Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ)

Εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά μετά τη σχετική εγκύκλιο, οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης είναι οι ακόλουθες:

α. Συνταξιοδότηση λόγω γήρατος:

1. Να έχει συμπληρωθεί το 52ο έτος της ηλικίας.

2. Να έχει συμπληρωθεί δεκαπενταετής, συνθετική ναυτική υπηρεσία.

3. Το άθροισμα ηλικίας και συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας να δίνει τον αριθμό 72.

β. Συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας:

1. Δεκαπενταετής, συνθετική ναυτική υπηρεσία και ανικανότητα του ναυτικού για την άσκηση του ναυτικού επαγγέλματος.

2. Πενταετής ναυτική υπηρεσία, από την οποία οκτώ μήνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία τετραετία, και ανικανότητα του ναυτικού για την άσκηση του ναυτικού και κάθε άλλου επαγγέλματος. Η παραπάνω ναυτική υπηρεσία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πλοία με ελληνική σημαία ή με ξένη, συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, μέσα σε τριπλάσιο διάστημα από την ημερομηνία της πρώτης ναυτολόγησης μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Εάν η ανικανότητα οφείλεται σε εργατικό ατύχημα δεν απαιτούνται χρονικές προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το ατύχημα συνέβη σε πλοίο που ήταν ασφαλισμένο στο ΝΑΤ.

γ. Συνταξιοδότηση λόγω θανάτου:

1. Δεκαπενταετής, συνθετική ναυτική υπηρεσία.

2. Πενταετής ναυτική υπηρεσία, από την οποία οκτώ μήνες πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί κατά την τελευταία τετραετία.

Η παραπάνω ναυτική υπηρεσία πρέπει να πραγματοποιηθεί σε πλοία με ελληνική σημαία ή με ξένη, συμβεβλημένα με το ΝΑΤ, μέσα σε τριπλάσιο διάστημα από την ημερομηνία της πρώτης ναυτολόγησης μέχρι την ημερομηνία θανάτου του ναυτικού (ελάχιστη ασφαλιστική προστασία).

Εάν ο θάνατος οφείλεται σε εργατικό ατύχημα δεν απαιτούνται χρονικές προϋποθέσεις, υπό την προϋπόθεση ότι το θανατηφόρο ατύχημα συνέβη σε πλοίο που ήταν ασφαλισμένο στο ΝΑΤ.

δ. Διαδοχική ασφάλιση:

Στην περίπτωση χορήγησης σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, ο διαδοχικά ασφαλισμένος ναυτικός πρέπει να έχει συμπληρώσει απαραίτητα 20 χρόνια ασφάλισης (συνολικά), το ΝΑΤ να είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός οργανισμός στον οποίο έχει διαδοχικά υπαχθεί και λαμβάνει το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισής του στο ΝΑΤ μέχρι να συμπληρώσει το όριο ηλικίας του άλλου ασφαλιστικού φορέα στον οποίο έχει υπαχθεί, οπότε χορηγείται σʼ αυτόν και το υπόλοιπο τμήμα της σύνταξής του.

Από τις παραπάνω διατάξεις εξαιρούνται εκείνοι οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει δεκαπενταετή, συνθετική ναυτική υπηρεσία, με την οποία εξομοιούται ο χρόνος ασφάλισης σε άλλο ασφαλιστικό φορέα, ο οποίος έχει ληφθεί υπόψη για την απόκτηση πτυχίου ναυτικής ικανότητας. (Περισσότερες πληροφορίες στο ΝΑΤ ή στην Εστία των Ναυτικών).


Σχολιάστε εδώ