Ο τουρισμός είναι ο δικός μας πύραυλος, που μπορεί να εκτοξεύσει την ανάπτυξη

Παραλίγο να φτάναμε και στη Βενεζουέλα… Είναι αυτονόητες οι τεράστιες δυνατότητες που έχει η χώρα μας και δεν τις αμφισβητεί κανείς. Και αν τις είχαμε αξιοποιήσει σωστά, δεν θα είχαμε κανέναν ανάγκη, θα ήμασταν τα αφεντικά στην καυτή –από κάθε άποψη– περιοχή μας. Και λίγα λέει η Εθνική Τράπεζα όταν αναφέρεται σε αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 40% μέσα στην επόμενη πενταετία και σε 5 δισ. ευρώ επιπλέον έσοδα τον χρόνο, από την αύξηση κατά 5.500.000 των τουριστών, αν γίνουν επενδύσεις σε ξενοδοχεία (όπου πράγματι υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα) ύψους 5 δισ. ευρώ και σε υποδομές ύψους 16 δισ. ευρώ.

Μπορεί πράγματι ο τουρισμός να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει… Πέρα από την «Αθηνά», πρέπει να βοηθήσουμε και όλοι εμείς. Ο καθένας από εμάς. Και αυτό θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουν πρωτίστως ΟΛΟΙ εκείνοι που έχουν άμεση επαφή, από οποιοδήποτε πόστο, με τον ξένο που έρχεται στην Ελλάδα να κάνει τις διακοπές του, θέλοντας να χαρεί τις ομορφιές της, να περπατήσει εκεί όπου άφησαν άσβεστα αποτυπώματα στην Παγκόσμια Ιστορία οι Αρχαίοι Έλληνες.

Κεντρικός στόχος πρέπει να είναι ένας και μόνο: Πώς θα ξανάρθει και του χρόνου ο ξένος και θα φέρει και τους φίλους του. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο αν δεν βλέπουμε τον τουρίστα ως θύμα για ληστεία. Χρεώνοντάς του δύο και τρεις φορές παραπάνω ό,τι φάει και ό,τι αγοράσει. Πρέπει να κάνουμε το παν για να φύγει ευχαριστημένος και να επιλέξει ξανά την Ελλάδα για τις διακοπές του. Αυτό, άλλωστε, είναι το συμφέρον του κάθε επαγγελματία που εμπλέκεται στο τουριστικό φάσμα.

Τη δεκαετία του ʼ80, όταν ο τουρισμός ήταν στα… σπάργανα και είχε μόλις αρχίσει η Ελλάδα να μπαίνει στους προορισμούς των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων και των tour operators, ο Αντώνης Τρίτσης, υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου, είχε κάποιες ενστάσεις. Έλεγε: «Δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων». Και η απάντηση συναδέλφου του υπουργού ήταν: «Να γίνουμε, αλλά να είμαστε καλά γκαρσόνια»!

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ο τουρισμός, ο σωστός, όχι της αρπαχτής, μπορεί να φέρει την Ανάσταση…

Είναι αστείρευτη φλέβα χρυσού, ανεξάντλητο κοίτασμα…

Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή αξιοποίησή του.


Σχολιάστε εδώ