Αδειάζει η πόλη, γεμίζουν οι παραλίες

Οι παραλίες γεμίζουν και οι χώροι που μπορεί κανείς να απολαύσει λίγη δροσιά το βράδυ γνωρίζουν… μεγάλες πιένες. Η μαγεία όμως ήταν την περασμένη Δευτέρα το βράδυ, που ήταν η πανσέληνος με την έκλειψη. Από τις 9 και μετά στα Βοτσαλάκια και τη Φρεαττύδα μαζεύτηκε πολύ κόσμος και κάθισε στην παραλία κοιτώντας την πανσέληνο.

Κάποιοι κολυμπούσαν, κάποιοι έτρωγαν, άλλοι είχαν μαζί τους παγωτά ή αναψυκτικά, όλοι πάντως είχαν κάτι για να περάσουν την ώρα τους κάτω από το μοναδικό αυγουστιάτικο φεγγάρι. Ανάλογες σκηνές είχαμε και στα βράχια της Πειραϊκής. Πολλά ζευγάρια αντάλλαξαν όρκους πίστης και αφοσίωσης λίγο πάνω από το κύμα και κάτω από την πανδαισία της πανσελήνου.

Μοναδικές, πραγματικές στιγμές, που δείχνουν ότι ο Πειραιάς μπορεί να αξιοποιεί την κάθε στιγμή, την κάθε συγκυρία και να χαρίζει απλόχερα τη μαγεία του. Να πούμε βέβαια ότι όλοι έδωσαν ραντεβού για την επόμενη πανσέληνο, την τελευταία του Αυγούστου, στο τέλος του μήνα.

Και κάτι ακόμα, που όμως δεν μας τιμά ούτε ως ανθρώπους ούτε ως κατοίκους αυτής της πόλης. Μετά τα μεσάνυχτα, που οι περισσότεροι έφυγαν, αφήνοντας το «ξενοδοχείο τα αστέρια» της Φρεαττύδας στους τσιγγάνους, που έσπευσαν να κατασκηνώσουν και να διανυκτερεύσουν… στρωματσάδα, οι παραλίες και τα βράχια είχαν πολλά σκουπίδια. Κυπελλάκια, σακούλες, κουτάκια αναψυκτικών, χαρτάκια, μπουκαλάκια, κ.λπ., έκαναν… βόλτες εξαιτίας του αέρα και πολλά έπεφταν στη θάλασσα. Αυτές είναι εικόνες ντροπής. Δεν είναι δυνατόν να λερώνουμε όπου πάμε και να αφήνουμε σαν στίγμα τα σκουπίδια μας. Δεν είναι δυνατόν να θέλουμε να έχουμε πίσω μας έναν εργάτη καθαριότητας ή έναν… χωροφύλακα είτε για να μαζέψει ό,τι αφήνουμε είτε για να επιβάλλει να διατηρούμε τον χώρο που χρησιμοποιούμε καθαρό. Το περιβάλλον είναι δική μας ευθύνη και δική μας αρμοδιότητα. Και ό,τι του συμβεί εξαιτίας μας, καλό ή κακό, εμείς θα το εισπράξουμε. Γιʼ αυτό, στην επόμενη πανσέληνο καλό θα είναι να βάλουμε ένα στοίχημα με τον εαυτό μας, να μην ξαναδούμε εικόνες σαν τις προχθεσινές. Στο χέρι μας είναι!

***

Τον πρώην πρόεδρό της Στέλιο Μπρατσόλη υπέδειξε ως υποψήφιο για τακτικό μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, η ΕΠΣΠ. Ο Στέλιος Μπρατσόλης, επί σειρά ετών (πάνω από 35) συμμετέχει στα δρώμενα του ερασιτεχνικού πειραϊκού ποδοσφαίρου και από το κάθε πόστο που βρίσκεται, μια και είναι και αυτοδιοικητικός παράγοντας και σήμερα αντιπρόεδρος της ΔΗΡΑΠ, το προβάλλει, το συνδράμει και το βοηθά με κάθε τρόπο.

Όπως τονίζει σε δήλωσή του, κατεβαίνει στις εκλογές της ΕΠΟ για να συμβάλλει στην Προσπάθεια Σύγχρονης Ανάπτυξης για τη συνολική νίκη του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δουλεύοντας όλοι σαν μωσαϊκό και με ενιαία στόχευση σε όλη την πυραμίδα του ποδοσφαίρου, μπορούμε και πρέπει να τα καταφέρουμε, υπογραμμιζει ο Στέλιος Μπρατσόλης.

***

• Πάταγο έκανε η αποκάλυψή μας της περασμένης Κυριακής για τη «σφαγή» των διευθυντών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πειραιά. Και πολλοί ήταν εκείνοι που μας έδωσαν και νέα στοιχεία για το θέμα που πραγματικά στιγμάτισε το φετινό καλοκαίρι στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης. Και με βάση τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτεται ότι τελικά εκείνο που έγινε ήταν μια ανίερη συμμαχία συνδικαλιστών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ προκειμένου να προωθήσουν δικούς τους στις θέσεις των διευθυντών! Στην επιτροπή που έδωσαν συνέντευξη οι υποψήφιοι, το ένα από τα έξι μέλη (ένας εκ των δύο αιρετών) ήταν εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ. Ο οποίος βέβαια ούτε κατάγγειλε τη διαδικασία ούτε μειοψήφησε πουθενά. Και αυτό γιατί πέρασαν και μερικοί διευθυντές που ανήκουν στη ΝΔ! Μιλάμε για συμπαιγνία συνδικαλιστών σε βάρος συναδέλφων τους.

Εμπνευστής αυτού του εκτρώματος φέρεται ο πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ, κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουμούρης, ενώ τα δύο στελέχη της ΔΑΚΕ με τα οποία συνομιλούσε τελευταία και προώθησε στα πλαίσια της «συμμαχίας» που προαναφέραμε ήταν οι Θρ. Μαραγκόλογλου και Κ. Χαρακλιάς, οι οποίοι… πήραν 8 και 7,95 μόρια στη συνέντευξη και έγιναν διευθυντές στο Γυμνάσιο της Ραλλείου και στο 1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας. Ο πρώτος πάντως είχε και πολλά τεχνικά προσόντα, ενώ ο δεύτερος σχεδόν τίποτα…

Ορισμένες καραμπινάτες περιπτώσεις συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, που με μηδενικά σχεδόν τυπικά προσόντα αρίστευσαν στη συνέντευξη, είναι του Γ. Αθανασιάδη που είχε αντικειμενικά μόρια 12, δηλαδή μόνο ένα πτυχίο και τίποτα περισσότερο, και στη συνέντευξη πήρε 8 (δηλαδή άριστα) για να γίνει διευθυντής Γʼ ΕΠΑΛ Πειραιά, του Β. Σταυρόπουλου, υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, που είχε αντικειμενικά μόρια 13,50, δηλαδή ελάχιστα, και στη συνέντευξη πήρε 7,90 για να γίνει διευθυντής στο Βʼ ΓΕΛ Νίκαιας κ.λπ.

Επειδή ο σάλος που ξέσπασε μετά τις μεθοδεύσεις αυτές είναι μεγάλος, η εκπαιδευτική κοινότητα του Πειραιά ζητά άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα και του υπουργού Παιδείας, ώστε να ακυρωθεί η περίεργη διαδικασία και να επαναληφθεί.

• Πολύς είναι ο κόσμος που συρρέει στις εκκλησίες του Πειραιά, είτε για τις παρακλήσεις, είτε με την ευκαιρία μεγάλων εορτών, όπως της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος την περασμένη Κυριακή, όπου στον φερώνυμο ναό, στην Παλαιά Κοκκινιά, έγινε το αδιαχώρητο. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι η φτώχεια και η ανέχεια ή κάτι άλλο που οδηγούν τους ανθρώπους στην Εκκλησία, το βέβαιο πάντως είναι πως οι ναοί γεμίζουν. Και τώρα τον Δεκαπενταύγουστο θα ξαναδούμε τις εικόνες λατρείας προς την Παναγιά, είτε της Τήνου, είτε της Σουμελά, είτε της Εκατονταπυλιανής, γιατί σʼ Εκείνη ο κόσμος έχει αποθέσει την τελευταία ελπίδα για καλυτέρευση της ζωής του, για αποφυγή κάθε κακού, για υγεία και προκοπή. Με την ελπίδα και τη βεβαιότητα ότι η ικεσία θα εισακουσθεί και αυτό που θέλει ο καθένας θα γίνει. Γιατί η Παναγιά μετέστη στον ουρανό, αλλά δεν εγκατάλειψε τη Γη. Άλλωστε και το απολυτίκιο που θα ακούσουμε μεθαύριο, στη γιορτή της, αυτό επισημαίνει: «Εν τη κοιμήσει τον κόσμον ου κατέλιπες Θεοτόκε»…

Καλή Παναγιά!


Σχολιάστε εδώ