Προκηρύχθηκαν οι δασικοί χάρτες στην υπόλοιπη χώρα

Ο στόχος που έχει τεθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχοντας και τη συνδρομή των κατά τόπους αρμόδιων διευθύνσεων δασών, είναι έως το 2019 το σύνολο της χώρας να καλύπτεται από δασικούς χάρτες.

Οι περιοχές τις οποίες αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα καλύπτουν συνολική έκταση 54 εκατομμυρίων στρεμμάτων, δηλαδή το 41% της επικράτειας, ενώ το υπόλοιπο περίπου 5% θα καταρτιστεί απευθείας από τις Διευθύνσεις Δασών Δράμας, Καβάλας και Κυκλάδων.

Με το έργο των δασικών χαρτών αντιμετωπίζονται χρόνιες καταστάσεις, καθώς οριοθετείται και διασφαλίζεται ο δασικός χώρος, ενημερώνεται άμεσα ο πολίτης για τον χαρακτήρα της έκτασης και αποδεσμεύεται η Δασική Υπηρεσία από μια χρονοβόρα διαδικασία (πράξεις χαρακτηρισμού). Παράλληλα τακτοποιείται η σχέση δάσους – γεωργικής εκμετάλλευσης, ενώ απελευθερώνεται και τροφοδοτείται ο αναπτυξιακός σχεδιασμός και η επιχειρηματικότητα. Η κατάθεση των προτάσεων θα ολοκληρωθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2017. Το έργο αυτό αποτελεί σημαντικό ορόσημο στην πορεία για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου, υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει θετική κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις οικιστικές πυκνώσεις αλλά και ανταπόκριση από τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

***

Τελευταία παράταση στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης

Ακόμα μια παράταση, που αποκαλείται «τελευταία», έδωσε το Κτηματολόγιο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία στην Κορινθία και συγκεκριμένα στον Δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης. Έτσι, όλοι οι ιδιοκτήτες έχουν περιθώριο μέχρι την 20η Σεπτεμβρίου 2017 για να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους, όσοι ζουν στην περιοχή στο Γραφείο Κτηματογράφησης στο Ξυλόκαστρο (Νοταρά 71), ενώ όσοι ζουν στην Αθήνα στην οδό Σισίνης 24 ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Κτηματολογίου. Την ίδια προθεσμία έχουν και οι κάτοικοι εξωτερικού καθώς και το Ελληνικό Δημόσιο. Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, αλλιώς όσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

***

Μικρή διακοπή για… μετεγκατάσταση

Έπειτα από τρεις δεκαετίες λειτουργίας και εξυπηρέτηση χιλιάδων πολιτών, το αρχείο αεροφωτογραφιών και χαρτών του Κτηματολογίου στην πλατεία Μαβίλη (Τιμ. Βάσσου 11-13 στους Αμπελόκηπους) εγκαθίσταται πλέον στη Λ. Μεσογείων 290, δίπλα στο κεντρικό κτίριο του οργανισμού. Θα υπάρξει μια αναγκαστική διακοπή των εργασιών από τις 21 Αυγούστου, όπου δεν θα είναι εφικτές συναλλαγές που αφορούν την αναζήτηση, παραγγελία, έκδοση βεβαιώσεων και παραλαβή αντιγράφων από το υλικό των αρχείων. Από τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, καθημερινά, πλην Τετάρτης, από 8:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι, θα εξυπηρετούνται οι πολίτες κανονικά. Η αναζήτηση αεροφωτογραφιών είναι εφικτή και στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου.

***

Απόδειξε ότι δεν (μας) χρωστάς…

Προσοχή! Από την περασμένη Δευτέρα (όπου και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νόμος 4483/2017 για τους δήμους) είναι υποχρεωτική η επισύναψη, σε κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης, μιας βεβαίωσης του δήμου περί μη οφειλής τέλους ακίνητης περιουσίας, αλλιώς τα συμβόλαια θα είναι άκυρα. Η διάταξη αυτή ισχύει αυτόματα μετά τη δημοσίευση του νόμου, με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να είναι απροετοίμαστοι. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς μίλησε για «νομική βαρβαρότητα», διερωτώμενος σε τι φταίει ο ανύποπτος αγοραστής να χάσει το σπίτι του, αν ο συμβολαιογράφος λησμονήσει την επισύναψη της βεβαίωσης αυτής. Το απαιτούμενο δικαιολογητικό είναι το… 23ο που αφορά τη σύνταξη συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων.


Σχολιάστε εδώ