Οι Ανεξάρτητες Αρχές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είπε ότι η προστασία και οι κανόνες που διέπουν τις ανεξάρτητες αρχές έχουν κοινοτική νομική προστασία. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων είπε ότι τα ελληνικά δικαστήρια αποφασίζουν για την τήρηση των νόμων με βάση το εθνικό δίκαιο. Το Eurogroup είπε ότι πρέπει να εξηγήσει ο κ. Τσακαλώτος πώς μπορεί να προστατεύονται στην Ευρώπη μόνο από το εθνικό δίκαιο οι ανεξάρτητες αρχές. Και τότε σκεφτήκαμε πόσο δίκαιο είχαμε, όταν σε προηγούμενο σημείωμα γράφαμε ότι δεν θα θέλαμε να είμαστε στη θέση του κυρίου υπουργού στο επόμενο Eurogroup. Όχι γιατί θα πρέπει να τοποθετηθεί για το δημόσιο χρέος της επίμαχης περιόδου. Όχι γιατί θα πρέπει να εξηγήσει ποιο δίκαιο υπερισχύει μεταξύ εθνικού και ευρωπαϊκού στην ανεξαρτησία των «ανεξαρτήτων» Ευρωπαϊκά και «μη ανεξαρτήτων» εθνικά Αρχών της χώρας.

Αλλά, κυρίως, γιατί ανεξάρτητη αρχή είναι και η Τράπεζα της Ελλάδος. Και στην περίπτωση της περιόδου Βαρουφάκη το ερώτημα είναι αν υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ με διδακτορικό στα οικονομικά και με συγγενική σχέση με τον ίδιο μπορούν να συμμετέχουν σε συσκέψεις που στοχεύουν στην κατάργηση της ανεξαρτησίας της ανεξάρτητης αρχής όπου εργάζονται. Η επιλογή του δικαίου δική σας.

***

Ανωτάτη Εκπαίδευση

Δεν το περιμέναμε από τον κ. πρωθυπουργό αλλά το περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη. Έχοντας σπουδάσει στα δύο καλύτερα ακαδημαϊκά ιδρύματα της υφηλίου -με βάση τη σοβαρότερη αξιολόγηση της ακαδημαϊκής αξίας-, στο Harvard (νούμερο 1) και στο Stanford (νούμερο 2), περιμέναμε να απαντήσει στην κυβέρνηση ότι υπάρχει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, με δέκα παραρτήματα, με τα εξής χαρακτηριστικά: Σπουδάζουν 238.000 φοιτητές, έχει ως καθηγητές 61 κατόχους Βραβείου Νόμπελ, ξεκίνησε ως Δημόσιο Πανεπιστήμιο το 1869 με δέκα καθηγητές και 38 φοιτητές και σήμερα έχει 190.000 προσωπικό, συνεισφέρει στο ΑΕΠ της Καλιφόρνιας 46 δισ. δολάρια ετησίως και η ποιότητα των υποκαταστημάτων του είναι η ακόλουθη: UC Berkeley στο Νο3 παγκοσμίως, UCLA στο Νο12, UC San Diego στο Νο14, UC San Francisco στο Νο21 και UC Santa Barbara στο Νο42, δηλαδή στα πρώτα 50 καλύτερα στην υφήλιο.

Η κυβέρνηση της Καλιφόρνιας καλύπτει τα ελεγχόμενα ελλείμματα τιμώντας την ακαδημαϊκή ανεξαρτησία του ιδρύματος. Και επειδή μόνο νεοφιλελεύθερο δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανένας, αν θέλει ο κ. υπουργός να φτιάξει Ανωτάτη Παιδεία στη χώρα ας αντιγράψει τον κανονισμό λειτουργίας του συγκεκριμένου ιδρύματος. Για όσους ενδιαφέρονται, στην ίδια λίστα το ΕΚΠΑ (πρώτο στη χώρα μας ακαδημαϊκά) είναι μεταξύ των θέσεων 301-400.

Η Αμερική διδάσκει πώς λειτουργεί ο ανταγωνισμός και η άμιλλα στην αριστεία, μεταξύ δημοσίου και κοινωφελούς τομέα. Εκεί δεν υπάρχει ο κ. Μαρτίνης.

***

Προαπαιτούμενα

Αν δεν υπήρχε, φαρδιά-πλατιά, η υπογραφή του κ. πρωθυπουργού στη λίστα με τα προαπαιτούμενα του Σεπτεμβρίου, δεν θα μας ενδιέφερε. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων, που δεσμεύτηκε για την 3η αξιολόγηση η χώρα, δεν μεταβάλλει από τη μια ημέρα στην άλλη την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Η προηγούμενη άλλωστε καθυστέρησε λιγάκι.

Αλλά τώρα τα πράγματα είναι σοβαρά. Πρέπει να βγούμε από τα Μνημόνια μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Πρέπει να βγούμε στις αγορές, μετά την πρώτη επιτυχία, δύο-τρεις φορές. Και για όλα αυτά η αξιοπιστία στις δεσμεύσεις μετράει. Μπορεί τα θέματα της 3ης αξιολόγησης να είναι απλά, όπως, για παράδειγμα, εργασιακά και αξιολόγηση του δημοσίου τομέα, Υγεία και Παιδεία, αλλά επειδή έχουν και την τρέχουσα δουλειά (εξεταστικές, ΔΕΘ, προϋπολογισμός κ.ά.), μπορεί και να μην προλάβουν οι υπουργοί μας. Δεν είναι ανάγκη να φτάσει πάλι όμως ο κόμπος στο χτένι.

Η υπογραφή του κ. πρωθυπουργού έχει πέσει και η κ. Λαγκάρντ, κάνοντας τουρισμό στη χώρα μας, μπορεί να συναντήσει και κανέναν κυβερνητικό παράγοντα στα νησιά μας. Δεν είναι κομψό να μας βλέπουν μαυρισμένους.

***

Mount Athos Cοmpania Naviera

Δεν έχουμε να πούμε πολλά. Απλώς πιστεύουμε ότι ο μοναχός Ευσέβιος και ο ηγούμενος Αρσένιος θα έχουν βοηθήσει στη συγγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου. Είναι άλλωστε αναγκαίο ώστε να προστατευτεί η κυβέρνηση από προτάσεις που δεν θα είναι ηθικές. Γιατί νόμιμες θα είναι οπωσδήποτε.

***

Ελλάδα – Κίνα, βίοι παράλληλοι

Η κινεζική πολιτική μετάβασης από τον κομμουνισμό στον καπιταλισμό, τα τελευταία 30 χρόνια, ακολουθεί μια συγκεκριμένη φιλοσοφία: «Πέρασε τον ποταμό ακουμπώντας στις πέτρες». Μια αντίστοιχη λογική εκφράζει η αγγλική φράση: «Πως κάνουν σεξ οι σκαντζόχοιροι; Με προσοχή…». Κάτι ανάλογο θεωρούμε ότι σκέφτηκε και η κυβέρνηση, όταν αποφάσιζε να ξεκινήσει το ταξίδι εξόδου στις αγορές. Η χώρα, όπως και η Κίνα, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα με τις χρηματαγορές. Από τον υπερδανεισμό της μέχρι την εκροή κεφαλαίων προς τις ασφαλείς χώρες της Ευρωζώνης. Όπως γνωρίζουν όλοι οι ασχολούμενοι με τις χρηματαγορές, μεταξύ διαχειριστών κεφαλαίων και οικονομικής πολιτικής υπάρχει απόλυτη διασύνδεση. Από τη μια οι αγορές παρέχουν ρευστότητα και από την άλλη εμπλέκουν την κυβέρνηση στο κερδοσκοπικό τους παιχνίδι ως προς την οικονομική της πολιτική. Από τη στιγμή που μια οικονομία, προσεκτικά έστω, βγαίνει στις αγορές, οφείλει να γνωρίζει ότι για κάθε της ασυνέπεια οι αγορές θα κερδοσκοπούν εις βάρος της. Για τους φίλους της θεωρίας των παιγνίων, η τακτική αυτή καλείται «χρονική ασυνέπεια».

Αν θέλεις λοιπόν ως χώρα να βγεις στις αγορές, πρέπει να είσαι συνεπής ως προς την πολιτική που έχεις δεσμευτεί. Κι αν δεν είσαι, ή δεν θα ξαναβγείς ή θα σε υποχρεώσουν να κάνεις την πολιτική που θέλουν, κυρίως σε βάρος σου πλέον, για να συνεχίσεις να βγαίνεις… Χάνεις στην ουσία την εθνική σου ανεξαρτησία. Σε απλά ελληνικά, οι αγορές δεν είναι όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι ή οι πολιτικοί μας εταίροι στο Eurogroup. Άσε και δεν βαριέσαι. Αυτήν τη συνέπεια προτείνουν οι σύμβουλοι της Κίνας και ίσως είναι σκόπιμο να την ακολουθήσουμε κι εμείς. Το πλήρωσαν πολύ ακριβά άλλωστε ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του.

Μια κυβέρνηση χωρίς αυστηρή δέσμευση και χωρίς αξιόπιστη εκ των προτέρων ανακοίνωση της πολιτικής της, εξαναγκάζει τις αγορές να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της. Αυτά τα ολίγα με αφορμή την 3η αξιολόγηση και την ομιλία του κ. πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.


Σχολιάστε εδώ