Πολύφερνη νύφη η Κεντροαριστερά

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης επιτροπής, ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, θα ανακοινώσει στις 21 Αυγούστου τον Κώδικα Δεοντολογίας για τις υποψηφιότητες και στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν οι αρχές που θα πρέπει να καλύπτουν οι υποψήφιοι για να μετάσχουν στην εκλογή του προέδρου του νέου φορέα.

Είναι οριστικό ότι η εκλογή θα γίνει τον Οκτώβριο και θα ακολουθήσει το ιδρυτικό συνέδριο του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, το οποίο θα γίνει το αργότερο μέχρι τον Δεκέμβριο. Αυτό που δεν έχει ξεκαθαριστεί είναι πότε θα γίνει το… έκτακτο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι στιγμής, πέραν της δεδομένης υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά και του Γιώργου Καμίνη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την προεδρία του νέου κόμματος, κανένας άλλος δεν έχει δηλώσει ότι θα είναι παρών σε αυτήν τη μάχη.

Αντίθετα, ο Παύλος Γερουλάνος ανακοίνωσε ότι τελικά δεν θα μετάσχει, όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας σε σχετική ερώτηση ότι δεν ήταν ποτέ στις προθέσεις του. Αντίθετα, όλα δείχνουν ότι ο Γιάννης Μανιάτης το σκέπτεται σοβαρά να θέσει υποψηφιότητα.

Εξάλλου δεν φαίνεται ότι θα είναι -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές- υποψήφιος ούτε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ερωτηματικά υπάρχουν αν τελικά το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου θα κατεβάσει υποψήφιο. Υπάρχει άκρα του τάφου σιωπή.

Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Βενιζέλος

Για την ώρα, θολό παραμένει το τοπίο ως προς το τι θα πράξει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του σε κανέναν, ούτε και στη Φώφη Γεννηματά, στις κατʼ ιδίαν συναντήσεις που είχαν τον τελευταίο καιρό.

Αντίθετα, διατηρεί ζεστό, χωρίς ο ίδιος να εκτίθεται, και το σενάριο της αποχώρησης και δημιουργίας νέου πολιτικού φορέα, καθώς ούτε διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε όσα δημοσίως είπε πρόσφατα η Άννα Διαμαντοπούλου – ότι σχεδιάζει το πολιτικό της μέλλον από κοινού με τον Βενιζέλο.

Έγκυροι πολιτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η ιστορία έχει ξεπεράσει τον Βενιζέλο. Ήδη ένα μεγάλο κομμάτι των πάλαι ποτέ «58» έχει προσχωρήσει στο σημιτικό μπλοκ.

Τι εισηγούνται στον Θεοδωράκη

Έντονο είναι το παρασκήνιο και οι ζυμώσεις στο Ποτάμι ως προς τις τελικές προθέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη.

Υπάρχουν πολλοί που του επισημαίνουν πως από τη στιγμή που τις διαδικασίες εγγυάται ο Νίκος Αλιβιζάτος είναι μεγάλη ευκαιρία και για τον ίδιο όχι μόνο να μπει στην κούρσα αλλά και να παίξει στη συνέχεια σημαντικό ρόλο στην Κεντροαριστερά, δεδομένου ότι το Ποτάμι, δημοσκοπικά τουλάχιστον, δεν πάει καθόλου καλά.

Στελέχη και βουλευτές όπως ο Σπ. Δανέλης, ο Σπ. Λυκούδης, κ.ά., βλέπουν θετικά την προσέγγιση με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και τη δημιουργία νέου φορέα στην Κεντροαριστερά.

Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις που προτρέπουν τον Στ. Θεοδωράκη να κάνει το βήμα και να συνεργαστεί με την «Ώρα Αποφάσεων» και άλλες προσωπικότητες για το λεγόμενο προοδευτικό Κέ­ντρο και να πορευτούν μαζί, κρατώντας διαύλους επικοινωνίας με τη σοβαρή Κεντροδεξιά.

Ο κ. Θεοδωράκης φαίνεται ότι θα λάβει τις αποφάσεις του στα τέλη Αυγούστου, ενώ τα τελευταία 24ωρα ακούγονται έντονα σενάρια πως αναζητεί διόδους συνεννόησης για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς, ενώ φαίνεται να κάνει και κάποιες σκέψεις προκειμένου να μπει στην κούρσα για την ηγεσία του.

Άγνωστο παραμένει αν οι διεργασίες που γίνονται στην Κεντροαριστερά ενδιαφέρουν ή έστω προβληματίζουν τη Δημοκρατική Ευθύνη του Αλέκου Παπαδοπούλου ή το βλέμμα τους είναι στραμμένο προς την Κεντροδεξιά…

Όχι στο σβήσιμο του ήλιου…

Πρόβλημα έχει δημιουργηθεί με το αν θα παραμείνει το ιστορικό σήμα του ΠΑΣΟΚ, ο ήλιος, με τα στελέχη του να είναι διχασμένα. Προς το παρόν, πάντως, «η σημαία του ΠΑΣΟΚ» δεν υποστέλλεται, ενώ η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός νέου φορέα/πόλου της Κεντροαριστεράς και δεν δείχνει διατεθειμένη να σπεύσει σε αυτοδιάλυση του ιστορικού κόμματος (ή ό,τι από αυτό έχει απομείνει).

«Τι τελικά θα γίνει με το ΠΑΣΟΚ θα το αποφασίσουν τα μέλη και οι φίλοι του», επισημαίνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη και σημειώνουν πως «δεν τίθεται ζήτημα διάλυσης του ΠΑΣΟΚ ή σβησίματος του εμβλήματος του ήλιου».

Αλλαγή με τα ίδια πρόσωπα είναι λάθος

Θέση στο θέμα αυτό πήρε ο ευρωβουλευτής της ΔΗΣΥ Νίκος Ανδρουλάκης, στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, όταν ρωτήθηκε αν η ταυτότητα, το όνομα του ΠΑΣΟΚ θα μείνει ως έχει ή όχι:

«Ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό σύμβολο. Η άποψή μου είναι, και θα το πω ξεκάθαρα, πως λανθάνουν αυτοί που νομίζουν ότι αν αλλάξουμε τον ήλιο, αλλά μείνουμε με τα ίδια πρόσωπα, θα έχουμε αποτέλεσμα.

Πρέπει να υπάρχει νέο ήθος, νέα πρόσωπα, σύγχρονο πρόγραμμα, να προχωρήσουμε παρακάτω.

Και η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι μια τέτοια προσπάθεια.

Ας βάλουν όλοι μυαλό από τα λάθη του παρελθόντος και ας προσφέρουμε με ανιδιοτέλεια για να ενισχυθεί η παράταξη για το καλό της χώρας, γιατί η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή Δημοκρατική Παράταξη και όχι μικρά φέουδα».

***

Θα παίξουν με τον Καμίνη;

Όλοι πάντως οι παραπάνω, αν δεν ξεκαθαρίσουν με απόλυτη σαφήνεια τη θέση τους και τον ρόλο τους στην κρίσιμη υπόθεση της Κεντροαριστεράς, που όλοι, από δω και από κει, την… ερωτεύονται, γιατί είναι κρίσιμο μέγεθος για την αυτοδυναμία, τότε δικαιολογημένα θα κατηγορηθούν για μεγάλα παζάρια…


Σχολιάστε εδώ