Δεν θέλει ο Μητσοτάκης Ταλιμπάν υποψήφιους δημάρχους

Ενώ μέχρι πρότινος κυρίαρχη ήταν η σκληρή γραμμή, με χρίσματα, κομματικούς υποψηφίους και διαγραφές των τυχόν «ανταρτών», τώρα φαίνεται να υιοθετείται μια πιο διαλλακτική στάση, με αναφορές σε μιαν «άλλη εποχή» και στην «ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση».

Ήταν αρχές Ιουλίου, όταν μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας ο γραμματέας Λ. Αυγενάκης έλεγε με έμφαση ότι «θα εργαστούμε σκληρά για να αναδειχθεί η Νέα Δημοκρατία πρώτη παντού, με άξιους και ικανούς σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες». Το ίδιο πάνω-κάτω διάστημα, σε συνομιλία που είχε στη Βουλή με γαλάζιους βουλευτές και δημοσιογράφους, υπογράμμιζε ότι «δεν θα κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος, θα δώσουμε ξεκάθαρη στήριξη στους υποψήφιους για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Αυτά στις αρχές Ιουλίου, διότι στις αρχές Αυγούστου το σκηνικό έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει. Προηγήθηκαν οι αναφορές του ίδιου του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος στη διάρκεια ομιλίας του σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «τα χρίσματα σε υποψήφιους όπως τα ξέραμε δεν έχουν κανένα νόημα», ενώ παράλληλα διακήρυξε το όραμά του για μια… ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση. Αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κινηθεί αυστηρά στη λογική των χρισμάτων και των κομματικών υποψηφίων, όπως ακριβώς συνέβαινε μέχρι σήμερα. Αλλά και χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να στηριχθεί υποψήφιος που θα προέρχεται από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και γενικότερα την Κεντροδεξιά. Καθώς, όπως ανέφερε, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη οι προτιμήσεις των τοπικών κοινωνιών.

Τι μπορεί να κρύβει αυτή η αλλαγή πλεύσης που φαίνεται να επιλέγει η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας; Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι με τον τρόπο αυτό ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλει να ενισχύσει το υποτιθέμενο άνοιγμα σε δυνάμεις πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που διατυμπανίζει από τους πρώτους κιόλας μήνες της θητείας του στην αρχηγία. Προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ένα σύγχρονο, φιλελεύθερο προφίλ, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, θέλοντας, εν όψει εθνικών εκλογών, να προσεγγίσει τμήματα ψηφοφόρων που είτε έχουν γυρίσει την πλάτη στη Νέα Δημοκρατία είτε, πολύ περισσότερο, δεν την έχουν ψηφίσει ποτέ μέχρι σήμερα.

Οι αναφορές στις «επιθυμίες των τοπικών κοινωνιών και στην «ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση» υπηρετούν αυτό ακριβώς το σχέδιο. Σε δεύτερο επίπεδο, υιοθετώντας μια πιο χαλαρή τακτική, επιδιώκει από πολύ νωρίς να αποχρωματίσει τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και να υποβαθμίσει έτσι το μήνυμα που θα εκπέμψουν τα τελικά αποτελέσματα στην περίπτωση που οι επιδόσεις των αμιγώς κομματικών υποψηφίων, κυρίως στις περιφέρειες αλλά και στους τρεις μεγάλους δήμους, δεν θα είναι οι αναμενόμενες. Επιπλέον, η τακτική αυτή θα διευκολύνει την προσπάθεια κομματικών υποψηφίων να αναζητήσουν μια πιο ευρεία στήριξη από την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ρόλο στην αλλαγή πλεύσης της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας έπαιξε και η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εκλογές του 2019. Κάτι που σημαίνει ότι στις περισσότερες αν όχι όλες τις περιφέρειες, καθώς και στους μεγάλους δήμους, ο νικητής θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο, γιʼ αυτό οι υποψήφιοι που θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να επιδιώξουν συμμαχίες με άλλες δυνάμεις προκειμένου να κερδίσουν.


Σχολιάστε εδώ