ ορίσθηκε ο Γεώργιος Μπακατσιάνος, εμπειρογνώμων πρεσβευτής σύμβουλος Αʼ. Ο προϊστάμενος του ΚΑΣ έχει την ευθύνη της διοικητικής διεύθυνσης και λειτουργίας του ΚΑΣ.

***

• Αποχωρεί ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ, σύμβουλος πρεσβείας Στράτος Ευθυμίου, αναλαμβάνων το υπερατλαντικό και νευραλγικό πόστο του γενικού προξένου Βοστώνης. Στη θέση του αναλαμβάνει ο επίσης σύμβουλος πρεσβείας Αλέξανδρος Γεννηματάς (φωτο), που έχει επιτυχώς υπηρετήσει στη ΜΑ ΟΗΕ και στην πρεσβεία μας στο Τελ Αβίβ. Θεωρείται από τα ανερχόμενα και άξια στελέχη της διπλωματικής μας υπηρεσίας. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δύσκολο και λεπτό έργο του.


Σχολιάστε εδώ