Οι φλόγες καίνε την ανάπτυξη…

Άλλα 25.000 στρέμματα καμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που εμφανίσθηκε αφού είχαν σβήσει οι φλόγες, τα οποία προστίθενται στα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα που έχουν καεί τα τελευταία 15 χρόνια. Με το κόστος να είναι ανυπολόγιστο. Ποτέ καμία κυβέρνηση, όμως, δεν κάθισε να μετρήσει τη ζημιά από αυτά που κάηκαν αλλά και το κόστος των απωλειών και της αποκατάστασης των καμένων περιοχών.

Ποτέ δεν έψαξαν τις αιτίες που προκάλεσαν τις φωτιές. Εφησύχαζαν επαναλαμβάνοντας το μόνιμο τροπάριό τους, ότι πρόκειται για «οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης, ώστε να υπάρξει κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα», όπως δήλωσε προχθές ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ακολουθώντας την πεπατημένη.

Και μέχρι τώρα, οι Εισαγγελείς δεν βρήκαν όλα αυτά τα χρόνια ούτε ΕΝΑΝ που να ήταν στο… σχέδιο;

Και οι φωτιές συνεχίζονται. Κάτι που επιβεβαιώνει το μόνιμο έλλειμμα σχεδίου αλλά και συντονισμού όλων των κυβερνήσεων. Δυστυχώς, και οι υπεύθυνες Υπηρεσίες για την ασφάλεια και την προστασία της χώρας και της περιουσίας των πολιτών στο ίδιο… πλάνο κινούνται. Να μάθουμε αν έχει δίκιο ο κάθε Κοντονής, αν αυτός που έβαλε τη φωτιά ήταν ντόπιος ή κάποιος ξένος πράκτορας. ΠΟΤΕ, όμως, δεν έπιασαν ούτε ΕΝΑΝ εμπρηστή για δείγμα. Και όταν καταλαγιάζει ο αχός, οι φάκελοι για τις φωτιές του περασμένου καλοκαιριού μπαίνουν στο ντουλάπι, στο αρχείο. Και πάμε για την επόμενη χρονιά…

Εδώ θα είμαστε και του χρόνου. Θα ξαναγράψουμε την ίδια… νεκρολογία με αυτήν που γράφουμε σήμερα…

Μακάρι να διαψευσθούμε… Όμως δεν φαίνεται στον ορίζοντα αυτή η πιθανότητα…

Γιατί δεν είδαμε να ταρακουνιέται κανείς μετά την κόλαση που έζησε η χώρα.

Στο ίδιο καζάνι είναι όλοι πια, από τη στιγμή που και ο Τσίπρας βίωσε τι θα πει να καίγεται ο Κάλαμος και να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Κοινό το καυτό πρόβλημα. Θα ήταν χρήσιμη μια σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. ΟΧΙ για το ποιος έφταιγε για την καταστροφή που έγινε, αλλά για το τι θα κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ως χώρα από δω και πέρα. Για το αν η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίζει μόνη της ένα μπαράζ πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κι αν όχι, να δούμε τι θα κάνουμε, ποια είναι η διέξοδος που έχουμε. Με δεδομένο ότι αυτές οι φωτιές δεν σταματάνε, χρειάζονται χρήματα για τη στήριξη των νοικοκυριών που κάηκε το σπίτι τους, για τους αγρότες που δεν θα θερίσουν, που δεν θα μαζέψουν την παραγωγή τους, που τα δέντρα τους κάηκαν.

Και εδώ μπαίνουμε στο… ψητό!

Έχει την οικονομική δυνατότητα μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης να εξασφαλίσει την τεράστια υποδομή που απαιτείται για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών – πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα, αντλίες, οχήματα μεταφοράς νερού, υποσταθμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας, συν το ανθρώπινο δυναμικό και ένα σωρό υποβοηθητικά μηχανήματα;

Η απάντηση, έχοντας υπόψη την τωρινή υποδομή της χώρας μας, είναι όχι.

Ποια είναι η λύση; Η διέξοδος;

Να δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση «Πυροσβεστικό Στρατό», με πλήρη εξοπλισμό και πρωτίστως εναέρια μέσα, που θα έχει σταθμούς ανά χώρα, οι οποίοι θα ενισχύονται άμεσα στην περίπτωση που η πυρκαγιά θα είναι πολύ μεγάλη ή θα υπάρχουν και σε άλλα σημεία της χώρας φωτιές, ώστε να αντιμετωπίζονται γρήγορα, πριν προλάβουν να επεκταθούν.

Με αυτήν τη λύση, που θα πρέπει να απασχολήσει μια Σύνοδο Κορυφής, θα είναι διπλό το κέρδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόστος της κατάσβεσης θα είναι πολύ μικρότερο και δεν θα… καίγεται η Ανάπτυξη, από τη στιγμή που μεγάλα κονδύλια τα οποία προορίζονται για αναπτυξιακά έργα δεν θα πηγαίνουν για αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και για τη στήριξη εκείνων που το εργοστάσιό τους καταστράφηκε ή το σπίτι τους κάηκε.

Ιδού η Ρόδος, Αλέξη Τσίπρα. Και σε αυτήν τη μάχη ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να μην έχει τη στήριξη όλης της Βουλής.


Σχολιάστε εδώ