Ανεκτίμητη η κοινωνική προσφορά των Ενόπλων μας Δυνάμεων

Κι αυτό παρότι είναι πασίγνωστο ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα οι πρώτες που βρίσκονται άμεσα κοντά σε όποιο πρόβλημα παρουσιασθεί, όπως έγινε με τους σεισμούς που έπληξαν την Κω. Μπροστά σε αυτό το κλίμα που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν, από το Τμήμα Ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ δόθηκαν στοιχεία για τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στο έργο της δασοπυρόσβεσης, στις αεροδιακομιδές και στο Προσφυγικό.

Συγκεκριμένα:

• Κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως σήμερα, έχουν διατεθεί 2.271 στελέχη για κατάσβεση πυρκαγιών, για στελέχωση περιπόλων 956 οχήματα και μηχανήματα διαφόρων τύπων και 470 έξοδοι εναερίων μέσων, καλύπτοντας συνολικά 980 ώρες πτήσης για επιτήρηση και κατάσβεση πυρκαγιών.

• Από την αρχή του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 1.593 ώρες πτήσεων εναέριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, διαφόρων τύπων, σε 653 αποστολές αεροδιακομιδών 917 ατόμων που έχρηζαν ιατρικής συνδρομής.

• Σε αυτή την περίοδο οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν 31 δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Από την έναρξη της εμπλοκής τους στην προσφυγική κρίση, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συνεισφέρει με:

– Τη διάθεση μέσων του ΠΝ και της ΠΑ για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο, καθώς και σε επιχειρήσεις έρευνας-διάσωσης.

– Την κατασκευή 50 δομών φιλοξενίας, την ανάπτυξη 5.000 σκηνών και την τοποθέτηση 3.000 οικίσκων, με τη δημιουργία 45.000 θέσεων φιλοξενίας, τη μεταφορά 17.000 τόνων υλικών, την παροχή περίπου 15.000.000 μερίδων σίτισης στις δομές φιλοξενίας και τη διάθεση περίπου 250 στελεχών για τη λειτουργία των δομών φιλοξενίας και την καθημερινή υγειονομική υποστήριξη των δομών με ιατρούς και νοσηλευτές.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία που έδωσε το Τμήμα Ενημέρωσης του ΓΕΕΘΑ έχουν πρωτίστως παραλήπτη τον κ. Θόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα για τη φωτιά στα Καλύβια είπε ότι «ο Στρατός του κ. Καμμένου είναι ατσαλάκωτος, δεν πάει πουθενά, δεν πάει στους σεισμούς, δεν πάει στις πυρκαγιές, δεν πάει πουθενά όπου μπορεί να εκτεθεί». Και συνέχισε λέγοντας ότι «ήταν πολύ περιορισμένη η βοήθεια που έδωσαν τα μέσα του Στρατού, ενώ κοντά στην Αθήνα έπρεπε να επιστρατευθούν όλα τα μέσα, και εν πάση περιπτώσει είναι δυο βήματα από την Αθήνα, 40 χιλιόμετρα».

***

Στρατιωτική διπλωματία

Λόγω Σούδας, ελληνοτουρκικών, εκσυγχρονισμών F-16, κ.ά., πυκνώνουν οι επισκέψεις αμερικανών επισήμων στην Αθήνα. Μακρά συνομιλία είχε ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας με τον αμερικανό ομόλογό του κ. Thomas W. Goffus, παρουσία του αμερικανού πρέσβη κ. Pyatt και Α/ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη. Βρίσκω την ευκαιρία να επανέλθω στην ελληνική συμμετοχή για τα F-16. Πρέπει οι συμμετέχοντες να είναι πολλοί, παραμεριζομένων των εσωτερικών ανταγωνισμών και μικροψυχιών – ιδιαίτερα αναφέρομαι στις καταξιωμένες, παγκοσμίως, εταιρείες.

***

Από τον Άννα στον Καϊάφα…

• Τα «Νέα» έχουν πάρει αυτήν τη στιγμή τη σκυτάλη από τα «Παραπολιτικά» (του κ. Μαρινάκη).

• Στο φύλλο της 27/7/2017 έριξαν βόμβες βυθού από αέρος στον υπουργό, κατηγορώντας τον ότι σε τέτοιες δύσκολες εποχές διαθέτει υπερβολικά ποσά (500 εκατ. δολάρια) για τον εκσυγχρονισμό των γηραλέων αεροπλάνων P-3 του ΠΝ.

• Δεν θα υπεισέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά από αυτά τα στοιχεία μου προκύπτουν τα εξής αναμφισβήτητα:

• Προ οκταετίας, όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κ. Καραμανλής, και στο ΥΕΘΑ κυριαρχούσαν οι κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης (υπουργός), και ο κ. Ευάγγελος Βασιλάκος (ΓΔΑΕΕ), ο τότε Α/ΓΕΝ υπέβαλε πρόταση εκσυγχρονισμού των P-3 στο πλαίσιο ενός consortium άλλων χωρών. Είχαν εξαντληθεί τα όρια… Η πρόταση απορρίφθηκε, δόθηκε εντολή απόσυρσης και εναποθήκευσης των α/φ (σ.σ.: Σοφή απόφαση, χωρίς να προηγηθεί αντικατάσταση) και έγινε προκήρυξη διαγωνισμού για απόκτηση νέων. Πολύ καλά, αλλά ο διαγωνισμός κάπου στράβωσε, ο κ. Βασιλάκος πρόβαλε διάφορες δικαιολογίες και το ΠΝ έμεινε χωρίς τα εντελώς απαραίτητα α/φ.

• Με το θέμα ούτε καν ασχολήθηκε ο ακολουθών ΥΕΘΑ ΒΕΝΙ, παρά τις παρακλήσεις του ΠΝ, ήλθε η κρίση κ.λπ.

• Η υπόθεση επανήλθε επί Α/ΓΕΝ ναυάρχου Αποστολάκη και υπουργεύοντος του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος το προχώρησε και έφθασε, ύστερα από διαπραγματεύσεις, σε σύνταξη σύμβασης με τη US Air Force και τη Lockheed-Martin (κατασκευάστρια εταιρεία), με ελληνική συμμετοχή (ΕΑΒ – ιδιωτικές), την οποία δεν πρόφτασε να υπογράψει. Τον φάκελο παρέλαβε ο επόμενος, Νίκος Δένδιας, που και αυτός την άφησε για τον… επόμενο, που δεν ήταν άλλος από τον Πάνο Καμμένο! Δεν γνωρίζω αν ο τελευταίος έκανε νέες διαπραγματεύσεις, επέτυχε έκπτωση ή υπέγραψε αβλεπί.

• Αυτά… και συμβουλεύω τους νέους συντάκτες να ψάχνουν καλά πριν γράψουν.

***

Έχει μέλλον η υπόθεση ΕΛΒΟ

• Όπως γράψαμε προ ημερών, ο διαγωνισμός πώλησης απέτυχε και βαίνουμε προς επανάληψη ταχέως.

• Μονομάχοι οι Krauss-Maffei (γερμανική) και Paramount Group (νοτιοαφρικανική), που είχε και τη συμπάθεια του κ. Π. Καμμένου.

• Γιατί απέτυχε; Η πρώτη αποκλείσθηκε για τυπικούς λόγους (τα δικαιολογητικά του φακέλου Αʼ είχαν μικρές παραλείψεις), η δε δεύτερη ήταν καλή μεν στη γραφειοκρατία, αλλά πριν ανοιχθεί ο φάκελος Βʼ, που είχε τα οικονομικά, δήλωσε με επιστολή της σε Τσακαλώτο – Καμμένο ότι αδυνατεί να υποβάλει εγγυητική επιστολή για τραπεζικούς λόγους.

• Σημειώνω ότι η ελάχιστη απαιτούμενη αποδεκτή πρόταση ήταν 10 εκατ. ευρώ (πενταροδεκάρες).

• Πληροφορούμαι ότι αυτήν τη στιγμή οι προβλέψεις για το μέλλον της εταιρείας είναι εξαιρετικά αισιόδοξες (ενδιαφέρουν τους αγοραστές) διότι:

• Υπάρχει μεγάλο θέμα εκσυγχρονισμών διαφόρων τύπου αρμάτων LEO και ανοιχτής αγοράς προς χώρες του Κόλπου.

• Υπάρχει σοβαρή προσδοκία εκσυγχρονισμού πολύτιμου, βαρέως, τροχαίου υλικού (βενζινοφόρα, αρματοφορείς κ.ά.), που πάλι θα μας χορηγήσουν οι Αμερικανοί.

• Τα τελευταία, βέβαια, εφόσον είναι τελικά επιθυμητά, θέλουν κυνήγι.

***

Συγκλονιστικό!

• Ο Δήμος Καρπάθου επιμελήθηκε τη δημιουργία και έκδοση ημερολογίου 2017 με σκίτσα μαθητών, στη μνήμη του ήρωα πιλότου της ΠΑ Κώστα Ηλιάκη.

• Είναι ένα μικρό έργο τέχνης και τα έργα των μικρών καλλιτεχνών αριστουργηματικά.

• Συγχαρητήρια στον δήμαρχο Ηλία Λάμπρου και στους μαθητές Θ. Μυλωνάκη, Δήμητρα Κωσταντουλάκη, Σήφη Παπαδάκη, Ελισάβετ Μαυρακάκη, Μιχαέλα Βανταράκη, Ανδριάνα Βαρυπέτρου, Γιώργο Γιαννικάκη (άλλα ονόματα δεν μπόρεσα να εντοπίσω).

***

Σωστή κίνηση

• Ο Α/ΓΕΣ, στρατηγός κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, κατάργησε τις θέσεις μετακλητών αξιωματικών (συνήθως κομματικών επιλογών), αντικαθιστώντας τους με εξελίξιμους ε.ε αξιωματικούς. Το πείραμα πέτυχε και η αλλαγή απόδοσης είναι σήμερα εμφανής σε ΑΟΟΑ, ΟΣΜΑΕΣ, ΚΑΑΥ, ΤΕΘΑ.

• Με τις δραστηριότητές του προς εξυπηρέτηση πολιτών, ο υποδεκανέας Κωνσταντίνος Δήμου, που, τοποθετημένος σε μια μικρή μονάδα στην Κέρκυρα, συνεργάζεται με πάθος με τρία γειτονικά κέντρα υγείας και περιθάλπει ένστολους και πολίτες.

• Μετά την εξαίρετη επιτυχία άσκησης πλωτών μέσων, όπου έλαβε μέρος όλο το Σώμα (ΧΙΙ, XVI, Μ.ΜΠ και 50ό Σύνταγμα), με την οποία τονώθηκε το περί ασφαλείας αίσθημα των πολιτών, συνεχίζει με την ψυχαγωγία τους. Διέθεσε την υψηλού επιπέδου μπάντα του Σώματος σε ένα σύνολο φιλαρμονικών των πόλεων της Θράκης (Διδυμότειχο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σουφλί κ.α.), που πραγματοποιούν ένα οδοιπορικό στην περιοχή.

***

Αποκαλύφθηκε το… μυστικό

• Η συζήτηση στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Άμυνας, μεταξύ δημοσιογράφων. Ανεζητείτο απάντηση στο ερώτημα: Τι κάνει τον ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα να είναι αγαπητός και αποδεκτός από το σύνολο των στελεχών, να κινείται ήρεμα και να αποφεύγει τις φανφάρες;

• Δόθηκαν διάφορες, μη ικανοποιητικές, οπότε μια «παλιά καραβάνα» έδωσε τη σωστή απάντηση: «Έχει δουλέψει, πριν καθίσει σε υπουργικό θώκο»!


Σχολιάστε εδώ