Ενδιαφέροντα για τον ΕΦΚΑ

1. Σωρεία πληρωμών αναμένεται από τον Σεπτέμβριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους στον ΕΦΚΑ (μηνιαίες εισφορές, αναδρομικά επικουρικής – εφάπαξ ασφάλισης από την αρχή του έτους -λόγω τεχνικών προβλημάτων-, συμψηφισμοί από διαφορές εισφορών μεταξύ του 2015 και του 2016, μηνιαίες εισφορές επικουρικής – εφάπαξ ασφάλισης, εισφορές του 2016, για κάποιες κατηγορίες αυτοαπασχολούμενων {μηχανικών, γιατρών, δικηγόρων}) και επιπλέον αυτών οι δόσεις του φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, τα τέλη κυκλοφορίας κ.ά., και να μην ξεχνάμε ότι από 1/1/2018 έρχεται νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Το ερώτημα είναι: Θα αντέξει η αγορά ή θα εξαϋλωθεί;

2. Εγκρίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, από το ΔΣ του ΕΦΚΑ, το οριστικό οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα, ύστερα από οκτώ μήνες λειτουργίας, και μέχρι του τέλος του έτους θα εμφανιστεί -σύμφωνα με πληροφορίες- σε Προεδρικό Διάταγμα. Οι ομοσπονδίες των εργαζομένων έχουν εκφράσει έντονα την αντίδρασή τους, καθότι θεωρούν πως οδηγεί σε συγκεντρωτισμό και όχι σε αποκέντρωση των υπηρεσιών, που θα ήταν το ορθό, και επιπλέον δημιουργεί κινδύνους για περαιτέρω μείωση του προσωπικού.

3. Οι συντάξεις μηνός Σεπτεμβρίου 2017 θα πληρωθούν ως εξής: α. Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και το ΚΕΑΝ θα τις καταβάλουν στις 30 Αυγούστου. β. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα τις καταβάλουν την 1 Σεπτεμβρίου. γ. Το ΕΤΕΑ (επικουρικό Ταμείο) θα τις καταβάλει στις 4 Σεπτεμβρίου. δ. Στα υπόλοιπα Ταμεία του υπουργείου Εργασίας οι συντάξεις, όπως και οι προσωρινές των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, θα καταβληθούν στις 30 Αυγούστου.

4. Ανατροπή -σύμφωνα με πληροφορίες- στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, στα επιδόματα και στις παροχές ασθενείας (είδος και χρήμα) θα φέρει ο νέος ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του ΕΦΚΑ, την κατάρτιση του οποίου θα ξεκινήσουν οι επιτροπές που συγκροτήθηκαν με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ύστερα από οχτώ μήνες λειτουργίας του ΕΦΚΑ. Επανεξετάζεται ακόμη η κατʼ εξαίρεση ανανέωση του βιβλιαρίου ασθένειας των άμεσα ασφαλισμένων όπως και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας τους με 50 ένσημα τον χρόνο, αντί 100 που ορίζει ο ν. 3655/2008. Με τον νέο κανονισμό ενδέχεται να αυστηροποιηθούν οι προϋποθέσεις για τις ιατροφαρμακευτικές καλύψεις.


Σχολιάστε εδώ