Υπόγειος πόλεμος Τσακαλώτου – Παππά (για τη θέση του Νο2)

Το ενδιαφέρον, όμως, ήταν η σκληρή κριτική που άσκησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θέτοντας θέμα για το πού παίρνονται οι κρίσιμες αποφάσεις, που τελικά έχουν μεγάλο κόστος για την κυβέρνηση και το κόμμα.

«Πότε συζητήσαμε για τις τηλεοπτικές άδειες, για το ότι θα ήταν τέσσερις στον διαγωνισμό που κατέληξε σε μεγάλο φιάσκο; Και τώρα οι τέσσερις έγιναν επτά; Κανείς δεν μας ρώτησε. Για τη σύσταση των Εξεταστικών Επιτροπών δεν έγινε καμία συζήτηση. Ποιοι πήραν την απόφαση; Σε ποια όργανα έγινε συζήτηση για τις επενδύσεις και για το νομικό πλαίσιο; Ο Παπαδημητρίου, ο Φλαμπουράρης και ο Πιτσιόρλας αποφάσισαν». Χαρακτηριστικά, μάλιστα, αναφέρθηκε στην περίπτωση της δημιουργίας Mall στην Κρήτη με απόφαση του Πιτσιόρλα, όπου έγινε χαμός από τις αντιδράσεις και αναγκάσθηκε ο Πιτσιόρλας να την πάρει πίσω. Μπήκε, επίσης, το θέμα της αντιπαράθεσης με τη Δικαιοσύνη, με το ερώτημα: «Ποια είναι η πολιτική μας;». Όλα αυτά, και όχι μόνο, μπορεί να συνέβησαν πίσω από κλειστές πόρτες, όμως αυτό που προκύπτει είναι ότι στο κόμμα υπάρχουν καίριες διαφωνίες ως προς την ασκούμενη πολιτική και τις αντιδράσεις που προκαλεί στη βάση και γενικά στον λαό. Για τα συμβαίνοντα στα ενδότερα της κυβέρνησης και αυτά που ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δώσει μια… γεύση ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Κυριακή στην «Καθημερινή».

Είπε ευθέως ότι κάποιοι υπουργοί κάνουν… κατενάτσιο απέναντι στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι στους δανειστές. Και «το μόνο που κάνει (το κατενάτσιο) είναι να διατηρεί την αβεβαιότητα και να χάνει ευκαιρίες (η κυβέρνηση) για πειθώ και συμμαχίες», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση: «Ποια πρέπει να είναι η στρατηγική της κυβέρνησης, ιδιοκτησία του προγράμματος ή κατενάτσιο έναντι των πιστωτών;». Και, στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές και στο κόμμα, πρόσθεσε: «Το πρόγραμμα και η υλοποίησή του δεν είναι υπόθεση ενός καλύτερου ή χειρότερου υπουργικού συμβουλίου, αλλά όλου του πολιτικού οργανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος και των βουλευτών συ­μπεριλαμβανομένων». Και όπως λένε οι καλώς γνωρίζοντες, ο Ευκλείδης φωτογραφίζει τον Σκουρλέτη και τον Σπίρτζη ότι παίζουν κατενάτσιο…

Δύο πόλοι…

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί κοινό μυστικό πλέον ότι έχουν σχηματισθεί δύο πόλοι. Από τη μια μεριά είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την άλλη ο Νίκος Παππάς, των οποίων οι σχέσεις, σύμφωνα με αυτούς που γνωρίζουν καλά το παρασκήνιο, δεν είναι καθόλου θερμές. Μάλιστα, παρέπεμπαν στην κόντρα που υπήρξε στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τη Διαστημική Υπηρεσία και το αν θα είναι ΔΕΚΟ, όπου ο Τσακαλώτος είπε ότι ο Παππάς δεν έχει καταλάβει κάτι καλά και τον παρέπεμψε στο διαδίκτυο και στα σκωπτικά σχόλια περί Διαστημικής Υπηρεσίας…

Ο Νίκος Παππάς, όπως ισχυρίζονται πηγές που είναι κοντά του, εκτιμά ότι έχει ολοκληρώσει την αποστολή του στον χώρο των ΜΜΕ και θέλει να αναλάβει άλλο, υψηλότερο πόστο, προσβλέποντας κυρίως στην Καραγεώργη Σερβίας, όπου είναι η έδρα της καρδιάς της οικονομίας, του υπουργείου Οικονομικών. Προφανώς, θέλει να είναι ο επόμενος… τσάρος.

Οι έξω ούτε να ακούσουν ότι θα φύγει ο Τσακαλώτος

Μόνο που οι «θεσμοί» δεν πρόκειται να επιτρέψουν αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών. Υπάρχει πλέον κοινή γλώσσα «θεσμών» και Τσακαλώτου, ο οποίος με απόλυτη… ευλάβεια υλοποιεί όλες τις δεσμεύσεις που προβλέπει το πρόγραμμα. Θεωρούν τον Τσακαλώτο δικό τους άνθρωπο. Και όπως καθημερινά διαπιστώνεται, κανένα σύννεφο δεν σκιάζει τη συνεργασία των δύο πλευρών. Που σημαίνει ότι ο Νίκος Παππάς, αν πράγματι θέλει να αλλάξει υπουργείο, θα πρέπει να αναζητήσει άλλο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών είναι κατειλημμένο με τη βούλα των δανειστών!

Πάντως, και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κοιτάνε πώς θα έχουν την αποδοχή του Μαξίμου (Τσίπρα, Φλαμπουράρη και Τζανακόπουλου).

Από πλευράς «53», οι πληροφορίες λένε ότι ανασυντάσσονται και θα θελήσουν να έχουν λόγο…

Όσον αφορά τα περί ανασχηματισμού, όλα παραπέμπουν στον Σεπτέμβριο, με στόχο να γίνει μια καινούργια αρχή.


Σχολιάστε εδώ