Ο Παυλόπουλος άνοιξε τον δρόμο για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Το μήνυμα που εξέπεμψε από τη λεβεντογέννα Κρήτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν χωρίς ήξεις αφήξεις, πιο ξεκάθαρο από ποτέ: – Θα επαναλάβω την πάγια άποψή μου για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Είναι αυτονόητη θέση για να μη σβήσουν οι μνήμες. Το έχω τονίσει πάντοτε: Την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού.

Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση. Αυτό το δικαίωμά μας, της προσφυγής στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα, δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς.

Εθνική υπόθεση

Προχώρησε, όμως, και ένα βήμα παραπέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Από το Κομμένο, το όμορφο χωριό στις όχθες του Άραχθου, όπου συντελέσθηκε μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων κατά τη φρικτή περίοδο της γερμανικής ναζιστικής κατοχής, κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι όσον αφορά τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων «η θέση είναι, πλέον, κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη».

Η Ελλάδα φυλάει τις Θερμοπύλες της ΕΕ

Δεν είναι μόνο τα δισεκατομμύρια που χρωστάει η Γερμανία στη χώρα μας, κάτι το οποίο αρνείται ο σημερινός… Σόι­μπλε και οι προκάτοχοί του, που 77 χρόνια τώρα αρνούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Είναι και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Ελλάδα φυλάει τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλο το οικονομικό βάρος το σηκώνει όλα αυτά τα χρόνια η χώρα μας.

Τους θύμισε ότι υπάρχει και αυτό το χρέος απέναντί μας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, όμως ανεξαρτήτως χρημάτων…

– Εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνοντας ότι:

– Για εμάς, τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε «και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες», κατά τον Θουκυδίδη. Αυτή την αλήθεια οφείλουν να τη γνωρίζουν ε­χθροί και φίλοι.

117 εκτελέσθηκαν…

Πολύ βαρύ σε ανθρώπινες ζωές ήταν το τίμημα της ελευθερίας για τα Ανώγεια.

Συνολικά από το 1941 έως και το 1944, την περίοδο της Κατοχής και του αγώνα κατά των γερμανών κατακτητών, εκτελέσθηκαν από αυτούς 117 Ανωγειανοί.

Να σημειώσουμε ότι ο Δήμος Ανωγείων ανακήρυξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επίτιμο δημότη του. Και ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε μεγάλη τιμή το να είναι δημότης «ενός ηρωικού τόπου, με όλη τη σημασία της λέξης».

***

Ιδού η Ρόδος… Θα τολμήσει ο Αλέξης; – Είναι μία από εκείνες τις στιγμές που ο ηγέτης γράφει Ιστορία…

Από δω και πέρα, μετά τη θαρραλέα δημόσια παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας με παραλήπτη το Βερολίνο, τη σκυτάλη έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος όχι μόνο ως αντιπολίτευση αλλά κυρίως ως κυβέρνηση έχει αναγορεύσει δημόσια τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων σε κυρίαρχο θέμα, χωρίς να βάζει στην άκρη και το κατοχικό δάνειο. Θα βαδίσει στην πεπατημένη όλων, δυστυχώς, των προκατόχων του; Ή θα τολμήσει να θέσει το θέμα στη… φίλη του, την Άνγκελα Μέρκελ, και στον… δικό του, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Έχοντας πλέον στο… οπλοστάσιό του και το καίριο πιστοποιητικό του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, με την ιδιότητα του καθηγητή της Νομικής, ότι «οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Θα τολμήσει να μη μείνει στα λόγια, όπως έκαναν οι προηγούμενοι;

Είναι η δική σου ώρα, Αλέξη Τσίπρα. Σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές, ο ηγέτης μιας χώρας γράφει πράγματι Ιστορία.


Σχολιάστε εδώ