Επί του πιεστηρίου

***

Ξανά πίσω στο φακέλωμα; Και στους χαφιέδες και τους έμμισθους πληροφοριοδότες; Είδαμε και πάθαμε να απαλλαγούμε από τους φακέλους και τα πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. Τι άλλο μπορεί να σημαίνει, κύριε πρωθυπουργέ, όταν μια κυβέρνηση της Αριστεράς αρνείται σε δεκάδες αγωνιστές και αντιστασιακούς της αντιδικτατορικής περιόδου την πρόσβαση στους ατομικούς τους φακέλους πολιτικών φρονημάτων; Όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρνείται να δώσει στον βουλευτή Στάθη Παναγούλη τον φάκελο του αδελφού του Γεώργιου Παναγούλη, εξαφανισθέ­ντος αμέσως μετά την επιβολή της χούντας και αγνοουμένου μέχρι σήμερα, υπολοχαγού των Καταδρομών, για τον οποίο παρασχέθηκε δικαίωμα πρόσβασης σε μόλις 10 σελίδες, ενώ τονίζει ότι με την άνω μεθόδευση απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος των ατομικών φακέλων πολιτικών φρονημάτων της μητέρας του, καθώς και του ιδίου;

Ποιος ο λόγος, Αλέξη Τσίπρα, που δεν δίνονται οι φάκελοι που έχει κάνει η χούντα;

***

Από παντού μαζεύει η… φτωχή Γερμανία. Δώρο 250 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ευρώ πήρε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η… αιτιολογία είναι ότι τα μέτρα της ΕΚΤ μείωσαν κατά 250 δισ. ευρώ τους τόκους που πληρώνουν οι γερμανικές αρχές την τελευταία δεκαετία. Αυτό που δεν μας λέει το αφεντικό της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι αν πήραν ανάλογο… δωράκι και άλλες χώρες της ΕΕ.

***

Δεν έμειναν άπραγοι οι εκπαιδευτικοί στην κυβερνητική επιχείρηση κατάργησης της άμιλλας. «Σε ένα τοπίο γενικευμένης χαλάρωσης, εξισωτισμός προς τα κάτω διαπερνά το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας», γράφει σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο εκπαιδευτικός Γιάννης Αντωνίου.

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέας Ζώρας σε άρθρο του στην ίδια εφημερίδα, με τίτλο «Οπισθοδρομική πομφόλυγα», σημειώνει: «Η απόφαση του υπουργείου είναι και ιστορικά αδικαίωτη: Η πατρίδα στηρίχθηκε διαχρονικά στις εξαίρετες προσπάθειες».

***

Έχει… φάει τους σεισμούς με το κουτάλι. Και τι δεν έχει ζήσει… Πολύτιμες, επομένως, είναι οι εμπειρίες του. Για τον Ευθύμη Λέκκα, καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής – Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), ο λόγος. Έζησε και τον πρόσφατο σεισμό στην Κω. Φυσικό είναι η γνώμη του να μετράει: «Ο σεισμός ίσως είναι το μεγαλύτερο άλυτο πρόβλημα στην επιστήμη», είπε πρόσφατα.

Αν δεν ήταν, θα είχε βρεθεί η λύση. Ποιος μπορεί να κάνει τη Γη να σταματήσει να κουνιέται;


Σχολιάστε εδώ