Τα POS είναι η ουσιαστικότερη μεταρρύθμιση για Δημόσιο και ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Αλεξιάδη, πρώην υφυπουργού Οικονομικών και αρμοδίου επί φορολογικών θεμάτων, πρωτεργατών της συγκεκριμένης μεταρρύθμισης, η φοροδιαφυγή και το παραεμπόριο στη χώρα μας ξεπερνάει, ετησίως, τα 16 δισ. ευρώ και κατʼ άλλους φθάνει στο 16% του ΑΕΠ.

Η σημαντική αυτή μεταρρύθμιση σε συνδυασμό με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τη μείωση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ (εξαιρετικά υψηλές) καθώς και τις νέες ρυθμίσεις (εξωδικαστικού συμβιβασμού και αυτοαπασχολούμενων στον ΕΦΚΑ) θα βοηθήσουν σε σημαντικό βαθμό -εάν λειτουργήσουν ομαλά- τόσο τα έσοδα του Δημοσίου, υποστηρίζοντας σημαντικά τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας για την αύξηση των εξαγωγών, του εθνικού εισοδήματος και τη μείωση της ανεργίας, όσο και την εισπραξιμότητα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, καθιστώντας τον βιώσιμο. Βάζοντας παράλληλα φραγμό στις απαιτήσεις των εκπροσώπων του ΔΝΤ, όπως της κ. Βελκουλέσκου, που πρόσφατα αναφέρθηκε στο Ασφαλιστικό λέγοντας ότι «οι εισφορές που επιβάλλονται στις γενιές της εργασίας δεν επαρκούν για να πληρώνουν τις τρέχουσες συντάξεις», σημειώνοντας ότι το έλλειμμα του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα είναι «σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερο από τον μέσο όρο της ζώνης του ευρώ».

Και ενώ οι τεχνικές διαπιστώσεις τους είναι ορθές, αφού διαθέτουν ένα εξαιρετικό, επιστημονικό – τεχνοκρατικό επιτελείο, πάσχουν λόγω των ακραίων νεοφιλελεύθερων πρακτικών τους, που οδηγούν σε μεγαλύτερα προβλήματα και αδιέξοδα το υπάρχον -εδώ και δεκαετίες άρρωστο- ασφαλιστικό σύστημα, που, σημειωτέον, στα χρόνια των Μνημονίων χειροτέρεψε (PSI, ανεργία, μειώσεις μισθών κ.λπ.).

Χωρίς καμιά αμφισβήτηση, τόσο η μεταρρύθμιση του πλαστικού χρήματος όσο και των ρυθμίσεων θα παίξουν αναπτυξιακό ρόλο στην αγορά αρκεί να μην υπάρξει στην πορεία η νόθευση του καλού, ειδικά όταν πάει κόντρα σε κατεστημένα συμφέροντα (π.χ. τραπεζών, συνδικάτων κ.λπ.). Επιπλέον, οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τις προμήθειες των συναλλαγών από τα POS, όπως, επίσης, οι όροι και τα δικαιολογητικά της νέας ρύθμισης πρέπει σταδιακά να εξομαλυνθούν, προς όφελος της πραγματικής οικονομίας.


Σχολιάστε εδώ