Δεν τους βγαίνει…
Σύμφωνα με τον συντάκτη της, η τακτική της Ελληνικής Πολιτείας αποτελεί «απάνθρωπο μέτρο που καταπατά την ανθρώπινη περηφάνια αποτελεί έναν ξεκάθαρο βιασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Μάλιστα δεν δίστασε να ανακατέψει και την Εκκλησία, σημειώνοντας πως «το ελληνικό κράτος και οι κυβερνήσεις, την ώρα που δεν προβαίνουν ούτε στην παραμικρή εξοικονόμηση πόρων σχετικά με την επίσημη ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, επεμβαίνουν στη θρησκευτική ζωή και στους θρησκευτικούς φορείς της τουρκομουσουλμανικής μειονότητας ʽʽΔυτικής Θράκηςʼʼ, που βάσει της Λωζάννης είναι ιδιωτική και αυτόνομη».
Το… καλύτερο βεβαίως το έχει αφήσει για το τέλος: «Είναι αποδεκτό πως όσο απαράδεκτο και απάνθρωπο είναι το Ισραήλ να βάζει χέρι στο τέμενος Αξά, που θεωρείται ιερό για τον μουσουλμανικό κόσμο, το ίδιο απάνθρωπη είναι και η αυθαίρετη επέμβαση τη Ελλάδας στις μουφτείες και τα τζαμιά της ʽʽτουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκηςʼʼ», καταλήγει το δημοσίευμα.
Αυτή, βεβαίως, η χυδαία ρητορική αποδεικνύει -και μάλιστα από ένα… «φυτεμένο» Μέσο στην Ξάνθη- πόσο σημαντική ήταν η ψήφιση του σχετικού νόμου πριν από πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, οι ιεροδιδάσκαλοι θα προσληφθούν με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου, διάρκειας εννέα μηνών.
Το έργο τους θα είναι η διδασκαλία του Κορανίου στα τεμένη της Θράκης ή, εφόσον το επιθυμούν και προκύψει σχετική ανάγκη, και σε μαθητές μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας που φοιτούν σε δημόσια σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Θράκης.
Επίσης, οι ιεροδιδάσκαλοι μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, κατόπιν σχετικής απόφασης του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, να διδάσκουν μαθήματα θρησκευτικής μουσουλμανικής εξειδίκευσης καθώς και την αραβική γλώσσα στα μουσουλμανικά ιεροσπουδαστήρια της Θράκης, εφόσον έχουν τα αναγκαία τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, έστω και αν δεν κατέχουν παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια.
***
Πάμε για καινούργια…
Στο μεταξύ, ο Σουλτάνος ανακοίνωσε πως η μάχη του Ματζικέρτ θα γιορτάζεται ως εθνική γιορτή σε όλη την Τουρκία. Πρόκειται για τη μάχη μεταξύ της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και των Σελτζούκων το 1071. Η ήττα των Βυζαντινών αλλά και η εσωτερική παράλυση που ακολούθησε επέτρεψε τη μόνιμη εγκατάσταση των Σελτζούκων στη Μικρά Ασία.
Λογικό, για να χτίσεις το νεοθωμανικό σου μέλλον χρειάζεται να στραφείς στο οθωμανικό σου παρελθόν…
***
Διακοπές
Γιʼ αυτό, όσοι από τους έλληνες τουρίστες τυχαίνει να κάνουν διακοπές στη γείτονα στις 26 Αυγούστου, ε, μη χάσουν τέτοιο… φολκλόρ θέαμα… Όσο για την Ιστορία -και μάλιστα τόσο παλιά- ποιος (Έλληνας) νοιάζεται; Εδώ έχουμε μαύρα μεσάνυχτα από τη νεοελληνική, βλέπε παράνομη κατοχή του 40% της Κύπρου. Όσο για τις… γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ή τις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου… αστείον ποσόν! Για τη Θράκη ούτε λόγος.
Αλλά και για τα σύγχρονα δεν ιδρώνει το αφτί: Η αξιοθρήνητη κατάσταση των γυναικών, των μειονοτήτων και των… διαφωνούντων αλλά και το γεγονός ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις την καθιστούν, επί της ουσίας, έναν επικίνδυνο προορισμό…
Όχι, όλα είναι υπέροχα στο ευρωπαϊκό κομμάτι που επισκέπτονται, το οποίο, παρά το… ανατολίτικο τσουβάλιασμα, δείχνει ακόμα τόσο ελληνικό.
Κι οι εκδρομείς επιστρέφουν καταγοητευμένοι από την… Τουρκία, με τη μόνιμη επωδό στα χείλη: «Πόσο καθαρά είναι εκεί». Αντί να πουν το ακόμα πιο προφανές: «Πόσο φτηνά είναι εκεί»…
Καθότι το τζάμπα όλα τα υπερκεράζει…
***
Δεν ξεχνούν…
Από την άλλη, οι Τούρκοι θυμούνται. Και επιμένουν. Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που τους οδήγησε εδώ που είναι σήμερα. Όπως το θέμα με τα «γκρίζα νησιά» του Αιγαίου, που τα… έριξε ο Ερντογάν στο τραπέζι μαζί με την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, έναν χρόνο πριν – έτσι για να βρίσκονται…
Κι έτσι όπως… βρίσκονται, έτσι η τουρκική διπλωματία θα τα τοποθετήσει στα διεθνή τραπέζια, σιγά σιγά, και με αυτόν τον τρόπο (πάλι, σιγά-σιγά) η διεθνής κοινότητα θα αρχίσει να ψάχνει λύση για το «θέμα». Το οποίο, προς το παρόν, αναδύεται τακτικά στην επικαιρότητα. Τελευταία ήταν η ερώτηση των τούρκων βουλευτών, που έδωσε την ευκαιρία στον Τσαβούσογλου να εκφέρει τον… εμπλουτισμένο μονόλογό του.
Και έπεται συνέχεια…