Στο 7,7% η ανεργία στην ΕΕ, στο 21,7% στην Ελλάδα!

Δεν βλέπεις συσσίτια, ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να ξεγελάσουν την πείνα τους, να ζητιανεύουν μια δουλειά, να μην έχουν λεφτά να πληρώσουν το ρεύμα, ακόμη και το νερό – όπως δείχνει η φωτογραφία, γέμισε η ΔΕΗ ουρές από πελάτες της που θέλουν να μπουν στη ρύθμιση των 36 δόσεων.

Αυτές τις εικόνες ζει η Ελλάδα των Μνημονίων. Πριν, όσο κι αν έψαχνες, δεν θα τις έβλεπες πουθενά.

Τα ποσοστά της ανεργίας δείχνουν αυτό που επισημαίνουμε παραπάνω, ότι οι πολίτες της ΕΕ δεν είναι όλοι ίσοι. Στο 21,7% ήταν η ανεργία στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη η ανεργία ήταν μόλις 9,1% τον Ιούνιο (δυόμισι περίπου φορές μικρότερη), στη δε ΕΕ των 28 παρέμεινε σταθερή στο 7,7%, κοντά τρεις φορές κάτω από την ανεργία στην Ελλάδα. Να σημειώσουμε ενδεικτικά ότι στη Γερμανία η ανεργία ήταν 3,8%, στην Ολλανδία 4,9%, στην Ιρλανδία 6,3% και στο Βέλγιο 7,6%.

Τι δείχνουν αυτές οι διαφορές; Ότι αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι όπως την οραματίστηκαν οι δημιουργοί της, στόχος των οποίων δεν μπορεί παρά να ήταν η εξασφάλιση του ίδιου επιπέδου ζωής για όλους τους λαούς της Ενωμένης Ευρώπης. Σε όλους τους τομείς. Και από κει και πέρα, στο χέρι του καθενός θα ήταν να διεκδικήσει, να δουλέψει για το παραπάνω, χωρίς αποκλεισμούς.

***

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αλλάξει πίστα

Πολιτικά, διαχειριστικά και διανοητικά. Κρατώντας το ήθος, τον στοχασμό και τη μεταρρυθμιστική πνοή της Αριστεράς, ενσωματώνοντας την εμπειρία της διακυβέρνησης και της λειτουργίας στον δυσχερή ευρωπαϊκό συσχετισμό, ανασυγκροτώντας τη σχέση του με την κοινωνία που μετασχηματίζεται από την κρίση, υποστηρίζει σε άρθρο του ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης. Και επισημαίνει:

«Η κοινωνία αναζητά στρατηγικό σχέδιο, ταυτότητα, αυτοπεποίθηση, ηγεσία. Ο λαός είναι “ορφανός”.

Η Αριστερά του 2017 δεν μπορεί παρά να είναι ταυτοχρόνως λαϊκή, μαζική, οργανικά δεμένη με τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, στοχαστική και μεταρρυθμιστική, συνετή και τολμηρή.

Από τον επιγραμματικό Αρχίλοχο η Αριστερά κρατά επιλεκτικά όλα τα πνευματικά χαρακτηριστικά: Αλεπού, πολύτροπη και πολυμήχανη, προσαρμοστική και γόνιμη, και σκαντζόχοιρος πείσμων ως προς την ηθική και την αταλάντευτη πίστη στην ελευθερία και την ισότητα».


Σχολιάστε εδώ