Μπήκαν στον χορό με αποκάλυψη για τη Βενεζουέλα

Τα ερωτηματικά που εγείρονται είναι πολλά και σοβαρά και παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να δώσει σαφείς απαντήσεις κι εξηγήσεις. Τα νέα ντοκουμέντα δεν φέρνουν απλώς σε δυσχερή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτουν ακόμη ότι η ηγεσία του, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, είχε μπει σε απίθανες συζητήσεις με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Σύμφωνα με μαρτυρία πρώην υπουργού της Βενεζουέλας -που έφερε στο φως ο «Ελεύθερος Τύπος»-, τον Ιούλιο του 2013 ο Αλ. Τσίπρας είχε ταξιδέψει στη Μόσχα προκειμένου να συναντηθεί με τον Ν. Μαδούρο. Συνοδευόταν από τον Ν. Παππά και ένα ακόμη στέλεχος, η ταυτότητα του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί. Η συνάντηση αυτή δεν είχε ανακοινωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας περίμενε ένα 48ωρο στη ρωσική πρωτεύουσα προκειμένου να δει τον Ν. Μαδούρο με σκοπό να του ζητήσει να μεσολαβήσει σε Ρωσία και Κίνα να μειώσουν τις απαιτήσεις τους προκειμένου να τον στηρίξουν στην περίπτωση που ως πρωθυπουργός αποφάσιζε να βγάλει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης.

Σύμφωνα πάντα με τον πρώην υπουργό της Βενεζουέλας, η συνάντηση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Ο Ν. Μαδούρο δεν εμφανίσθηκε, έστειλε αντʼ αυτού τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό αρμόδιο για ευρωπαϊκές υποθέσεις. Υποστηρίζει δε ότι ο κ. Τσίπρας τους είχε εξομολογηθεί ότι η Ρωσία του ζητούσε ως αντάλλαγμα την άδεια για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης στη Κρήτη, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ποια ακριβώς ήταν τα ανταλλάγματα που ζητούσε η Κίνα. Οι μαρτυρίες αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Νέα Δημοκρατία να επαναδιατυπώνει το αίτημά της για πλήρη διερεύνηση όλων όσων συνέβησαν στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.

Υπενθυμίζεται ότι λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνάντηση αυτή του Αλ. Τσίπρα στη Μόσχα ο Ν. Παππάς ταξίδεψε στη Βενεζουέλα συνοδευόμενος από τον κύπριο δικηγόρο Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος δραστηριοποιείται στον χώρο των offshore, ενώ είχε πραγματοποιήσει εσωτερική πτήση στη Καραϊβική με την… ευγενική χορηγία αμφιβόλου ηθικής επιχειρηματία. Η αποκάλυψη του ταξιδιού αυτού είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με την κυβέρνηση και τον ίδιο τον κ. Παππά να υπεκφεύγουν και να δίνουν ασαφείς απαντήσεις στα σοβαρά ερωτήματα που είχαν ανακύψει. Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι σκοπός του ταξιδιού ήταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να εξασφαλίσει μια καταρχήν συμφωνία με το καθεστώς του Ν. Μαδούρο για στήριξη στην περίπτωση που ως κυβέρνηση ερχόταν σε σύγκρουση με τους δανειστές. Η στήριξη αυτή πιθανότατα θα είχε να κάνει με την προμήθεια πετρελαίου.

Την εκδοχή αυτή ενισχύει η προ ημερών μαρτυρία του πρώην βουλευτή Θ. Πετράκου, ο οποίος ανέφερε ότι είχε γίνει ερώτηση προς τη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) κατά πόσο μπορεί η επιχείρηση, αν παραστεί ανάγκη, να διυλίσει αργό (πετρέλαιο) από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής, καθότι είναι πιο βαρύ από τους άλλους τύπους πετρελαίου. Από ορισμένες πλευρές διατυπώνεται το ερώτημα αν το αίτημα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για στήριξη περιοριζόταν μόνο στην προμήθεια πετρελαίου ή είχε καθαρά οικονομικό μέρος. Βασίζονται δε στα όσα είχαν δει παλαιότερα το φως της δημοσιότητας και ανέφεραν ότι το καθεστώς της Βενεζουέλας είχε ενισχύσει οικονομικά αριστερά κόμματα ή κινήματα στην Ευρώπη. Ως ένα εξ αυτών είχαν αναφερθεί οι Podemos στην Ισπανία.


Σχολιάστε εδώ