Το Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου γέμισε από… «Ταλιμπάν»!

Το Μοναστήρι του πάντα τη μέρα αυτή είναι τόπος συνάντησης για τους απανταχού Κεφαλλήνες, ιδίως της διασποράς, που έρχονται από όλο τον κόσμο για να ανάψουν ένα κερί στον Άγιό τους. Είναι συγκινητικό να βλέπεις να στέκονται στην ουρά δύο και τρεις ώρες, όλη τη νύκτα, άνθρωποι κάθε ηλικίας, περιμένοντας υπομονετικά να μπουν στην εκκλησία να προσκυνήσουν το σκήνωμά Του.

Εντυπωσιακή είναι η υπομονή που επιδεικνύουν στην ουρά οι νεαρότερες ηλικίες…

Ανεβαίνοντας το βουνό για να φθάσεις στο Μοναστήρι, καθʼ όλη τη διάρκεια της νύχτας 15 προς 16 Αυγούστου, συναντάς παρέες αγοριών και κοριτσιών που νιώθουν την ανάγκη να πάνε με τα πόδια στη Χάρη Του.

Και δεν είναι «Ταλιμπάν», είναι παιδιά που μετά τη βόλτα τους και τη διασκέδασή τους πήραν την παρέα τους και περπάτησαν χιλιόμετρα για να προσκυνήσουν και να ανάψουν ένα κερί στον Άγιό τους.

Γιατί ο Κεφαλονίτης δεν λέει «πάμε στον Άγιο Γεράσιμο», λέει «πάμε στον Άγιο».

Είναι περίπου αρχές του 16ου αιώνα, όταν παρουσιάζεται στην Κεφαλονιά ο καλόγηρος Γεράσιμος Νοταράς, με αρχοντική καταγωγή, από την Πελοπόννησο, πολυταξιδεμένος, ασκητής και αποφασίζει να μείνει στο νησί, στην κοιλάδα των Ομαλών, βοηθώντας και συμβουλεύοντας τους χωρικούς ενά­ντια στους κατακτητές που αρπάζουν τη γη τους. Στην περιοχή αυτή ασκήτεψε, σκάβοντας πηγάδια για να συγκρατήσει το νερό και βοηθώντας όποιον είχε την ανάγκη του.

Όπως τότε, έτσι και τώρα οι Κεφαλονίτες προστρέχουμε στη Χάρη Του σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας.

Πάμε για να Τον παρακαλέσουμε, πάμε για να Τον ευχαριστήσουμε…

Πάμε κάθε χρόνο, μικροί, μεγάλοι, ταπεινοί προσκυνητές.

Φέτος, στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος, συγχο- ροστατούντων του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημητρίου, του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, του Μητροπολίτη Αμαντίας Ναθαναήλ και πλήθους ιερέων από όλο το νησί.

Να σημειώσουμε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος είναι Κεφαλονίτης και κατάγεται από τη γραφική Άσσο.

***

Ειλικρινά, η στήλη θα συνιστούσε στον κύριο Βούτση, την επόμενη χρονιά, να κάνει μια βόλτα στα Ομαλά και να ρωτήσει όλο αυτόν τον κόσμο γιατί ήταν εκεί.

Να ρωτήσει τους ομογενείς Κεφαλονίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς, που ξενυχτούν για να προσκυνήσουν, τι νιώθουν, να ρωτήσει νεαρά ζευγάρια με παιδάκια στην αγκαλιά, που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, γιατί είναι εκεί, να δει τον νεαρόκοσμο με τα σκουλαρίκια στʼ αφτιά και το σούπερ μο­ντέρνο ντύσιμο τι τους έφερε στο Μοναστήρι και μετά να μας πει πόσο «Ταλιμπάν» μάς χαρακτηρίζει.


Σχολιάστε εδώ