Στήνουν τον Καμίνη σφήνα στη Φώφη, με στόχο να πάρουν το κόμμα στα χέρια τους

Η «αιφνιδιαστική» απόφαση του τελευταίου να διεκδικήσει την προεδρία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κόντρα στη Φ. Γεννηματά κάθε άλλο παρά… αιφνιδιαστική ήταν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για διεργασίες που διήρκεσαν ημέρες, αν όχι εβδομάδες. Επιβεβαιώνεται έτσι η ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου με στόχο την «εκθρόνιση» της Φώφης και με απώτερο σκοπό να πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προκειμένου να τη μετατρέψουν σε «δεκανίκι» της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη, στην περίπτωση που στις επόμενες εκλογές δεν εξασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία ή χρειαστεί στηρίγματα για να περάσει τη φιλελεύθερη πολιτική του. Άλλωστε, στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης είχε τοποθετηθεί θετικά για τον κ. Καμίνη, ενώ διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στον ευρύτερο κύκλο των Σημιτικών.

Τα νήματα για άλλη μια φορά τα κινεί ο Κώστας Σημίτης, που είναι ο άνθρωπος του Βερολίνου και προσφέρει πάντα τις καλές του υπηρεσίες, με το ζητούμενο από τη Γερμανία να υλοποιείται χωρίς φωνές και αντιδράσεις.

Και το αντάλλαγμα είναι η μόνιμη ασυλία του, όποιο κόμμα κι αν είναι στην εξουσία. Αυτό το διαπιστώνει ο καθένας βλέποντας τους δύο κορυφαίους υπουργούς του που θήτευσαν στο υπουργείο Άμυνας και άρπαξαν μίζες εκατομμυρίων ευρώ – δολάρια και μάρκα ήταν τότε. Έκατσε πέντε χρόνια στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος, ενώ ο Γιάννος από μέρα σε μέρα είναι πολύ πιθανό να πάρει την άγουσα για τον Κορυδαλλό. Και κανένας Εισαγγελέας δεν αγγίζει τον πρώτο υπεύθυνο, τον Κώστα Σημίτη, που ήταν πρωθυπουργός, γιατί έχει την απόλυτη γερμανική προστασία.

Ενεργό ρόλο για την υλοποίηση του σχεδίου φέρεται να διαδραματίζει –ο ίδιος το αρνείται– ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος, ο οποίος λέγεται ότι ήταν και αυτός που έπεισε τον κ. Καμίνη να κατέβει στην κούρσα για την αρχηγία.

Άλλες, πάλι, πληροφορίες εμπλέκουν μέλη της ομάδας των «58», με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Βούλγαρη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει μέχρι τώρα καμία επιβεβαίωση.

Αίσθηση, στο μεταξύ, έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες ότι ο κ. Καμίνης προτίθεται να παραμείνει στο αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων όχι μόνο κατά την προεκλογική περίοδο αλλά ακόμη κι αν εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ήτοι, θα κάνει εκστρατεία ανά την επικράτεια για να γίνει αρχηγός και παράλληλα θα διοικεί (εξ αποστάσεως) τον πρώτο δήμο της χώρας, με τα τόσα προβλήματα.

Πρωτόγνωρα πράγματα, αν μη τι άλλο, που κάθε άλλο παρά συνάδουν με το δήθεν εκσυγχρονιστικό προφίλ που πεισματικά προσπαθεί να προβάλλει. Επιπλέον, μια τέτοια κίνηση δεν αντικατοπτρίζει τα νέα ήθη στην πολιτική που υποτίθεται ότι θα έφερνε με την ενασχόλησή του με τα κοινά. Ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο σκοπεύει να κινηθεί ο κ. Καμίνης είναι και το ότι το απόγευμα της Παρασκευής, αμέσως μετά τις πρώτες διαρροές, επικοινώνησε με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Αν. Λοβέρδος και ο Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θ. Θεοχαρόπουλο, αλλά δεν θεώρησε σκόπιμο να έρθει σε επαφή με τη Φ. Γεννηματά. Συνεργάτες του ανέφεραν ότι πρόθεσή του είναι να επικοινωνήσει μαζί της τις επόμενες ημέρες, όπως και με τους Γ. Παπανδρέου, Β. Βενιζέλο, Στ. Θεοδωράκη και άλλα κορυφαία στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Συνεργάτες του κ. Καμίνη επισήμαιναν ακόμα πως στόχος του με την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντός του για τη διεκδίκηση της ηγεσίας είναι να διευρύνει το ακροατήριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και να φέρει κόσμο να συμμετάσχει στη διαδικασία εκλογής επικεφαλής του νέου φορέα.

Στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συνεργάτες της Φ. Γεννηματά τόνιζαν ότι είναι «καλοδεχούμενος στη μάχη ο κ. Καμίνης, όπως και κάθε υποψηφιότητα που προσθέτει και δεν αφαιρεί στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια νέα κεντροαριστερή παράταξη». Από την πλευρά του Ποταμιού, τώρα, συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη απέφυγαν τον σχολιασμό και αρκέστηκαν να επαναλάβουν ότι τις δικές του αποφάσεις θα τις ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο.

Αναταραχή στον δήμο

Η υποψηφιότητα του δημάρχου Αθηναίων για την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δεν προκάλεσε αναταραχή μόνο σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ αλλά και στους συμβούλους της παράταξής του στον Δήμο Αθηναίων. Από το πρωί της Παρασκευής και ενώ διέρρεε σταδιακά η είδηση της υποψηφιότητας, τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά».

Οι προερχόμενοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ αιρετοί εκφράζουν στην πλειοψηφία τους δυσαρέσκεια για την απόφαση του δημάρχου, είτε διότι υποστηρίζουν τη Φώφη Γεννηματά είτε επειδή θεωρούν ότι ο ήδη γεμάτος προβλήματα δήμος οδηγείται σε πλήρη διάλυση.

Στην πλευρά των προερχομένων από τη ΔΗΜΑΡ και το Ποτάμι εκτυλίσσονται σενάρια διαδοχολογίας για την περίπτωση που ο Καμίνης ορίσει αντικαταστάτη, με τους μνηστήρες να είναι αρκετοί.

Αυτό, όμως, στο οποίο συμφωνούν διακριτικά όλες οι πλευρές είναι ότι ο δήμαρχος διάλεξε τη χειρότερη συ­γκυρία για να εγκαταλείψει τον δήμο, καθώς τα προβλήματα είναι καυτά, ενώ θα ήταν καλύτερα να παραιτηθεί οριστικά για να πάρει η πόλη μια ξεκάθαρη πορεία.

Τέλος, σοβαρές αντιδράσεις υπάρχουν και από τη φημολογία για πιθανή συμφωνία με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, την Ώρα Αποφάσεων και το Ποτάμι, με στόχο τη Φώφη Γεννηματά και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.


Σχολιάστε εδώ