Το Εθνικό Κτηματολόγιο θα βελτιώσει τη λειτουργία του κράτους και την καθημερινότητα των πολιτών

Δύο χρόνια προσπάθειας να ενημερώσουμε τους αναγνώστες, τους πολίτες για τα οφέλη, τις διαδικασίες, τις προθεσμίες του σπουδαίου αναπτυξιακού έργου, που προσπαθεί επί δεκαετίες να ολοκληρώσει το ελληνικό κράτος.

Δύο χρόνια αποκαλύψεων, παρεμβάσεων και προσπάθειας να είμαστε αντικειμενικοί, αμερόληπτοι, μακριά από συντεχνίες και κάθε είδους συμφέροντα αλλά -το κυριότερο- να είμαστε χρήσιμοι τόσο σε όσους διεκπεραιώνουν το έργο όσο και σε όσους το τροφοδοτούν ή για την ακρίβεια το… χρηματοδοτούν, δηλαδή τους έλληνες πολίτες.

Το εύρος και η σημασία ενός έργου προσδιορίζονται από αρκετούς παράγοντες, π.χ., το πόσο πληθυσμό αφορά, το συνολικό κόστος του, τις θέσεις εργασίας που δημιουργεί ή τον χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία του.

Κυρίως, όμως, η σπουδαιότητα ενός έργου καθορίζεται από τη συμβολή του στην ανάπτυξη, στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, δικαιολογείται ο -προ εικοσαετίας- χαρακτηρισμός του Εθνικού Κτηματολογίου ως το «μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα» και η «αφοσίωσή» μας σε αυτό.

***

Των φρονίμων (δημάρχων) τα παιδιά…

Εντός του επόμενου έτους θα κληθούν όλοι οι έλληνες πολίτες που διαθέτουν ακίνητη περιουσία σε περιοχές που δεν έχουν μέχρι τώρα κτηματογραφηθεί να τη δηλώσουν στα κατά τόπους γραφεία. Δεν είναι όμως μόνο οι πολίτες και η ιδιωτική περιουσία, είναι και η υποχρεωτική καταγραφή και κατοχύρωση των δημόσιων και δημοτικών ιδιοκτησιών. Γιʼ αυτό, αντί να περιμένουν την τελευταία στιγμή, καλό είναι οι δημοτικοί άρχοντες να προετοιμαστούν από τώρα, να βρουν τα κατάλληλα στελέχη και να τα εκπαιδεύσουν, να συλλέξουν συμβόλαια, τοπογραφικά, χάρτες και κάθε τι χρήσιμο και ενδεχομένως να τα ψηφιοποιήσουν, χωρίς να περιμένουν -ως συνήθως- την… τελευταία στιγμή.

***

Η χαρά του… τυπογράφου

Όταν, πριν από μία τετραετία, η ανώνυμη εταιρεία του Κτηματολογίου μετονομάστηκε σε Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση, είχαμε γράψει για τις επακόλουθες αλλαγές που επισείει η αλλαγή ονόματος ενός δημόσιου φορέα. Πινακίδες, επιστολόχαρτα, πιστοποιητικά, έγγραφα, σήματα, κατοχυρώσεις αλλά και η ιστοσελίδα προσαρμόζονται σε μια -φαινομενικά απλή- αλλαγή ονόματος. Σήμερα παραμένει επίκαιρο το σχόλιο, αφού με την επικείμενη νομοθετική αλλαγή θα συγχωνευθούν και τα σχεδόν 400 υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία σε όλη τη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από… επικοινωνιακής πλευράς. Γιʼ αυτό χρειάζεται καλή προετοιμασία και σε αυτόν τον τομέα, ιδίως για να μη ζαλιστούν οι πολίτες με τις (απότομες) αλλαγές…

***

Βράζει το (κτηματολογικό) καζάνι…

Τέλη Αυγούστου και η κυβέρνηση, πιστή στον σχεδιασμό της δημιουργίας ενός νέου κρατικού φορέα που θα συγχωνεύσει τα υποθηκοφυλακεία με το Κτηματολόγιο, ετοιμάζεται σε λίγες ημέρες να νομοθετήσει. Θα το κάνει, έχοντας ως σύμμαχους τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αλλά και των υποθηκοφυλάκων καθώς και τους επιστημονικούς φορείς (με κάποιες συντεχνιακές εξαιρέσεις). Στην απέναντι όχθη, ένας μικρός αριθμός υποθηκοφυλάκων αλλά και μελετητών θεωρούν (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) λανθασμένη τη στρατηγική της συγχώνευσης, οι μεν διότι τη θεωρούν αντισυνταγματική, οι δε γιατί φοβούνται ότι θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της αντιπολίτευσης, όμως… «κοντός ψαλμός, Αλληλούια».


Σχολιάστε εδώ