Έρχεται νέο τσουνάμι 7 μέτρων για το 2018

Δεν στέγνωσε καλά καλά το μελάνι των υπογραφών της δεύτερης αξιολόγησης και αμέσως άρχισαν οι πιέσεις και οι εκβιασμοί για την τρίτη αξιολόγηση, με απαιτήσεις οι οποίες οδηγούν σε νέα μέτρα, που περιορίζουν το όποιο εισόδημα έχει απομείνει στην τσέπη των νοικοκυριών.

Συγκεκριμένα ζητούν, μεταξύ άλλων, μείωση των οικογενειακών επιδομάτων, επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα και φόρου διαμονής στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ακόμη και μείωση του επιδόματος θέρμανσης! Συν την υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων που έχουν συμφωνηθεί με τη δεύτερη αξιολόγηση.

Αναλυτικά, τα επτά μέτρα είναι τα εξής:

1. Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

2. Μείωση των οικογενειακών επιδομάτων ώστε να εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ το 2018.

3. Μείωση του επιδόματος θέρμανσης κατά 58 εκατ. ευρώ. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017 – 2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%.

4. Κατάργηση της έκπτωσης ποσοστού 1,5% κατά την παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων. Αποτέλεσμα της εφαρμογής της διάταξης αυτής θα είναι η αύξηση των μηνιαίων κρατήσεων φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.

5. Επεκτείνεται και για το 2018 ο προσωρινός φόρος που έχει επιβληθεί στις ναυτιλιακές εταιρείες.

6. Επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα από 1/1/2018.

7. Από το νέο έτος θα ενεργοποιηθεί και ο φόρος διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα, ο οποίος κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου ή του δωματίου.

***

Απεργία γιοκ…

Δεν έχουν σταματημό οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, που κύριο στόχο έχουν την κατάργηση των όποιων δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζομένους. Το τελευταίο τελεσίγραφο του ΔΝΤ είναι να ξεχάσουν τα συνδικάτα το αίτημά τους για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ως προς την απεργία, η κυβέρνηση με επιστολή της προς το Ταμείο δεσμεύεται ότι στον συνδικαλιστικό νόμο θα προβλέπεται πως για να αποφασισθεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία, κάτι που είναι παντελώς ανέφικτο. Οπότε, απεργία γιοκ!


Σχολιάστε εδώ