Δεν είναι Ταλιμπάν ο ελληνικός λαός, κ. Βούτση

Δεν σας φταίει, πρόεδρε, η Εκκλησία, η Ορθοδοξία, γιατί ένας κληρικός της δεν σεβάστηκε τη Βουλή, τον πρώτο πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Και, δυστυχώς, κατεβήκατε στο επίπεδό του, σταυρώνοντας την πίστη του ελληνικού λαού, που τη σέβεται και τη στηρίζει η Βουλή.

Απόδειξη, το ότι οι βουλευτές ορκίζονται στο Ευαγγέλιο και σε κάθε νέα περίοδο προσκαλείται ο Αρχιεπίσκοπος μετά της Ιεράς Συνόδου για να κάνουν αγιασμό.

Και, το χειρότερο, συσχετίσατε εκείνο το χουντικό κατασκεύασμα, που το χρησιμο­ποιούσαν για να αλιεύσουν στηρίγματα, υπό την απειλή μάλιστα των όπλων, το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών», με το διαχρονικό «Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια», που ποτέ δεν κατηγορήθηκε ότι έβλαψε κανέναν, ότι έκανε θρησκόληπτο τον Έλληνα, τα νέα παιδιά, που κανείς δεν τα υποχρεώνει να πάνε στην Εκκλησία.

Ούτε περιμένει κανείς κάποιο αντάλλαγμα, όπως αυτά που υπόσχονται οι πολιτικοί στις εκλογές για να εκλεγούν βουλευτές.

«Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι ʽʽΤαλιμπάνʼʼ της Ορθοδοξίας», είπατε, και μάλιστα μέρες της Παναγιάς, που ο Έλληνας, ο ταλαιπωρημένος, ο άρρωστος, ο ναυτικός που θαλασσοπνίγεται, ακουμπάει πάνω της για να στηριχθεί και όχι για κανέναν διορισμό…

Πέρα για πέρα λάθος και μακριά από τη ζώσα πραγματικότητα αυτές οι απόψεις. Και η Ιστορία το έχει αποδείξει.

Ο χαμηλών τόνων και σοφός Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, σε συζήτηση με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν είμαστε λαός ορθόδοξος, είπε: «Δεν είμαστε κράτος ορθόδοξο, γένος ορθόδοξο είμαστε».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος απέφυγε να σηκώσει το γάντι, καθώς ενδεχομένως «κάποιοι» στα υψηλά διαμερίσματα της κυβέρνησης να θέλουν να ανοίξει μέτωπο κατά της Εκκλησίας, αφενός για αποπροσανατολισμό από τα καυτά θέματα –καταιγίδα φόρων, περικοπές συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων, ανεργία κ.ά.– και αφετέρου για προσέλκυση κάποιων που δεν τα πάνε καλά με τους παπάδες.

Έδρασε εντελώς αντίθετα, και μάλιστα αφαιρώντας κάθε επιχείρημα για περαιτέρω όξυνση…

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο Μακαριώτατος απέστειλε στον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο («παιδί» του Καλαβρύτων Αμβρόσιου) Συνοδικό Έγγραφο, ως πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου, καλώντας τον να δώσει εξηγήσεις και να πει κατʼ αρχάς αν πράγματι έκανε αυτές τις δηλώσεις και για ποιον λόγο μίλησε με τρόπο ακραίο και υβριστικό για τη Βουλή των Ελλήνων. Μέχρι τη στιγμή που γράφτηκε το κείμενο αυτό, ο Κοζάνης δεν είχε απαντήσει στην επιστολή του Αρχιεπισκόπου.

Είναι όλη η σαπίλα…

Τις βολές κατά της Βουλής εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της Ακολουθίας της Ιεράς Παράκλησης στην Ι. Μονή Ζιδανίου την Τρίτη 1 Αυγούστου, μετά την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας στο μοναστήρι. Είπε συγκεκριμένα:

«Η Παναγία να βοηθήσει τους άρχοντες. Ποιους άρχοντες; Να ξεκινήσω από τη Βουλή; Εκεί είναι όλη η σαπίλα. Ένας βόθρος είναι η Βουλή των Ελλήνων, παρεκτός εξαιρέσεων στα πέντε δάκτυλα της χειρός, από όλους τους συνδυασμούς».

Πατρών: Η Ορθοδοξία δεν συνιστά ταλιμπανισμό!

Με σκληρή γλώσσα παρενέβη κατά του προέδρου της Βουλής ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος. Στην επιστολή που έστειλε στον Ν. Βούτση επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Αν έχωμε ελευθερία σκέψεως και λόγου, το οφείλομε στην Ορθοδοξία μας, αλλά και στην οικογένειά μας, η οποία εμφορούμενη από τις παραπάνω αξίες απεδείχθη κύτταρο της κοινωνίας μας.

Φαίνεται ότι ο κ. Πρόεδρος αγνοεί ότι η Ορθοδοξία δεν συνιστά ιδεοληψία ή ταλιμπανισμό. Οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση απορρίπτεται κατηγορηματικώς από την Ορθόδοξη πίστη.

Η Ορθοδοξία είναι ελευθερία, πολιτισμός, καταξίωση του ανθρωπίνου προσώπου.

Διαλέγεται, αγκαλιάζει και αγαπάει τον κάθε άνθρωπο, αδιακρίτως φυλής, γλώσσης και θρησκείας, ηλικίας και κοινωνικής καταστάσεως.

Γιʼ αυτό ως Έλληνες έχομε το μεγάλο προνόμιο της φιλοξενίας στον τόπο μας πληγωμένων από τη ζωή αδελφών μας, από όπου και αν προέρχονται.

Γινόμαστε κυρηναίοι, ξενίζομε και συμμεριζόμεθα τον πόνο των άλλων, γιατί είμαστε Ορθόδοξοι».

Καμμένος: Ναι μεν, αλλά…

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο για τις απόψεις που εξέφρασε ο κ. Βούτσης. Για «παραλήρημα ιδεο­ληψίας» έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, ενώ τον προέτρεψε «αντί να διχάζει τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία» να ασχοληθεί με την κοινοβουλευτική λειτουργία, την οποία «έχει υποβαθμίσει δραματικά», και βέβαια με το κύρος του Κοινοβουλίου, που «δεν δίστασε να πλήξει για χάρη των αναρχικών του Ρουβίκωνα». Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος απέδωσε στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας «παρωχημένο εθνικισμό του “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”».

Ωστόσο, η αντίδραση που προκάλεσε συζητήσεις ήταν αυτή του Π. Καμμένου, ο οποίος, αν και σε σχετικά ήπιους τόνους, διαφοροποιήθηκε ανοιχτά ως προς τα λεγόμενα του κ. Βούτση. «Οι δηλώσεις του προέδρου της Βουλής μάς βρίσκουν απόλυτα αντίθετους, όπως και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ορθόδοξων Ελλήνων». Η τοποθέτησή του αυτή τροφοδότησε αναφορές στα ΜΜΕ για «ρήγμα» στην κυβέρνηση και «τριγμούς» στη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γεγονός που υποχρέωσε τον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ να επανέλθει προκειμένου να… αποκαταστήσει την τάξη. «Αν ψάχνουν λόγο ρήξης, κάνουν λάθος. Υπάρχει απόλυτος σεβασμός στις θέσεις του καθενός», τόνισε, ενώ επανέλαβε εκ νέου την απόφασή του να «πάει μέχρι τέλους» με τον Αλ. Τσίπρα.

Ως προς το επίμαχο ζήτημα ανέφερε ότι «δεν είμαστε Ταλιμπάν της Ορθοδοξίας, αλλά η Ελλάδα έχει Σύνταγμα, που προβλέπει ότι κυρίαρχη θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Ορθόδοξη». Σχολιάζοντας εκ νέου τα λεγόμενα του προέδρου της Βουλής σε ακόμη πιο ήπιους τόνους, ο κ. Καμμένος είπε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «αφορούν τον καθένα και τα πιστεύω του».


Σχολιάστε εδώ