200 δισ. ο τζίρος από τα λαθραία προϊόντα μαϊμού!

Πρόκειται για το λαθρεμπόριο «προϊόντων απομίμησης», των αποκαλούμενων «μαϊμού». Και όλο αυτό το λαθρεμπόριο, όπου τον τζίρο που γίνεται τον υπολογίζουν στα 200 δισ. ευρώ, διακινείται μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και του Γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), που χαρτογραφεί τη διακίνηση των λεγόμενων «μαϊμούδων» στη διεθνή αγορά.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, είναι κόμβος για δύο από τις δέκα βασικές κατηγορίες προϊόντων απομίμησης γνησίων που διοχετεύονται στην ευρωπαϊκή Αγορά. Ειδικά για τον φωτογραφικό εξοπλισμό και τα ιατρικά μηχανήματα (κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται και τα γυαλιά ηλίου), η Ελλάδα είναι στην έβδομη θέση της κατάταξης των χωρών προέλευσης απομιμήσεων. Αντίστοιχα, για τα αθλητικά είδη και παιχνίδια, η Ελλάδα είναι στη δωδέκατη θέση των χωρών προέλευσης και στην όγδοη για την ευρωπαϊκή Αγορά. Οι άλλες οκτώ κατηγορίες προϊόντων, που αποτελούν στόχο της βιομηχανίας απομιμήσεων, είναι τρόφιμα, φάρμακα, καλλυντικά, αρώματα, δερμάτινα είδη, τσάντες, ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα και ηλεκτρονικά είδη. Κατηγορίες στις οποίες η Ελλάδα κατατάσσεται χαμηλά στη λίστα των χωρών προέλευσης ή των ενδιάμεσων σταθμών διακίνησης. Στις εννέα από τις δέκα κατηγορίες απομιμήσεων, η Κίνα είναι η κύρια χώρα παραγωγής και ακολουθούν Ινδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Μαλαισία, Πακιστάν και Βιετνάμ. Στον τομέα της διακίνησης, διεθνώς, οι σημαντικότεροι κόμβοι είναι το Χονγκ Κονγκ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σιγκαπούρη, ενώ για την ευρωπαϊκή Αγορά οι πύλες εισόδου, εκτός από την Ελλάδα, είναι η Αλβανία, με ενδιάμεσους σταθμούς την Αίγυπτο, το Μαρόκο και την Ουκρανία.

Κορκίδης: «Πάνω από 4,3 δισ. ευρώ οι ετήσιες απώλειες»

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, οι καταστροφικές συνέπειες του παραεμπορίου προϊόντων απομίμησης στην προσπάθεια ανάκαμψης της καταναλωτικής ζήτησης στοιχειοθετούνται, όχι μόνο από την απομύζηση δυνητικών πόρων που θα κατευθύνονταν στην ελληνική Αγορά -και εκτιμάται σήμερα σε ετήσια βάση συνολικά στα 18 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 5 δισ. ευρώ προέρχονται από τα μαϊμού προϊόντα- αλλά και από την απώλεια εκμετάλλευσης εσόδων από τη φορολογική διοίκηση, καθώς μόνο από το ΦΠΑ οι απώλειες υπολογίζονται στα 4,3 δισ. ευρώ ετησίως.

Μπλόκο σε τρία σημεία

Ο κ. Κορκίδης δεν μένει μόνο στα λόγια. Υπάρχει λύση για να περιορισθεί «το λαθρεμπόριο και το παραεμπόριο, που συνιστούν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες για την ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία. Η Λερναία Ύδρα της παραβατικότητας, σε μεγάλο μέρος της οικονομίας, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, παραμένει σε πλήρη δράση. Το υγιές εμπόριο έχει στρατευθεί στην καταπολέμηση των παραοικονομικών και παραεμπορικών δραστηριοτήτων, απαιτώντας τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων πάταξής τους. Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε προτείνει επανειλημμένως ότι απαιτείται η διενέργεια αυστηρών ελέγχων σε τρία πεδία, και συγκεκριμένα στις πύλες εισόδου, τις αποθήκες και το πεζοδρόμιο.

Είναι καιρός, αναλαμβάνοντας ο καθένας μας τις ευθύνες που του αναλογούν, να δώσουμε την αποφασιστική μάχη ενάντια σε ένα πρόβλημα που αφορά όλους μας».


Σχολιάστε εδώ