Πού το πάει ο Βαρουφάκης;

Δίνοντας τη δική του εκδοχή για όσα συνέβησαν στο προσκήνιο, αλλά κυρίως στο παρασκήνιο. Οι αποκαλύψεις του προκάλεσαν πολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις αλλά και απορίες και ερωτηματικά. Πολλά ερωτηματικά. Γιατί; Γιατί τώρα; Ποια τα κίνητρα; Τι επιδιώκει; Ποιοι ωφελούνται; Ποιοι επωφελούνται;

Οι ερμηνείες ποικίλουν, όπως και οι εκδοχές, ανάλογα με την οπτική γωνία που προσεγγίζει κανείς την υπόθεση, με τις διαστάσεις που έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες. Από την πλέον ευνόητη έως… απλοϊκή, υπό την έννοια ότι με όσα αποκαλυπτικά περιγράφει στο βιβλίο του αλλά και τον γενικότερο θόρυβο που προκαλεί επιδιώκει να αυξήσει τις πωλήσεις και να αποκομίσει σημαντικά έσοδα. Ήδη στο εξωτερικό καταγράφεται μεγάλη ζήτηση, πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι στα κεντρικά βιβλιοπωλεία σχηματίζονται ουρές από πολίτες που θέλουν να προμηθευτούν το βιβλίο προκειμένου να ενημερωθούν για άγνωστες πτυχές της ελληνικής υπόθεσης. Μέχρι την πιο σύνθετη, δηλαδή ότι μέσω αυτής της διαδικασίας και αμφισβητώντας τη σημερινή κυβέρνηση επιδιώκει να εγγράψει πολιτικές υποθήκες και να προετοιμάσει την κάθοδό του στις επόμενες εθνικές εκλογές. Την πρώτη εκδοχή φαίνεται να υιοθετούν επίσημα τουλάχιστον αρκετά κυβερνητικά στελέχη, ενώ και η δεύτερη δεν είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς ο πρώην υπουργός στις κατʼ ιδίαν συνομιλίες του αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Υπάρχουν ωστόσο κι άλλες πολύπλοκες έως και ακραίες ερμηνείες ως προς τα κίνητρα και τους στόχους του κ. Βαρουφάκη. Σύμφωνα με μια από αυτές, φαίνεται ότι κινείται σε συνεννόηση με κύκλους εντός κι εκτός της χώρας με σκοπό να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση και στον Αλ. Τσίπρα προσωπικά.

Με τους δε ισχυρισμούς του ότι έχει καταγράψει πλήθος συνομιλιών μαζί του πρόθεσή του είναι να θέσει τον πρωθυπουργό σε μόνιμη ομηρεία, υπό την… απειλή νέων αποκαλύψεων. Επέλεξε δε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο να δημοσιοποιήσει αποσπάσματα από το βιβλίο του προκειμένου να αποσπάσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στα γεγονότα του 2015 και όχι στην έξοδο της χώρας στις αγορές, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τη σημασία της συγκεκριμένης κίνησης. Όσοι κάνουν την προσέγγιση αυτή στέκονται στο ότι τα αποσπάσματα του βιβλίου δημοσιεύθηκαν ταυτόχρονα σε δύο Μέσα Ενημέρωσης («Καθημερινή», «Πρώτο Θέμα») που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και διάκεινται φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία.

Υπάρχει, όμως, και μια τελευταία, πιο «σκοτεινή» εκδοχή, που συνδέεται με την επόμενη ημέρα, τις εκλογές και την πολιτική αλλαγή. Όσοι την ασπάζονται υποστηρίζουν ότι ο κ. Βαρουφάκης εκθέτει κατʼ αυτόν τον τρόπο τον πρωθυπουργό για να έχει ευνοϊκή μεταχείριση στην περίπτωση που η επόμενη κυβέρνηση (της Νέας Δημοκρατίας) κινήσει τις διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Δηλαδή «δίνει» τον κ. Τσίπρα για να τη γλιτώσει εκείνος. Προς επίρρωση, επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πρωτίστως και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να υιοθετήσουν τις «αποκαλύψεις» του, ενώ μέχρι πρότινος τον κατηγορούσαν ως βασικό υπεύθυνο για το «καταστροφικό» πρώτο εξάμηνο του 2015 και απειλούσαν να τον καθίσουν στο σκαμνί του Ειδικού Δικαστηρίου.

Τρία είναι τα επίμαχα σημεία στο βιβλίο, από όσα τουλάχιστον δημοσιοποιήθηκαν, που προκάλεσαν αίσθηση και πολιτικές συγκρούσεις. Το πρώτο αφορά την υπόθεση με το περίφημο «Plan X», το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που η Ελλάδα εξωθείτο από τους δανειστές εκτός Ευρωζώνης. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι υπήρξε πράγματι τέτοιο σχέδιο και το είχε συζητήσει εκτενώς με τον κ. Τσίπρα. Μεταφέρει μάλιστα έναν διάλογο, με τον πρωθυπουργό να τον προτρέπει να συγκροτήσει μια ομάδα με ειδικούς που θα εκπονήσουν το σχέδιο με κάθε λεπτομέρεια. Σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι σχετικές συζητήσεις είχε κάνει και πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και πως με αυτό το κριτήριο ο κ. Τσίπρας τον επέλεξε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μέρος του σχεδίου αυτού ήταν και το διπλό νόμισμα. «Το σχέδιο ήταν ασαφές και δεν το υιοθετήσαμε ποτέ», ήταν το σχόλιο του κ. Τσίπρα στη συνέντευξη στον βρετανικό «Guardian», παραδεχόμενος έτσι ότι και συζήτηση είχε γίνει και σχέδιο ετοιμάστηκε για την περίπτωση εξόδου από το ευρώ. «Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα εξάμηνο μάχης πρωτίστως του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης, που δεν μπορεί να ευτελίζει το διογκωμένο εγώ του καθενός», επισήμανε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Αίσθηση προκαλούν και όσα αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός για το βράδυ του δημοψηφίσματος τον Ιούλιο του 2015. Αναφέρει μεταξύ άλλων ότι όταν έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα κάθε άλλο παρά πανηγυρικό ήταν, ενώ τονίζει ότι οι περισσότεροι ήταν κατηφείς και ο πρωθυπουργός… φοβισμένος. Υποστηρίζει δε ότι στη συζήτηση που είχε μαζί του ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε τους φόβους του ότι αν επιμείνουν στη λογική του «Όχι» μπορεί να τους στείλουν στο Γουδί! Επιπλέον, ισχυρίζεται ότι ο πρωθυπουργός του εκμυστηρεύτηκε πως υπήρχαν πληροφορίες για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί πραξικόπημα για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Του επισήμανε μάλιστα ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και πως οι μυστικές υπηρεσίες είχαν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σημειώνεται ότι για το βαρύ κλίμα που επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ του δημοψηφίσματος έχει μιλήσει στο παρελθόν και η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου.

16 δισ. τα… λάφυρα

Φως στην περίφημη υπόθεση των αποθεματικών της Τράπεζας της Ελλάδας ρίχνει στο βιβλίο του ο κ. Βαρουφάκης. Μεταφέρει, δε, διαλόγους που έγιναν σε κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και άλλων υπουργών. «Υπάρχουν 16 δισ. στην Τράπεζα της Ελλάδας και δεν τα φορτώνουμε στα ΑΤΜ;», φέρεται να διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, με τον κ. Βαρουφάκη να του επισημαίνει ότι πρόκειται για χρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μια τέτοια κίνηση θα συνιστούσε κλοπή.

«Αν θέλουμε να παραμείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να κάνουμε τέτοια κίνηση», του τόνισε. «Όταν πεινάει το παιδί μου έχω το ηθικό δικαίωμα να κλέψω ένα κουτί γάλα», φέρεται ότι ήταν η παρατήρηση του πρωθυπουργού. Υπέρ τάχθηκαν οι περισσότεροι από τους μετέχοντες στη σύσκεψη, με τον Αλ. Φλαμπουράρη να τονίζει ότι «έχουμε κάθε δικαίωμα να πάρουμε αυτά τα λεφτά», ενώ επιφυλακτικός ήταν μόνον ο Γ. Δραγασάκης.

Στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός Οικονομικών επιβεβαιώνει, με γλαφυρό τρόπο σε ορισμένα σημεία, τις πληροφορίες που υπήρχαν τους πρώτους μήνες του 2015 για το πολύ κακό κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Αποδίδει δε στον κ. Τσίπρα τη φράση: «Αν χρειαστεί, θα τον σύρω ουρλιάζοντας έξω από την Τράπεζα της Ελλάδας». Και πως στην ίδια λογική ήταν και ο τότε υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς.

Στο βιβλίο του ο πρώην υπουργός αναφέρεται και στις επαφές που είχε με τον κ. Τσίπρα πριν γίνει πρωθυπουργός, ειδικά δε σε μία που είχαν στην περιοχή του Ψυρρή, όπου μεταξύ άλλων του συνέστησε να μάθει αγγλικά αν θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Μεταφέρει, δε, έναν διάλογο που είχε επιστρέφοντας στο σπίτι με τη γυναίκα του. Στην ερώτησή της για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη συνάντηση ο κ. Βαρουφάκης της είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ευχάριστος τύπος, αλλά δεν νομίζω ότι έχει τα προσόντα…»

***

Σκουρλέτης: «Να ψάξουμε ποιος είναι πίσω από τον Βαρουφάκη»

Σκληρή κριτική στον Γ. Βαρουφάκη ασκεί ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ενώ διαψεύδει με κατηγορηματικό τρόπο όσα ο πρώην υπουργός αναφέρει (υποστηρίζει) στο βιβλίο του. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra και στην εκπομπή «Επί του Πιεστηρίου» υπογράμμισε ότι ουδέποτε είχε υπάρξει εισήγηση από τον κ. Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και τόνισε πως δεν έγινε ποτέ αυτή η συζήτηση.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρώην υπουργού περί καταγραφής συζητήσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο και σε κυβερνητικές συσκέψεις, ο κ. Σκουρλέτης ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός: «Πόσο σοβαρός είναι ένας πολιτικός που από τον πρώτο μήνα που είναι στην κυβέρνηση κυκλοφορεί με ένα μαγνητοφωνάκι, όπως λέει;».

Στην ερώτηση για το αν ο κ. Βαρουφάκης επιχειρεί να αποδομήσει τον κ. Τσίπρα με όσα υποστηρίζει -είχε προηγηθεί ο κορεάτης σύμβουλος Γκλεν Κιμ- ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε ως εξής: «Αυτά είναι ερωτήματα που πρέπει όλοι μαζί να ψάξουμε κι εσείς με το ρεπορτάζ σας να τα διαλευκάνετε». Τέλος, στην ερώτηση αν κάνει ζημιά στην κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης με όσα λέει, είπε: «Εγώ νομίζω ότι κάνει ζημιά στην αξιοπιστία του»!

***

Λαφαζάνης: «Υπήρχε σχέδιο Β΄» – Παίζει κακόγουστο θέατρο

Την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη που είχε μελετήσει και εκπονήσει η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015 επιβεβαίωσε ο Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Γ. Βαρουφάκης. Το σχέδιο αυτό προέβλεπε, μεταξύ άλλων, εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδας και την εκτύπωση από το Νομισματοκοπείο χαρτονομισμάτων σε εθνικό νόμισμα (δραχμές). Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι διαδικασίες είχαν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό, καθώς είχε ετοιμαστεί και κατατεθεί ειδικό σχέδιο.

Τι άλλο προέβλεπε το εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ; Όπως αποκάλυψε ο κ. Λαφαζάνης, είχε συμφωνηθεί με τη Ρωσία να μας δώσει κάποια δισ. ευρώ ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και με τη Βενεζουέλα, για την προμήθεια δωρεάν ή με σημαντικές διευκολύνσεις πετρελαίου. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι τις σχετικές συζητήσεις τις είχε κάνει ο ίδιος ως υπουργός Ενέργειας την περίοδο εκείνη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν, όταν είχε ερωτηθεί για το ίδιο ζήτημα, είχε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν.

Σχετικά με την αναφορά του κ. Βαρουφάκη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε «να διώξει με τις κλοτσιές» τον Γ. Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι «παίζει κακόγουστο θέατρο», αν και, σύμφωνα με τον τελευταίο, ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν παρών στη συγκεκριμένη συζήτηση. Υπενθυμίζεται ότι, παλαιότερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας είχε διαψεύσει με απόλυτο τρόπο ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε «εισβολή» στο Νομισματοκοπείο για να πάρει τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Τώρα, με όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο κ. Βαρουφάκης, υπήρξε τέτοια πρόθεση – και μάλιστα στο ανώτατο βαθμό. Ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, σε συζήτηση με κορυφαίους υπουργούς, μίλησε για το ενδεχόμενο «αρπαγής» των 16 δισ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που βρίσκονταν στο αποθεματικό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Αν όντως δεν γνώριζε τα παραπάνω, ο κ. Λαφαζάνης επιβεβαιώνει αυτό που υπάρχει ως διάχυτη εντύπωση: Ότι το κρίσιμο εκείνο πρώτο εξάμηνο του 2015 υπήρχαν εντός της κυβέρνησης διάφορα «κέντρα» που εκπονούσαν σχέδια για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, ίσως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σχολιάστε εδώ