Παραμένει ο Τσίπρας το «καλό χαρτί» της κυβέρνησης

Ο κ. Τσίπρας σήκωσε στη Βουλή το βάρος της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση για τα δύο κρίσιμα νομοσχέδια για την Υγεία και την Παιδεία, με τα οποία φαίνεται να ολοκλήρωσε έναν κύκλο νομοθετικών πρωτοβουλιών για σημαντικά κοινωνικά θέματα και με τα οποία φιλοδοξεί να δώσει ένα αριστερό αποτύπωμα τουλάχιστον σε κάποιους τομείς που δεν υπάρχουν ασφυκτικές μνημονιακές υποχρεώσεις.

Στο Μαξίμου εκτιμούν πως η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή ήταν καταλυτική και περιόρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δευτερεύοντα ρόλο. Και τις δύο φορές, τόσο για την Παιδεία όσο και για την Υγεία, όπως εκτιμούν στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός υπερίσχυσε, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις στα κρίσιμα αυτά ζητήματα και αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει έναν αναποτελεσματικό, καταγγελτικό λόγο για δευτερεύοντα θέματα, όπως για τους σημαιοφόρους στα δημοτικά σχολεία. Ήδη έχει ξεκινήσει και η προετοιμασία για την παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) αλλά και για την τρίτη αξιολόγηση, που θεωρείται ότι έχει μεγάλα αγκάθια, όπως το θέμα της αξιολόγησης στο Δημόσιο, ο συνδικαλιστικός νόμος, το θέμα των συλλογικών συμβάσεων κ.ά.

Την ίδια ώρα το Μαξίμου έχει ζητήσει να τρέξουν δράσεις από υπουργεία ώστε να υποστηριχτούν οι κεντρικές πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι ανακοινώσεις για περαιτέρω χαλάρωση των capital controls, το νέο σύστημα κινητικότητας στο Δημόσιο, η προετοιμασία του νόμου για τις στρατηγικές επενδύσεις, τα έργα που ολοκληρώνονται (π.χ οδικοί άξονες κ.ά.)

Σημαντικό όπλο στην προσπάθεια δημοσκοπικής ανάκαμψης θεωρούν στο Μαξίμου ότι είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, που εκτιμάται ότι μπορεί να διασώσει πάνω από 400.000 επιχειρήσεις.

Σημαντικοί σταθμοί για την περαιτέρω ενίσχυση του προφίλ του πρωθυπουργού και της προσπάθειάς του για ανάκαμψη θεωρούνται οι περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως και οι αντίστοιχες συναντήσεις που θα έχει ο κ. Τσπίπρας μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου με τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα έρθει στην Ελλάδα στις 7-8 Σεπτεμβρίου, και με τον ιταλό πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι στην Κέρκυρα, στις 14 Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνει το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας.


Σχολιάστε εδώ