Βέτο των ξένων, μένει ο Τσακαλώτος

Έτσι, δύο ημέρες πριν από τη μεγάλη γιορτή των Ελλήνων, την περασμένη Κυριακή, 13 Αυγούστου, απαίτησαν να βγάλει το Μαξίμου non-paper, το οποίο μέσα σε έξι γραμμές διαψεύδει τις… φήμες και τα πρωτοσέλιδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετακομίζει σε άλλο υπουργείο. Ξεκάθαρα διαβεβαίωσε ότι ο Ευκλείδης παραμένει τσάρος της οικονομίας και κυρίαρχος της οδού Νίκης, όπου έχει την έδρα του το υπουργείο Οικονομικών. Συ­γκεκριμένα, ανέφερε τα εξής:

«Δημοσιεύματα επαναλαμβάνουν μονότονα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μετακινείται από την οδό Νίκης, όπου και το υπουργείο Οικονομικών. Τα ρεπορτάζ είναι ακριβή μόνο ως προς τη… μετακίνηση! Είναι γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρέπει να μετακινηθεί από την Πρέβεζα, όπου κάνει ολιγοήμερες διακοπές, προς την οδό Νίκης για να αναλάβει και πάλι τα καθήκοντά του». Τρεις δε ημέρες αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευδε με κατηγορηματικό τρόπο ότι θα γίνει ανασχηματισμός.

Μένει, λοιπόν, στο πόστο του ο Τσακαλώτος. Τέλος τα σενάρια ότι φεύγει από το υπουργείο και πάει σε άλλο. Σενάρια τα οποία διέρρεαν από συναδέλφους του, ορισμένοι από τους οποίους, μάλιστα, διαβεβαίωναν ότι θα είναι ο επόμενος ένοικος της οδού Νίκης. Μόνο που λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο, τους ισχυρούς προστάτες του Ευκλείδη, όπως τον Σόιμπλε και τους συνομιλητές του στην ΕΕ και στην ΕΚΤ αλλά και πέραν του Ατλαντικού (ΔΝΤ κ.λπ.).

Μάλιστα, ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να δώσει και πρόσθετη απόδειξη για το ότι δεν πρόκειται να τους χαλάσει το χατίρι σε ό,τι ζητήσουν. Με δήλωσή του σε γερμανική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών κάλυψε πλήρως το δικό τους παιδί, τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, λέγοντας ότι είναι αθώος, ότι δεν παραποίησε τα στατιστικά στοιχεία για να νομιμοποιηθούν τα σκληρά μέτρα που επέβαλαν στην Ελλάδα τα Μνημόνια, όπως κατηγορείται και πρόσφατα καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελειοδικών σε δύο χρόνια φυλακή με τριετή αναστολή. Στην… αθωωτική απόφαση που εξέδωσε ο υπουργός Οικονομικών λέει τα εξής: «Οι στατιστικές του προγράμματος δεν αμφισβητούνται από κανέναν, πόσω δε μάλλον από την ελληνική κυβέρνηση»! – όταν το δικαστήριο έχει κρίνει εντελώς αντίθετα. Μετά από αυτά τα διαπιστευτήρια, συνεχίζεται η θητεία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπ. Οικονομικών, θέση την οποία είχε στο μάτι, μεταξύ άλλων, και ο Νίκος Παππάς.

Το επιβεβαίωσε, μάλιστα, την περασμένη Τετάρτη, εν μέσω πυρκαγιών, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του. Όχι μόνο ο Τσακαλώτος παραμένει κυρίαρχος αλλά και θα μακροημερεύσει στο Μέγαρο της οδού Νίκης! Είπε συγκεκριμένα:

– Είμαι βέβαιος ότι ο κ. Τσακαλώτος θα διαπραγματευτεί την τρίτη αξιολόγηση και θα είναι ο υπουργός των Οικονομικών ο οποίος θα οδηγήσει, μαζί με ολόκληρη την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τη χώρα εκτός Μνημονίων τον Αύγουστο του 2018.

Στον αέρα ο ανασχηματισμός

Παραμένει, βέβαια, ανοιχτό το θέμα του ανασχηματισμού, που πέραν του ότι είναι σταυρόλεξο για τον πρωθυπουργό (ποιον να βάλει και ποιον να βγάλει, σε συνδυασμό με τις εσωτερικές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει) υπάρχει και το θέμα της επιλογής της κατάλληλης χρονικής στιγμής. Αν, δηλαδή, θα τον κάνει πριν από τη ΔΕΘ, όπου θα δώσει το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 2018, που μπορεί να είναι χρόνος εκλογών, ή μετά τη ΔΕΘ.

Αν αποφασίσει να αλλάξει την κυβέρνηση πριν πάει στη Θεσσαλονίκη, ο ανασχηματισμός θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε οι νέοι υπουργοί να πάνε στη ΔΕΘ διαβασμένοι ως προς τα θέματα του τομέα τους.

Εντελώς άλλο στίγμα, όμως, έδωσε στην ίδια συνέντευξη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση:

– Δεν μπορούμε κάθε φορά που κάποιος θα φαντάζεται έναν ανασχηματισμό ή θα βλέπει κάλπες να διαψεύδουμε διαρκώς. Διότι, ξέρετε, κάποια στιγμή όλη αυτή η ιστορία, όλο αυτό το γαϊτανάκι, αρχίζει να γίνεται και λίγο κουραστικό.

Το κρατάμε και ελπίζουμε, κύριε υπουργέ, να μη σας διαψεύσει ο πρωθυπουργός.

Τα 6 αγκάθια της νέας αξιολόγησης

Ύστερα από αυτό το ενδοκυβερνητικό ξεκαθάρισμα, ο Τσακαλώτος θα πρέπει να χειρισθεί άλλη μία καυτή πατάτα, την τρίτη αξιολόγηση, ενώ παραμένει ο κίνδυνος να σκάσει στα χέρια του η… βόμβα της ενεργοποίησης του κόφτη.

Τα κρίσιμα θέματα που περιέχει ο φάκελος της αξιολόγησης είναι:

1. Η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων.

2. Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με το ΔΝΤ να απαιτεί κατά τρόπο κατηγορηματικό την κατάργησή τους και τον Τσίπρα να είναι αντίθετος.

3. Η εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις ε­μπορικές.

4. Οι συμβασιούχοι του Δημοσίου.

5. Ο νέος υπολογισμός του ΦΠΑ, που έχει ψηφισθεί και –όπως ακούγεται– θα αυξηθεί.

6. Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Προ των πυλών ο κόφτης, αν…

Στο μεταξύ, μεγάλη είναι η αγωνία που επικρατεί στον οικονομικό τομέα αλλά, σε κάποιον βαθμό, και στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο να μην επιτευχθούν οι στόχοι (τα περιβόητα πλεονάσματα), για τους οποίους έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση με τη δεύτερη αξιολόγηση που υπέγραψε πριν από λίγο καιρό. Γιατί στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ο κόφτης και τότε οι αντιδράσεις θα είναι τεράστιες.

Ήδη τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας έχουν μεγάλη υστέρηση σε σχέση με τους στόχους που έχουν τεθεί.

Ο Ιούλιος χτύπησε την κα­μπάνα. Τα έσοδα ήταν μείον 730 εκατ. ευρώ!


Σχολιάστε εδώ