Την πόρτα στις Αγορές άνοιξαν το κλείσιμο της αξιολόγησης και ότι κίνδυνος πτώχευσης πλέον δεν υπάρχει

Η κυβέρνηση δεν έκανε πίσω, ο πρωθυπουργός προχώρησε στην υλοποίηση του σχεδιασμού, αιφνιδιάζοντας με την έξοδο τη Δευτέρα, όταν όλες οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ, εκτός από το «ΠΑΡΟΝ», που κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο: «Αύριο Δευτέρα ή την Τρίτη βγαίνουμε στις Αγορές»!

Πίσω από το «απαγορευτικό» του προέδρου της ΕΚΤ ήταν ένας και μόνο λόγος: Να συνεχισθεί η ομηρία της Ελλάδας και μετά το 2018, η οποία, λόγω έλλειψης χρημάτων και εν όψει της πληρωμής των ομολόγων που λήγουν, θα υποχρεωνόταν να μπει σε τέταρτο Μνημόνιο. Να είναι, δηλαδή, η χώρα μόνιμα με το χέρι απλωμένο…

Αυτό το… προνόμιο το έχασε ο κ. Ντάγκι από τη στιγμή που, όπως επισημαίνουν έγκυροι ξένοι και έλληνες οικονομικοί αναλυτές, έσβησε η αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και πλέον δεν θα είναι κάτω από τον συνεχή εκβιασμό των δανειστών.

Και αυτή την εξέλιξη ευνοεί το γεγονός ότι μπορεί να καλύπτει τις δανειακές υποχρεώσεις της με την έκδοση ομολόγων. Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι το επιτόκιο θα μπορούσε να ήταν ακόμη μικρότερο, με δεδομένο ότι σήμερα στην παγκόσμια τραπεζική αγορά τα επιτόκια είναι αρνητικά. Και με το 4,635% κερδίζουν αρκετά λεφτά. Το κλείσιμο της αξιολόγησης και η απομάκρυνση και της παραμικρής πιθανότητας πτώχευσης της Ελλάδας ανοίγουν την πόρτα για επενδυτικά κεφάλαια (αυτή τη στιγμή πρωτίστως αμερικανικά), που θα τοποθετηθούν στο χρηματιστήριο για την αγορά μετοχών ελληνικών επιχειρήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες χρηματιστηριακές πηγές, τρία αμερικανικά funds θα επενδύσουν στο ελληνικό χρηματιστήριο από 500 εκατ. ευρώ το καθένα, ήτοι 1,5 δισ. ευρώ ζεστό χρήμα. Και έπεται συνέχεια… Κάποιοι φθάνουν να μιλούν για… απόβαση funds στην Ελλάδα. Και όχι χωρίς λόγο… Εκτιμούν ότι η Ελλάδα έχει μπει οριστικά σε αναπτυξιακή πορεία. Ότι πλέον ο πάτος ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2015. Και, όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία, η
ανάπτυξη μετριέται αυτή την περίοδο στο 1 με 1,5%, με εξέλιξη προς τα πάνω.

Υπάρχει αναξιοποίητo χρήμα…

Από την άλλη, oι ενδείξεις ότι υπάρχει χρήμα έχουν γίνει αποδείξεις. Και αυτές είναι η πρόσφατη επιτυχής έκδοση… ομολόγων από τον Όμιλο Μυτιληναίου, που άντλησε σχεδόν αποκλειστικά από Έλληνες 300 εκατ. ευρώ, την Τέρνα και ακολουθεί η θυγατρική των ΕΛΠΕ, η Hellenik Petroleum Finance PLC με την έκδοση ομολόγου 79 εκατ. ευρώ.

Οικονομικοί παράγοντες υποστηρίζουν ότι στις τράπεζες… λιμνάζουν κάποια δισεκατομμύρια από καταθέσεις.

***

Τι απαιτεί ο Σαμαράς από τον Στουρνάρα

Σύμφωνα με απόλυτα αξιόπιστες πηγές, στα πρόθυρα… πόλεμου είναι οι σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Τη φωτιά άναψε η έξοδος στις Αγορές, η οποία θεωρήθηκε επιτυχής και ως προς το ύψος του επιτοκίου αλλά και των χρημάτων που προσφέρθηκαν για την αγορά ομολόγων και τα σχόλια που διεθνείς κύκλοι διατύπωσαν, ότι το κόστος για την Ελλάδα είναι μικρότερο από την έξοδο που έγινε το 2014 επί κυβέρνησης Σαμαρά.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζητάει από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να βγει και να πει ότι τότε το κόστος του δανεισμού ήταν σημαντικά πιο χαμηλό από αυτό που δανείστηκε τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα. Αν δεν το κάνει, τότε απειλεί ότι θα τον καταγγείλει ότι ο ίδιος μαζί με τον Ντράγκι έπαιξαν όλο το… παιχνίδι τότε για να αποφευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, γιʼ αυτό και εκείνη η έξοδος έγινε υπό την πλήρη κάλυψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, ο Στουρνάρας δεν έχει κάνει το χατίρι του πρώην πρωθυπουργού. Θα το καταπιεί;

***

Γιατί δεν λες ονόματα, Γιάννη Δραγασάκη;

«Βόμβες» έριξε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης την Τετάρτη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει αυτούς που θέλουν να μας έχουν μόνιμα κάτω από επιτήρηση. Εμπλέκεται σε αυτούς ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας; Ποιοι είναι αυτοί που υπονομεύουν την πορεία της χώρας; Όνομα δεν έχουν;

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε για δυνάμεις από το Βερολίνο, το ΔΝΤ, αλλά και εντός, που υπονομεύουν την πορεία της χώρας, εκτιμώντας ότι θα βάλουν νέες τρικλοποδιές και το 2018 θα ζητήσουν να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα. «Όχι απλώς το φοβάμαι αλλά το θεωρώ βέβαιο ότι θα υπάρξουν δυνάμεις, οι οποίες ήθελαν και θέλουν η Ελλάδα να μην βγει ποτέ από την επιτήρηση. Μήπως δεν υπάρχουν απόψεις στην Ευρώπη και δεν υπάρχουν και κόμματα που υποστηρίζουν ακόμα και τώρα το Grexit; Δεν θα έχουμε πορεία ανέφελη, χωρίς αντιπάλους», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό και πρόσθεσε:

Θέλουν να μας έχουν με τον βούρδουλα…

«Υπάρχουν πυρήνες δυνάμεων και στην Ευρώπη και μέσα στη Γερμανία – για να γίνω ακόμα πιο σαφής και έξω από την Ευρώπη, οι οποίες λένε κοιτώντας την Ιστορία της χώρας, δεν έχει αυτό σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση, κοιτώντας προς τα πίσω, κάνουν την εκτίμηση, για μένα και εκ του πονηρού, ότι αυτή η χώρα δεν είναι μεταρρυθμίσιμη, δεν μπορούμε να αυτοκυβερνηθούμε, πρέπει διαρκώς, λοιπόν, να έχουμε τον βούρδουλα από πάνω μας»!


Σχολιάστε εδώ