Το Μαξίμου ετοιμάζει τη… φθινοπωρινή επίθεση
Από τη Δευτέρα ξεκινά ουσιαστικά στο Μαξίμου η τελική φάση της προετοιμασίας για τη φθινοπωρινή πολιτική ανάκαμψη, ενώ στην κυβέρνηση προσβλέπουν μεταξύ άλλων και στη βελτίωση των δημοσκοπικών δεδομένων στον κύκλο μετρήσεων που θα ολοκληρωθεί προς τα τέλη του φθινοπώρου.
Στο πλαίσιο των πολιτικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να ξαναπάρει πλήρως στα χέρια της την πολιτική ατζέντα, είναι η κατάθεση, μέσα στον Σεπτέμβριο, δύο νομοσχεδίων που δεν σχετίζονται με μνημονιακές υποχρεώσεις.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να δοθεί αφενός η εικόνα μιας κανονικότητας στην πολιτική ζωή, εκτός των ορίων του Μνημονίου, αλλά και ταυτόχρονα ένα προοδευτικό/αριστερό στίγμα στην κυβερνητική πολιτική.
Οι δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες προέρχονται:
– Από το υπουργείο Εργασίας και αφορούν τα εργασιακά.
– Από το υπουργείο Εσωτερικών και αφορούν πρωτίστως αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Το Μαξίμου ποντάρει αρκετά σε αυτά τα νομοσχέδια, γιατί, όπως λένε, θα στηρίξει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά και γιατί είναι κοντά στη λογική και τις αγωνίες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προωθούνται μέτρα που σκοπεύουν στην αντιμετώπιση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους, ενώ θα προβλέπουν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων για την πάταξη της παραβατικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει:
• Τη στήριξη εργαζομένων που συνεχίζουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.
• Σημαντικά κίνητρα για εργοδότες και επιχειρήσεις, που θα μετατρέψουν σε μισθολόγιο (σε σταθερή εργασία) τα περιβόητα «μπλοκάκια» των εργαζομένων. Θα προβλέπεται μάλιστα και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, που θα μετατρέψουν τα «μπλοκάκια» σε κανονική εργασία.
• Αυστηρότατες ποινές σε όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία και μεταξύ άλλων θα προβλέπεται και διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης.
Από την άλλη μεριά, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών θα προβλέπει αλλαγή του εκλογικού συστήματος για την ανάδειξη δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Η κυβέρνηση επιθυμεί να θεσπίσει την απλή αναλογική για την εκλογή αιρετών στην τοπική αυτοδιοίκηση και παράλληλα τον διαχωρισμό της διεξαγωγής εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση από τις ευρωεκλογές.
Με βάση όσα προωθεί το νομοσχέδιο, οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση θα επανέλθουν στο παλαιότερο πλαίσιο και θα διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια, τον μήνα Οκτώβριο, ενώ οι ευρωεκλογές θα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια, τον Μάιο.
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο πολιτικά να τραβήξει ακόμα περισσότερο την αντιπαράθεση πρωτίστως με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ώστε να πολωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πολιτικό κλίμα. Με αυτόν τον τρόπο οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να διεμβολίσουν πολιτικά την Κεντροαριστερά, που έχει κόσμο με αντιδεξιά / προοδευτικά αντανακλαστικά. «Στις εκλογές και όσο θα πλησιάζουμε σε αυτές τα πολιτικά διλήμματα θα είναι απολύτως καθαρά», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, τονίζοντας πως θα μπει με έμφαση το δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και «παλιννόστηση της νεοφιλελεύθερης ακραίας Δεξιάς ή προοδευτική διακυβέρνηση».
Μεγάλη έμφαση και βαρύτητα δίνεται αυτές τις ώρες από το Μέγαρο Μαξίμου τόσο στην επίσκεψη του γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα (7 και 8 Σεπτεμβρίου) όσο και στην άνοδο του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης Μακρόν (8, 9, 10 Σεπτεμβρίου).