Ποια δικαιολογητικά χρειάζονται…

Για έκδοση κάρτας – βεβαίωσης ανεργίας ατόμων με αναπηρία

Για την έκδοση της κάρτας – βεβαίωσης ανεργίας τα άτομα με αναπηρία πρέπει να προσκομίσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Γνωμάτευση από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή ΚΕΠΑ (Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας) που θα αναφέρει το ποσοστό αναπηρίας του ατόμου (απαιτείται ποσοστό 50% και άνω). Η βεβαίωση δεν πρέπει να αναφέρει «ανίκανος για εργασία».

β. Εκκαθαριστικό σημείωμα της εφορίας ή, αν το ΑμεΑ δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, βεβαίωση από την αρμόδια ΔΟΥ ότι δεν υποχρεούται να υποβάλει φορολογική δήλωση.

γ. Αστυνομική ταυτότητα ή άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης των στοιχείων του.

Για το ταμείο ανεργίας οι προϋποθέσεις είναι ίδιες με εκείνες που ισχύουν για κοινούς ανέργους. Η κάρτα ΑμεΑ δεν χρειάζεται θεώρηση. Μπορούν με αυτήν τα άνεργα ΑμεΑ να επωφεληθούν από τα προγράμματα απασχόλησης του οργανισμού που απευθύνονται στις ειδικές κοινωνικές ομάδες. Επίσης, η κάρτα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους της να επωφεληθούν από τις διατάξεις του ν. 2643/1998. Περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ.

Για επίδομα και κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ

1. Δελτίο ταυτότητας και φωτοτυπία ταυτότητας ή, αντίστοιχα, διαβατήριο για αλλοδαπούς.

2. Κατάθεση του πρωτότυπου της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου ή της βεβαίωσης του εργοδότη για τη λήξη της σύμβασης εργασίας ορισμένου χρόνου (απόλυση ή οικειοθελής αποχώρηση από την τελευταία εργασία – εφόσον υπάρχει).

3. Βεβαίωση εργοδότη για τα ένσημα των τελευταίων τριών μηνών πριν από τη μέρα απόλυσης (δεν απαιτείται επικύρωση από το ΙΚΑ – νυν ΕΦΚΑ), αλλά πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη (125 ένσημα το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυση, χωρίς να υπολογίζονται -στα 125- τα ένσημα των δύο τελευταίων μηνών). Για εργαζόμενους σε εποχιακά επαγγέλματα αρκούν 100 ένσημα τους τελευταίους 12 μήνες.

4. Φωτοτυπία από την πρώτη σελίδα του βιβλιάριου της Εθνικής Τράπεζας, ώστε να φαίνεται το ΙΒΑΝ.

5. Ασφαλιστικό βιβλιάριο υγείας και φωτοτυπία της σελίδας με τα στοιχεία. Για προστατευόμενα μέλη (γυναίκα- παιδιά) να υπάρχουν και τα δικά τους ασφαλιστικά βιβλιάρια.

6. Εκκαθαριστικό εφορίας ή το Ε1 του τρέχοντος έτους (πρωτότυπο). Στην περίπτωση που δεν έχει γίνει φορολογική δήλωση αναζητάτε από τη ΔΟΥ έντυπο υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/86 «για έκδοση κάρτας ανεργίας στον ΟΑΕΔ».

7. Υπεύθυνη δήλωση ν. 1599/86 από τον ΟΑΕΔ.

8. Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας (στο όνομά του ενδιαφερόμενου), π.χ., ΔΕΗ, κ.λπ., ή το συμφωνητικό ενοικίασης της οικίας.

9. Έγγραφο με τον ΑΜΚΑ και τον αριθμό μητρώου του ασφαλιστικού ταμείου, π.χ., ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ).

Οι αλλοδαποί θα πρέπει να έχουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα, για εξαρτημένη εργασία, η οποία δεν πρέπει να έχει λήξει καθʼ όλο το διάστημα που έχουν λαμβάνειν από το ταμείο ανεργίας.

Για περισσότερες πληροφορίες και επειδή στη χώρα μας οι νόμοι αλλάζουν συνεχώς, μπορείτε -κάθε φορά- να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ.

Για κάλυψη αγοράς γυαλιών οράσεως στον ΕΟΠΥΥ

1. Ιατρική ηλεκτρονική γνωμάτευση ιατρού ειδικότητας οφθαλμιάτρου ΕΟΠΥΥ ή ιατρού Κρατικού ή Πανεπιστημιακού ή Στρατιωτικού Νοσοκομείου ή συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ.

2. Η έγκριση του ελεγκτή πρέπει να γίνεται εντός δεκαπέντε η­μερών από την ημερομηνία χορήγησης της γνωμάτευσης.

3. Αγορά εντός ενός μηνός (30 ημερών) από την ημερομηνία έγκρισης του ελεγκτή ιατρού.

4. Απόδειξη αγοράς από το μηχανογραφικό σύστημα του καταστήματος οπτικών, στην οποία θα αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του ασφαλισμένου και θα περιγράφεται το χορηγούμενο είδος.

5. Βεβαίωση με τη σφραγίδα και την υπογραφή του οπτικού, στην οποία θα βεβαιώνει ότι εκτέλεσε επακριβώς την ιατρική γνωμάτευση του συγκεκριμένου ιατρού οφθαλμιάτρου, που εκδόθηκε τη συγκεκριμένη ημερομηνία, με την επισήμανση ότι το χορηγούμενο είδος φέρει πιστοποίηση καταλληλότητας CE.

6. Βιβλιάριο ασθενείας.

7. Τραπεζικός λογαριασμός του άμεσα ασφαλισμένου.

Η αντικατάσταση γίνεται ανά δύο έτη για παιδιά έως 12 ετών και τέσσερα έτη για τους άνω των 12 ετών, ενώ το μέγιστο ποσό απόδοσης είναι 100 ευρώ. Τα έντυπα που μπορείτε να έχετε προετοιμάσει είναι:

1) Αίτηση ασφαλισμένου ΕΟΠΥΥ.

2) Υπεύθυνη δήλωση γυαλιών.

Σημειωτέον ότι ενώ στις αρχές του έτους πληροφορίες από τον ΕΟΠΥΥ έλεγαν ότι οι ασφαλισμένοι θα τα προμηθεύονταν (γυαλιά οράσεως) μόνο από συμβεβλημένους οπτικούς οίκους, τελικά δεν ίσχυσε το συγκεκριμένο μέτρο -τέθηκε σε εφαρμογή για άλλα ιατρικά υλικά- και μπορούν να τα αγοράζουν από κάθε οπτικό κατάστημα με τα απαιτούμενα -προαναφερόμενα- δικαιολογητικά.


Σχολιάστε εδώ