Έχει χάσει την μπάλα η ΝΔ

Ενώ όλο και πιο συχνά διολισθαίνει σε ακραίες ρητορείες κι επιχειρήματα, καθώς η σκιά των «σκληρών» (Άδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κ.ά.) πέφτει όλο και πιο βαριά πάνω στην παράταξη. Με χαρακτηριστική περίπτωση το ζήτημα που προέκυψε με τη Σύνοδο της Εσθονίας, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση βίωσε… μέρες δόξας, με κηρύγματα μίσους κατά του κομμουνισμού!

Το πιο σημαντικό ωστόσο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και οι πέριξ αυτού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον αδυνατεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στην πολιτική σκακιέρα, αλλά δείχνει να… τρέχει πίσω από την κυβέρνηση. Στην πολιτική, όπως και στο ποδόσφαιρο, τους αγώνες ως επί το πλείστον τους κερδίζουν οι ομάδες που έχουν μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας. Έτσι εξηγείται άλλωστε ότι η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να επωφεληθεί της μεγάλης φθοράς που έχει υποστεί η κυβέρνηση, πόσω μάλλον να διαμορφώσει ρεύμα αυτοδυναμίας, όπως διακαώς επιθυμούν στην Πειραιώς.

Οι χειρισμοί της ηγετικής ομάδας σε μια σειρά ζητήματα που ανέκυψαν το τελευταίο διάστημα έχουν μπει στο στόχαστρο των στελεχών της παράταξης. «Αντί να είμαστε εμείς που δίνουμε τον τόνο στις πολιτικές εξελίξεις, έχουμε γίνει ʽʽουράʼʼ του κ. Τσίπρα», σημειώνουν βουλευτές, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό και τις ανησυχίες τους για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Φταρνίζεται η κυβέρνηση και κρυολογούμε εμείς», τονίζουν. Κάνουν λόγο για σωρεία λανθασμένων επιλογών, με αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία αντί να αποκρούει και να αποδομεί την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης, δείχνει να μετέχει χωρίς πολλές αντιρρήσεις. Επισημαίνουν ακόμη ότι η ηγεσία δίνει μεγάλες μάχες σε ήσσονος σημασίας ζητήματα, σπαταλώντας με τον τρόπο αυτό χρόνο, αλλά κυρίως πολιτικό κεφάλαιο.

Το ζήτημα που προέκυψε με τη Σύνοδο της Εσθονίας επιβεβαίωσε εκ νέου το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό της παράταξης. Όπου με ελάχιστες εξαιρέσεις οι βουλευτές αρνήθηκαν να προσχωρήσουν στην αντικομμουνιστική πολεμική, ανασύροντας από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας υποθέσεις προηγούμενων δεκαετιών. «Εν έτει 2017, δεν είναι δυνατόν να επενδύουμε στον αντικομμουνισμό», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο βουλευτή και πρώην υπουργού. Έμμεση ήταν η αποδοκιμασία για τους χειρισμούς του κ. Μητσοτάκη και από πλευράς Ντ. Μπακογιάνη, η οποία σημείωσε ότι τα ζητήματα αυτά τα έχει προ πολλού λύσει η Ιστορία. Περισσότερο ευθύς όμως ήταν ο βουλευτής Σερρών Κ. Αχ. Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι η αντιπαράθεση αυτή δεν οδηγεί πουθενά και δεν απασχολεί τον μέσο Έλληνα. Πρόσθεσε δε ότι ήταν μια ακόμη ευκαιρία για την κυβέρνηση να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, διαχωρίζοντας με τον τρόπο αυτό τη θέση του ως προς την επίσημη γραμμή της παράταξης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Θ. Φορτσάκης. Κορυφαία στελέχη χαρακτηρίζουν άστοχη την προσπάθεια ορισμένων από την ηγετική ομάδα να εξομοιώσουν τον ναζισμό και τον κομμουνισμό, ενώ επισημαίνουν ότι διαχρονικά η Νέα Δημοκρατία επέδειξε σεβασμό προς τη συγκεκριμένη ιδεολογία. Υπενθυμίζουν δε τη στάση που είχε τηρήσει στο παρελθόν ο Κων. Καραμανλής και στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης και ο Κ. Καραμανλής.


Σχολιάστε εδώ