Παίζουν το παιχνίδι της Τουρκίας

Δεν είναι απλώς μια τάση αυτομαστιγώματος, αλλά η ενοχοποίηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο προϋποθέτει την πλήρη αθώωση της Τουρκίας. Και πιθανόν ιστορικά να μπορούμε να συζητήσουμε και να αποτιμήσουμε ότι την αφορμή για την εισβολή έδωσε το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας εναντίον του Μακαρίου, αλλά αυτό δεν μπορεί να σημαίνει, φυσικά, την αθώωση της Τουρκίας για την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή.

Ούτε φυσικά είναι δυνατόν, έχοντας γνώση του τι συνέβη και στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά, να υποστηρίζει κάποιος ότι την ευθύνη για το αδιέξοδο δεν την έχει η Τουρκία. Θα ήταν πιο απλό πάντως, αντί για άγονες αντιπαραθέσεις, να τεθεί το ερώτημα εάν όλοι αυτοί, που σήμερα ασκούν κριτική, υποστηρίζουν την αποδοχή της τουρκικής θέσης για διατήρηση εσαεί τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο νησί και διατήρηση του καθεστώτος εγγυήσεων και μονομερούς παρεμβατικού δικαιώματος… Για να μην αναφέρουμε και όλες τις άλλες θέσεις που θεωρεί «κόκκινες» γραμμές η τουρκική πλευρά.

***

Ξεπουλιέται η περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων!

Περιμένουμε το συνήθως λαλίστατο ΥΠΕΞ να ψελλίσει έστω και μία λέξη για όσα συμβαίνουν με την περιουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχει βουίξει ο Τύπος σε Ισραήλ και Παλαιστίνη για το ξεπούλημα της μοναδικής σε πραγματική αλλά και ιστορική αξία περιουσίας του Πατριαρχείου. Προσφέροντας την περιουσία του το Πατριαρχείο αποδυναμώνεται, ενώ εξασθενεί και η ελληνική φυσιογνωμία του, καθώς πλέον μετατρέπεται σε έναν αδύναμο θεσμό-σφραγίδα. Συγχρόνως πλήττεται σοβαρά και η εικόνα της Ελλάδας, καθώς η ελληνική σημαία είναι που κυματίζει έξω από το Πατριαρχείο… Σε ό,τι αφορά τους Παλαιστίνιους, που αποτελούν κυρίως τον χριστιανικό πληθυσμό και το ποίμνιο του Πατριαρχείου, είναι προφανές τι σημαίνει η εκποίηση της περιουσίας του σε ισραηλινές κυρίως εταιρείες…

Τι συμβαίνει;

Βλέπουμε να κοπάζει ο ενθουσιασμός που υπήρχε μέχρι προσφάτως για τις σχέσεις με την Αίγυπτο, κυρίως όσον αφορά την προοπτική χάραξης και οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Η αλήθεια είναι ότι έχουν δοθεί υποσχέσεις και έχουν γίνει κινήσεις, αλλά τελικά τίποτα δεν προχωρά. Οι σχέσεις με την Αίγυπτο είναι σημαντικές και είναι εξαιρετικά σημαντικό επίσης ότι στην ηγεσία της χώρας βρίσκεται ο Αλ Σίσι, που είναι φίλος της Ελλάδας και έχει ο ίδιος επωφεληθεί από τη στήριξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πρέπει όμως κάποια στιγμή αυτή η σχέση να αποκτήσει και ουσιαστικό περιεχόμενο για τη χώρα μας…

Κάτι τρέχει στην Αλβανία…

Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι πολλά από όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία δεν είναι έτσι όπως δείχνουν. Και ειδικά το Περιουσιακό απαιτεί προσεκτική και εμπεριστατωμένη θεμελίωση, όταν και σωστά ανάγεται σε μείζον θέμα από την Αθήνα.

• Η άνευ όρων υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας στελεχών της μειονότητας που έχουν ιδιαίτερο συμφέρον για την έκβαση εκκρεμών υποθέσεων σε ό,τι αφορά τίτλους ιδιοκτησίας ή πώληση τίτλων ιδιοκτησίας μειονοτικών περιουσίων σε αλβανικά συμφέροντα είναι λάθος και έχει πολλαπλές, αρνητικές συνέπειες.

• Τα δύο κτίσματα που κατεδαφίσθηκαν στις Δρυμάδες ήταν πραγματικά αυθαίρετα και μάλιστα το ένα εξ αυτών είχε χαρακτηρισθεί αυθαίρετο, οπότε έπρεπε να κατεδαφισθεί από τον προηγούμενο δήμαρχο Χειμάρρας και πρώην πρόεδρο της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο.

• Η Αθήνα, για λόγους που φανταζόμαστε, έχει αποφασίσει να παίξει το χαρτί αυτό έναντι των Τιράνων. Όμως, εάν πραγματικά επιθυμεί να βοηθήσει την ελληνική μειονότητα και να προασπίσει τα συμφέροντά της έναντι των Τιράνων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό θα πρέπει να γίνει με όρους διαφάνειας και όχι για την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων…

Εδώ Σκόπια…

Στα Σκόπια, όπως ήταν αναμενόμενο, άρχισαν τα παρατράγουδα σχετικά με την υπογραφή του Συμφώνου Φιλίας με τη Βουλγαρία. Ήδη το VMRO-DPMNE κατήγγειλε τη συμφωνία, ενώ κατατέθηκε και πρόταση μομφής για τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δημητρόφ.

• Κάθε αντιπαράθεση πλέον στα Σκόπια καταλήγει με κάποιον τρόπο και στο θέμα της ονομασίας, όπου η νυν αντιπολίτευση επιδίδεται σε εθνικιστική πλειοδοσία. Όμως τελικά αυτό αποτελεί το καλύτερο άλλοθι του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ για να μην τηρήσει τις υποτιθέμενες δεσμεύσεις του για σύντομη επίλυση του θέματος της ονομασίας. Έχοντας κλείσει το μέτωπο με τη Βουλγαρία, έστω και με υψηλό κόστος, και έχοντας αποσπάσει τα εύσημα γιʼ αυτήν τη συμφωνία από την ΕΕ, την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ, ο Ζ. Ζάεφ δεν δείχνει καμιά απολύτως διάθεση συμβιβασμού στο θέμα της ονομασίας.

Στη Θράκη τι γίνεται;

Δεν το κρύβει πλέον το μειονοτικό κόμμα ΚΙΕΦ ότι στόχος του είναι η συμμαχία με άλλες, περιθωριακές, ακροαριστερές ή «διεθνιστικές» οργανώσεις και κόμματα, ώστε στις ευρωεκλογές να συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους και να ξεπεράσουν το πλαφόν του 3%. Ο πρόεδρος του κόμματος Αλί Τσαβούς, μάλιστα, μιλώντας σε εκδήλωση στην Προύσα, παρόντος του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης (καταγόμενου από τη Θράκη) κ. Τσαβούσογλου, ανακοίνωσε ότι υπάρχει σε εξέλιξη καμπάνια συλλογής υπογραφών για την κατάργηση του πλαφόν και μάλιστα ζήτησε στήριξη απʼ όλους τους «Θρακιώτες» που ζουν στην Τουρκία για να υπογράψουν το κείμενο αυτό αλλά και για να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν…

• Πιθανόν να μην υπάρχει διάθεση να ενοχληθούν αυτοί που ηγούνται του «παρακράτους» στη Θράκη και επιδιώκουν την ενίσχυση του τουρκισμού με τη φίμωση κάθε άλλης φωνής. Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά το ότι η Αθήνα δεν έχει ποτέ αντιδράσει (και αυτό δεν αφορά μόνον την παρούσα πολιτική ηγεσία) στο γεγονός ότι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης συμμετέχουν σε εκδηλώσεις και ποζάρουν μάλιστα μπροστά στη σημαία της «Ανεξάρτητης Δυτικής Θράκης».

• Πρόσφατο παράδειγμα η παρουσία του αναπληρωτή πρωθυπουργού Τσαβούσογλου, που έχει καταγωγή από τη Θράκη, αλλά και του μεγάλου «αφεντικού» της επιχείρησης τουρκοποίησης της Θράκης, διευθυντή του IRCICA, Χαλίτ Ερέν σε εκδήλωση στην Προύσα, οπού παντού σε πρώτο πλάνο βρισκόταν η σημαία αυτή… Το να ποζάρουν με φόντο τη σημαία αυτή πολίτες είναι ενοχλητικό, είναι όμως εντελώς διαφορετικό να συμβαίνει αυτό από επίσημους εκπροσώπους του τουρκικού κράτους… Ένα τουλάχιστον διάβημα είναι επιβεβλημένο κι ας στεναχωρηθούν οι φίλοι του κ. Ερντογάν…

• Μια παράξενη και επικίνδυνη επιχείρηση «εξόντωσης» των Αλεβιτών στη Θράκη έχει τεθεί σε εφαρμογή από το τουρκικό προξενείο, που όλο και περισσότερο εκφράζει την επίσημη στροφή της Άγκυρας στο καθαρό, σουνιτικό Ισλάμ.

• Το είδαμε αυτό και με τις αντιδράσεις στη διοργάνωση των παραδοσιακών αγώνων πάλης με λάδι, που οργάνωσε ο τεκές του Σαγίτ Αλί Σουλτάν, ένας από τους πιο ιστορικούς και σημαντικούς τεκέδες των Αλεβιτών στα Βαλκάνια. Εκτός της προσπάθειας που έγινε για να εκφοβισθούν τα μέλη της μειονότητας και να μη συμμετέχουν, ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων που θέλησαν λίγο-πολύ να εμφανίσουν τις γιορτές των Αλεβιτών ως κατευθυνόμενες από το ελληνικό κράτος…

Ας ελπίσουμε ότι η Πολιτεία θα έχει τα μάτια της ανοιχτά για να προστατεύσει τους έλληνες Αλεβίτες…

Ο εξωφρενικός
[email protected]


Σχολιάστε εδώ