Παυλόπουλος: Είμαστε ανυποχώρητοι, θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας

Στην αντιφώνησή του κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου δημότη σημείωσε ότι «κάθε είδους συμπεριφορές ή δηλώσεις από την πλευρά της Τουρκίας, που αμφισβητούν κάθε πτυχή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και θέτουν φραγμούς στην ευρωπαϊκή προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωσή της με δική της αποκλειστικώς ευθύνη».

Σε δηλώσεις του ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα και εν ονόματι της ιστορίας μας και εν ονόματι της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Και πρόσθεσε: «Ας το σκεφτούν λοιπόν εκείνοι οι οποίοι κάνουν ανιστόρητες δηλώσεις και ακολουθούν ανιστόρητες τακτικές σχετικά με τα σύνορα και το διεθνές δίκαιο».

Μαξίμου: Δεν επιτρέπουμε καμία αμφισβήτηση

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα σύνορα της χώρας, όπως έχουν καθοριστεί από τις διεθνείς συνθήκες, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, ενώ χαρακτήρισε ακραίες τις απόψεις του Μ. Τσαβούσογλου ότι δεν υπάρχουν σύνορα στο Αιγαίο. «Η Τουρκία, κατά την προσφιλή της τακτική, αμφισβητεί διεθνείς συνθήκες, αμφισβητεί νομικά κεκτημένα», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε: «Όμως, από τη δική μας πλευρά, δεν υπάρχει περίπτωση να επιτρέψουμε καμιά τέτοια αμφισβήτηση ούτε των διεθνών συνθηκών αλλά ούτε και των ελληνικών συνόρων». Κατέληξε δε λέγοντας ότι «η δική μας προσπάθεια είναι, πάντοτε σε ένα κλίμα συνεννόησης και σε ένα κλίμα διαλόγου, να προσπαθούμε να επιλύουμε όποια ζητήματα τίθενται, χωρίς όμως να αποδεχόμαστε την αμφισβήτηση νομικών τετελεσμένων αλλά και διεθνών συνθηκών». Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «νομικά έωλους» και απολύτως αντιπαραγωγικούς τους ισχυρισμούς του Μ. Τσαβούσογλου και τόνισε ότι στην πραγματικότητα βλάπτουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι ισχυρισμοί του τούρκου υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώνουν εκ νέου την εμμονή της Άγκυρας στην απαράδεκτη πολιτική αναθεώρησης του καθεστώτος στο Αιγαίο.


Σχολιάστε εδώ