Απειλεί με νέα στοιχεία ο Βαρουφάκης

Τις αναφορές του έρχονται να επιβεβαιώσουν με δικές τους μαρτυρίες στελέχη που την επίμαχη περίοδο κατείχαν κομβικές θέσεις και βρέθηκαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ, διαφωνώντας με κεντρικές επιλογές της ηγεσίας.

Ευρισκόμενη σε δυσχερή θέση και σε πλήρη αμηχανία, η κυβέρνηση, μετά τις πρώτες, αναιμικές και άνευ ουσίας αντιδράσεις, επιλέγει τη σιωπή. Δεν διαψεύδει όσα καταγγέλλονται, δεν αποκρούει τις κατηγορίες, δεν απαντά στις προκλήσεις. Με την προσδοκία προφανώς ότι το «τσουνάμι» κάποια στιγμή θα κοπάσει και η κατάσταση θα εκτονωθεί, υποβαθμίζοντας ή αγνοώντας την επίδραση που μπορεί να έχουν στους πολίτες οι αποκαλύψεις για τα πεπραγμένα της.

Ο νέος γύρος αναταράξεων προήλθε από τη δημοσιοποίηση τηλεφωνικών μηνυμάτων (sms) που είχαν ανταλλάξει Αλ. Τσίπρας και Γ. Βαρουφάκης σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτή παραμονές του Eurogroup της 11ης Μαΐου του 2015. Από τα οποία προκύπτει κάτι περισσότερο από καθαρά ότι ο πρωθυπουργός ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, σχέδιο που προωθούσε εκείνη την περίοδο ο Β. Σόιμπλε. Ήτοι, ενώ ο κ. Τσίπρας δημόσια κατήγγελλε τον γερμανό υπουργό ότι εξωθεί τη χώρα μας εκτός ευρώ, παρασκηνιακά συζητούσε σοβαρά τη συγκεκριμένη λύση! Κάτι που -εφόσον τα εν λόγω sms είναι ακριβή- εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό.

Παραμονές της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης στέλνει μήνυμα στον κ. Τσίπρα και τον ενημερώνει για την πρόταση του Β. Σόιμπλε. «Προτείνει έξοδο ή υιοθέτηση παράλληλου νομίσματος;», ρωτά εκείνος. «Το πρώτο μέσω του δεύτερου. Παραδέχεται ότι το Μνημόνιο μας καταστρέφει», απαντά ο κ. Βαρουφάκης. «Τότε πες του, αν το εννοεί, ας το συζητήσουμε πώς μπορεί να γίνει, κάτω από τους καλύτερους δυνατούς όρους. Χρηματοδότηση, συναίνεση και αμοιβαία βοήθεια, χωρίς πτώχευση», επισημαίνει ο πρωθυπουργός. «Μας προσφέρει τεράστια βοήθεια», παρατηρεί από την πλευρά του ο κ. Βαρουφάκης.

Η δημοσιοποίηση των μηνυμάτων αυτών προκάλεσε σοκ, ένα ακόμη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο και φυσικά τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η Νέα Δημοκρατία ζητάει απαντήσεις κι εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό κι επαναλαμβάνει το αίτημά της για εξεταστική επιτροπή – «είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ», υπογραμμίζει. Με τη θέση της συμπλέουν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ σκληρή είναι η κριτική που ασκείται από τα μικρότερα κόμματα. Η κυβέρνηση σιωπά και στην περίπτωση αυτή και αποφεύγει να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει την ακρίβεια των μηνυμάτων. Απορρίπτει πάντως εκ νέου το αίτημα για εξεταστική, ενώ μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσίπρας επιτίθεται στον Κυρ. Μητσοτάκη αποδίδοντας στον… μόνιμο εκνευρισμό του την επιμονή του για εξεταστική.

Στον απόηχο των αποκαλύψεων του κ. Βαρουφάκη, ο Δ. Στρατούλης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι την περίοδο εκείνη, το πρώτο εξάμηνο του 2015, υπήρχαν πέντε υπουργοί και 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονταν ανοιχτά υπέρ της εξόδου από το ευρώ. Και οι πέντε σήμερα βρίσκονται εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι οι Δ. Στρατούλης, Π. Λαφαζάνης, Ν. Βαλαβάνη, Ν. Χουντής και Κ. Ήσυχος. Σημείωσε μάλιστα ότι τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε ένα βήμα από την έξοδο και υπενθύμισε ότι σε ειδική συνεδρίαση του 45% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής είχε ψηφίσει υπέρ της διακοπής της αποπληρωμής του δανείου και της αναζήτησης πρότασης εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως διαπραγματευτικού εργαλείου έναντι των πιέσεων που ασκούσαν οι δανειστές. Υποστήριξε ωστόσο ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν φανατικά κατά της λύσης αυτής. Οι αναφορές του κ. Στρατούλη έμειναν αναπάντητες -κι αυτές- από την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου. Επίσης, σε δηλώσεις του ο πρώην βουλευτής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ την επίμαχη περίοδο, Θ. Πετράκος αποκάλυψε ότι ο Γ. Δραγασάκης είχε επεξεργαστεί και καταστρώσει ολοκληρωμένο σχέδιο για την εθνικοποίηση των τραπεζών, με τη μετατροπή των μετοχών τους σε κοινές και το πέρασμά τους στα χέρια του Δημοσίου. Κάτι που δείχνει ότι σε διάφορα επίπεδα στην κυβέρνηση εργάζονταν με την προοπτική εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή ο Γ. Βαρουφάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο που ξεκίνησε κατά της κυβέρνησης και του Αλ. Τσίπρα, που τείνει να προσλάβει και προσωπικά χαρακτηριστικά. Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα («Suddeutsche Zeitung») αποκαλεί τον πρωθυπουργό «ανεπρόκοπο» και τον κατηγορεί πως «υπογράφει ό,τι του ζητήσει ο κ. Σόιμπλε και οι υπόλοιποι». Στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες, δε, επισημαίνει ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία επιβαρυντικά για τον πρωθυπουργό αλλά και κορυφαίους παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ. Στοιχεία που άλλα περιλαμβάνονται στο βιβλίο του και σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας και άλλα θα τα βγάλει ο ίδιος στο φως τις ερχόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Αντίθετα από ό,τι δείχνουν, στην κυβέρνηση και στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν για τις διαστάσεις που έχει πάρει η υπόθεση, αλλά κυρίως για την επίδραση που θα έχουν όλες αυτές οι αποκαλύψεις στην κοινωνία. Οι σκληροπυρηνικοί οχυρώνονται πίσω από την θεωρία ότι ο κ. Βαρουφάκης είναι «προδότης και βαλτός από το σύστημα» με σκοπό να ανατρέψει την κυβέρνηση και πως αυτό το αντιλαμβάνονται στην πλειονότητά τους οι πολίτες.

Από την πλευρά της, η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τρίβει τα χέρια της με τα απρόσμενα δώρα εκ μέρους του πρώην υπουργού και προσθέτει «αποδείξεις και ονόματα» στον ογκώδη φάκελο για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Πάνω στα οποία, την επομένη κιόλας των εκλογών, θα στηρίξει την πρότασή της για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, ανεξάρτητα από το ότι τα όποια αδικήματα διαπράχθηκαν τη συγκεκριμένη περίοδο θα έχουν παραγραφεί. «Ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη και πώς η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ και την καταστροφή», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυρ. Μητσοτάκης.

***

Νικήτας Κακλαμάνης: Ο Βαρουφάκης ήταν στην ομάδα των Αμερικάνων που έχουν εισβάλει στη χώρα μας…

Για τα… έργα και τις ανδραγαθίες του Βαρουφάκη είχε μιλήσει πολύ νωρίς ο Νικήτας Κακλαμάνης, όταν υπήρχε σιωπή, αφού τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στα πρώτα βήματα και όλα… τα ʽσκιαζε η φοβέρα…

Ήταν 10 Μαρτίου του 2015. Είχε πει τότε ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας, πρώην υπουργός, βουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Βουλής σήμερα: «Ο κ. Βαρουφάκης είναι στην ομάδα των Αμερικανών που έχουν εισβάλει αυτήν τη στιγμή στην κυβερνησιμότητα της Ελλάδος. Προσωπική επιλογή του κ. Τσίπρα, τον έχει χρεωθεί. Το φόρτωμα αυτό έγινε στις αρχές του 2014, όταν ο κ. Τσίπρας είχε πάει στην Αμερική. Ο κ. Βαρουφάκης είναι σαν ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, χαίρεσαι όταν το αγοράσεις, αλλά χαίρεσαι ακόμα περισσότερο όταν το ξεφορτωθείς».

«Πολύ φοβάμαι ότι ο κ. Τσίπρας δεν τον έχει ξεφορτωθεί», τόνισε ο κ. Κακλαμάνης στη εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» στο Kontra, όταν μπήκαν στη συζήτηση οι αποκαλύψεις του Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα κ.λπ.

Στην ερώτηση ποιανού το παιγνίδι παίζει, η απάντησή του ήταν: «Αυτών που εκπροσωπούσε πάντα, αυτών που αφού πρώτα μας βάζουν τα μέτρα, μετά έρχονται και αγοράζουν και ομόλογα για τους δικούς τους σκοπούς, και δεν αναφέρομαι τώρα μόνο αλλά πάντα»!

Τελικά προφήτης αποδείχθηκε ο Νικήτας…

Όλα τα είχε πει πριν «σκάσουν», τότε όμως κάποιοι τον είχαν πει γραφικό…


Σχολιάστε εδώ