Δασολόγιο, Κτηματολόγιο, Περιουσιολόγιο Εργαλεία δίκαιης φορολόγησης

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προβλέπει την ολοκλήρωση και πλήρη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2019.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξή του είναι η πρόσβαση της φορολογικής διοίκησης στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου προκειμένου να λαμβάνει πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία των (σχεδόν επτάμισι εκατομμυρίων) φορολογουμένων. Συν τοις άλλοις, προβλέπεται ότι θα μπορεί να γίνεται μέσω του Κτηματολογίου εγγραφή κατασχέσεων και βαρών καθώς και άρση τους απευθείας από τις υπηρεσίες της φορολογικής διοίκησης.

Για να πραγματοποιηθεί όμως αυτός ο στόχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο σε όλη τη χώρα και (κατά το Συμβούλιο της Επικρατείας) πριν από αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το Δασολόγιο (δηλαδή κυρωμένοι δασικοί χάρτες), καθώς μόνο έτσι εξασφαλίζεται τόσο η ιδιωτική όσο και η δημόσια περιουσία.

Κατά συνέπεια, το τρίπτυχο Δασολόγιο – Κτηματολόγιο -Περιουσιολόγιο (με αυτήν τη χρονική σειρά) θα πρέπει να καταστεί απόλυτη προτεραιότητα για τη χώρα μας. Η απρόσκοπτη, ανεμπόδιστη, γρήγορη και ασφαλής ολοκλήρωσή τους θα οδηγήσει σε μια δικαιότερη φορολογική πολιτική για όλους.

***

Η Πελοπόννησος… διορθώνεται

Σχεδόν 8.000 διορθώσεις πρόδηλων (προφανών) σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες έχουν υποβληθεί στο Κτηματολόγιο, αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός. Από αυτές οι περισσότερες αφορούν εκτάσεις στην Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Αρκαδία, Αχαΐα, Λακωνία, Ηλεία). Αντίστοιχα, σε επίπεδο αντιρρήσεων προηγείται η Αχαΐα με πάνω από 5.500 διαφωνίες για σχεδόν 18.000 στρέμματα και ακολουθεί η Ηλεία με 4.300 αντιρρήσεις για 15.000 στρέμματα. Τέλος, λιγότερο από ένας μήνας έμεινε για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες στο 35% της χώρας, το 87,5% των ΟΤΑ έχει ήδη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του, ενώ 15 δήμοι δεν έχουν ενσωματώσει τα όρια οικισμών. Το υπουργείο διαμηνύει πως δεν θα υπάρξει παράταση…

***

Προθεσμίες εξαγοράς δασικών εκτάσεων

Για ένα έτος παρατείνεται η δυνατότητα για την εξαγορά δασικών εκτάσεων που εκχερσώθηκαν για γεωργική εκμετάλλευση πριν από την 11η Ιουνίου 1975, σύμφωνα με την απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη.

Σε ό,τι αφορά τις περιοχές με αναρτημένο δασικό χάρτη, παρέχεται έως 7 Σεπτεμβρίου 2017 δυνατότητα εξαγοράς της έκτασης, εάν έχει χαρακτηριστεί ως δασική και η εκχέρσωσή της για γεωργική καλλιέργεια έχει γίνει πριν από τον Ιούνιο του 1975, ώστε να εξαιρεθεί της προσωρινής κύρωσης του χάρτη και να μη θιγούν τα συμφέροντα των αγροτών. Προσοχή! Στις 7 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τους δασικούς χάρτες.

***

Κρατικοποιούνται 17 υποθηκοφυλακεία

Υπεγράφησαν την προηγούμενη εβδομάδα 17 Προεδρικά Διατάγματα για την κρατικοποίηση ισάριθμων άμισθων υποθηκοφυλακείων, που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν με αναπλήρωση. Η Ένωση Δικαστών εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ότι δεν προβλέπεται πλέον η συμμετοχή ειρηνοδικών στην περίπτωση έλλειψης προϊσταμένου, δηλαδή η ανάθεση μη δικαστικών καθηκόντων σε δικαστικούς λειτουργούς. Αναλυτικότερα, τα υποθηκοφυλακεία που κρατικοποιούνται είναι: Παπάγου, Ζωγράφου, Κερατέας, Περιστερίου, Μυκόνου, Νάξου, Κηφισιάς, Άνδρου, Αμαλιάδας, Βάρδας και Μυρτουντίων, Ηλιούπολης, Μεγάρων, Νέας Ιωνίας, Ελευσίνας, Πύργου, Αχαρνών Αττικής και Χαλκίδας-Κύμης-Καμινέων. Το θετικό είναι ότι μονιμοποιούνται οι εργαζόμενοι στα εν λόγω υποθηκοφυλακεία, ενώ η προκαλούμενη δαπάνη (σχεδόν 2.350.000 ευρώ) θα καλυφθεί από τα εισπραττόμενα δικαιώματα.


Σχολιάστε εδώ