Ποιοι θέλουν τη διάσπαση της μειονότητας στην Αλβανία
Ούτε φυσικά μπορεί να συμφωνήσει κανείς με την αφαίρεση της ελληνικής ιθαγένειας εάν δεν έχει διαπραχθεί ένα αποδεδειγμένα αντεθνικό αδίκημα.
Αντεθνική δράση ήταν η διακίνηση χιλιάδων θεωρήσεων και πιστοποιητικών, με τα οποία είτε ελληνοποιήθηκαν εκατοντάδες Αλβανοί, είτε πέρασαν στην Ελλάδα πληρώνοντας τα γνωστά και μη εξαιρετέα κυκλώματα. Αντεθνική δράση θα μπορούσε να θεωρηθεί η εμπλοκή στελεχών της μειονότητας (με τις πλάτες της Ελλάδας) στην έκδοση πλαστών τίτλων κυριότητας εκτάσεων, οι οποίες κατόπιν πωλήθηκαν σε αλβανικές εταιρείες. Μη συμβατή με τα ελληνικά συμφέροντα ήταν η συνεργασία του ΚΕΑΔ με τον Μπερίσα και κατόπιν με τον Ράμα, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις της ίδιας της ηγεσίας του μειονοτικού κόμματος (εκ των υστέρων φυσικά). Γιʼ αυτά δεν μιλάει κανείς, γιατί δεν βολεύουν το παρόν σύστημα εξουσίας της μειονότητας.
Όμως, για μια ακόμη φορά, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε: Η διάσπαση της μειονότητας, η στοχοποίηση μελών της μειονότητας που δεν συντάσσονται με την ηγεσίας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, η εύρεση ενός εύκολου εργαλείου που καλύπτει το κενό ουσιαστικής πολιτικής έναντι της Αλβανίας πολύ απλά οδηγούν σε συρρίκνωση της ίδιας της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πλήρη απαξίωση της ίδιας της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Αλβανίας…
Εάν κάποιος θέλει να «παίξει» με το εργαλείο της ελληνικής ιθαγένειας, ας αρχίσει με όσα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας από τη Θράκη αναπτύσσουν πραγματική αντεθνική δράση στην Τουρκία αλλά και στη Θράκη, όπου πηγαινοέρχονται ανενόχλητοι…
***
Όλοι σε διακοπές…
Η γραφειοκρατία, έστω και σε ρυθμό ρελαντί, λειτουργεί κανονικά στο υπουργείο Εξωτερικών.
• Τώρα, σε ό,τι αφορά την πολιτική ηγεσία, δεν βάζουμε και το χέρι μας στη φωτιά… Ένας μήνας διακοπές, πάντως, είναι μεγάλο διάστημα για έναν νευραλγικό τομέα όπως η εξωτερική πολιτική.
• Τώρα, ο κ. Κατρούγκαλος, εκτός της συνεχούς παρουσίας σε τουριστικούς προορισμούς και κάποιες ομιλίες του, ώστε να δικαιολογείται η απουσία του από την Αθήνα, έχει βρει δουλειά: Την προσπάθεια για να πάρει η Ελλάδα την έδρα του ευρωπαϊκού οργανισμού για τα φάρμακα, που μέχρι τώρα φιλοξενούσε η Βρετανία. Σε σοβαρές χώρες αυτή είναι μια αποστολή που αναλαμβάνει η γραφειοκρατία και απλώς ο υπουργός Εξωτερικών παρεμβαίνει με ένα-δυο τηλέφωνα προκειμένου να προωθήσει τον στόχο αυτό. Εδώ αποτελεί πλέον αντικείμενο απασχόλησης (σχεδόν αποκλειστικής) ενός αναπληρωτή υπουργού…
• Όσο για τον κ. Αμανατίδη, εμφανίσθηκε στις γιορτές των Ποντίων, πήγε και στο Ιράν για την ορκωμοσία του ιρανού Προέδρου, ενώ ο πιο… δραστήριος Τέρενς Κουΐκ έκανε την κλασική επίσκεψη στην αγαπημένη του Κεφαλονιά και συνεχίζει…
Αλλά, έτσι, το υπουργείο αυτό δεν είναι πια Εξωτερικών, αλλά περισσότερο «νησιών και τουρισμού»…
• Σε ετοιμότητα ήταν πάντως η Διεύθυνση Ενημέρωσης, με ανακοινώσεις για θέματα της επικαιρότητας, αλλά και εκεί ετοιμάζονται αλλαγές. Ο νυν εκπρόσωπος Στράτος Ευθυμίου αναχωρεί αρχές του φθινοπώρου για τη νέα θέση του στο γενικό προξενείο της Βοστώνης και τη θέση του αναλαμβάνει ο Αλέξανδρος Γεννηματάς, γιος του διευθυντή της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβη Γ. Γεννηματά…
***
• Πολύ σωστά το ΥΠΕΞ κατήγγειλε τη συμμετοχή του γενικού προξένου της ΠΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση, επισημαίνοντας ότι έτσι παραβιάζεται για άλλη μια φορά από την ΠΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία, που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων.
• Στην εκδήλωση αυτή ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της ΠΓΔΜ στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη. Και όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ: «Η νέα κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μια νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα. Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της ΠΓΔΜ».
• Βεβαίως, η κίνηση αυτή του σκοπιανού γενικού προξένου δεν είναι αρκετή για να σταθεί, π.χ., σε ένα διεθνές δικαστήριο ή σε ένα Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, για να αποδείξει τον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα -και η περιοχή- από τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών. Όμως σωστά πρέπει να καταγγέλλονται τέτοιες κινήσεις και συμπεριφορές.
• Αυτό που δεν είδαμε στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ είναι εάν και από ποιον έγινε διάβημα προς την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ώστε να μη μένουμε απλώς σε κινήσεις εσωτερικής κατανάλωσης.
• Και με την ευκαιρία αυτή επανερχόμαστε στο θέμα που θίγουμε διαρκώς το τελευταίο διάστημα: Εάν το ΥΠΕΞ αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει ανακοίνωση για την παρουσία ενός σκοπιανού χαμηλόβαθμου διπλωμάτη σε αλυτρωτική εκδήλωση με σύμβολα και σημαίες αλυτρωτικού περιεχομένου, γιατί δεν κάνει το ίδιο για κορυφαίους παράγοντες της τουρκικής κυβέρνησης που κάνουν ακριβώς το ίδιο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις που πρώτο λόγο έχουν οι σημαίες της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης»;
Και ο αλυτρωτισμός αυτού του είδους όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ πιο επικίνδυνος για τη χώρα…
• Με απόφαση του ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά, όπως δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, παρατείνεται ως 31.12.2017 η παραμονή των προϊσταμένων άμισθων προξενικών αρχών της Ελλάδας στην αλλοδαπή:
1. Robert Laffineur, Επίτιμος Πρόξενος στη Λιέγη του Βελγίου. 2. Alberto Barco Vargas Επίτιμος Γενικός Πρόξενος στην Μπογκοτά της Κολομβίας. 3. Παναγούλα Φαγκρέζου-Minervini, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας στην Cartagena της Κολομβίας. 4. Δημήτριος Ράπτης, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Brisbane της Αυστραλίας. 5. Ιωάννης Ανοιχτομάτης, Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Darwin της Αυστραλίας. 6. Κωνσταντίνος Παλληκαρόπουλος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Manama του Μπαχρέιν. 7. Jorge Sequeira da Costa Ferreira, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Porto της Πορτογαλίας 8. Χριστόφορος Φιλιππίδης, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Birmingham του Ηνωμένου Βασιλείου. 9. Κωνσταντίνος Κομνηνός, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Curitiba της Βραζιλίας. 10. Jose Roberto Tadros, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στη Manaus της Βραζιλίας. 11. Κωνσταντίνος Κοτρωνάκης, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Rio de Janeiro της Βραζιλίας. 12. Παναγιώτης Ταλούμης, Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Antananarivo της Μαδαγασκάρης. 13. Sudhir Jalan, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Καλκούτα της Ινδίας. 14. Μιχαήλ-Σταμάτιος Κορφιάς, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Bordeaux της Γαλλίας. 15. Αικατερίνη Βαλασσοπούλου-Imbert, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας στη Lyon της Γαλλίας. 16. Albert Rosenstiehl, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στο Strasbourg της Γαλλίας. 17. Γεώργιος Στρατής, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Genova της Ιταλίας. 18. Renata Lavagnini, Επίτιμη Πρόξενος της Ελλάδας στο Palermo της Ιταλίας. 19. Εμμανουήλ Νιότης, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Kuala Lumpur της Μαλαισίας. 20. Ερμής Καβουρίδης, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδας στην Blantyre του Μαλάουι.
Ο εξωφρενικός
[email protected]