Με τον Τσίπρα ο ανιψιός… Έξαλλος ο θείος…

Κι αυτό παρά το απαγορευτικό που εξέδωσε η ηγεσία για βουλευτές και στελέχη, με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να νομιμοποιήσουν με την παρουσία τους «τέτοιες εκδηλώσεις κακόγουστης προπαγάνδας» του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος αγνόησε πλήρως το stop και όχι μόνον μετείχε και μίλησε στο συνέδριο, αλλά επίσης συναντήθηκε κατʼ ιδίαν με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα κι έστειλε και… μηνύματα αυτονομίας προς κάθε κατεύθυνση, αλλά με βασικούς αποδέκτες τους «ενοίκους» του 3ου ορόφου στην Πειραιώς, δείχνοντας -κατά πολλούς- τον τρόπο που θα κινηθεί στο μέλλον, ακολουθώντας ενδεχομένως διαφορετική ή παράλληλη πορεία με τη Νέα Δημοκρατία. Κι αυτό είτε έχει να κάνει με τον Δήμο της Αθήνας είτε -μακροπρόθεσμα- με τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σχηματισμού. «Ο Κ. Μπακογιάννης δεν πρόκειται ποτέ να ταυτιστεί πλήρως με τη Νέα Δημοκρατία, κάθε άλλο», λένε συνομιλητές του.

Η ένταση που προκλήθηκε στις σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Κ. Μπακογιάννη, αρχηγού και περιφερειάρχη, θείου και ανιψιού, ήταν έκδηλη και στις δημόσιες τοποθετήσεις των δύο πλευρών. Στην επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία με το απαγορευτικό για τους βουλευτές και τα στελέχη κατηγορούσε εμμέσως τον κ. Μπακογιάννη ότι προσφέρεται ώστε να τον χρησιμοποιήσουν η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας για κομματικούς σκοπούς.

Ο περιφερειάρχης δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση: Πρώτα επισήμανε ότι ως περιφερειάρχης οφείλει να μένει όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα κομματικά παιχνίδια και να προσπαθεί να εξασφαλίσει τα μέγιστα για την περιφέρειά του. Και στη συνέχεια υπογράμμισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι νεροκουβαλητής κανενός», βάζοντας ουσιαστικά στην ίδια μοίρα κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία, εγκαλώντας την ηγεσία της ότι μετέχει σε κομματικά παιχνίδια με φόντο τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενδιαφέρουσα… λεπτομέρεια: Ο Κ. Μπακογιάννης απάντησε στο απαγορευτικό μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, που είναι η επίσημη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η υπόθεση να προσλάβει στα Μέσα Ενημέρωσης διαστάσεις διαμάχης, πολιτικής, οικογενειακής, κ.ά., προκαλώντας πολιτική φθορά στη Νέα Δημοκρατία. Κορυφαία στελέχη κάνουν λόγο για λανθασμένους χειρισμούς από πλευράς ηγεσίας και τους αποδίδουν στον εκνευρισμό που υπάρχει στα κεντρικά γραφεία, απόρροια των πρόσφατων εξελίξεων στο μέτωπο της οικονομίας. Αλλά και στην αλαζονεία που διέπει σχεδόν ολόκληρη την ηγετική πυραμίδα, που κινείται στη λογική του «αποφασίζουμε και υπακούτε». Όπως επισημαίνουν τα στελέχη, αν δεν είχε εκδοθεί το απαγορευτικό δεν θα είχε δημιουργηθεί κανένα ζήτημα και η όλη υπόθεση θα είχε περάσει στα ψιλά. Αντίθετα, τώρα εξελίχθηκε σε μείζον ζήτημα και πυροδότησε διάφορα σενάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πειραιώς γνώριζαν εδώ και αρκετές ημέρες ότι ο Κ. Μπακογιάννης σκόπευε να μετάσχει στο συνέδριο, είχε μάλιστα αποστείλει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλυτικές προτάσεις για τα προβλήματα της περιφέρειας. Ως εκ τούτου, προχώρησαν στη συγκεκριμένη ανακοίνωση γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να δημιουργηθεί μείζον ζήτημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις γαλάζιων βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης θέλησε με την κίνησή του αυτή να ψαλιδίσει τα φτερά του περιφερειάρχη ανιψιού του, έχοντας το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι ο τελευταίος διατηρεί υψηλές πολιτικές φιλοδοξίες -έστω και σε βάθος χρόνου-, που δεν συμβαδίζουν με παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη σε κορυφαία αξιώματα.

Υπάρχει μια ακόμη ερμηνεία, που λέει ότι με τον τρόπο που χειρίσθηκε το συγκεκριμένο θέμα ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θέλησε να στείλει μήνυμα προς την κοινωνία ότι λειτουργεί απαλλαγμένος από τα… οικογενειακά βάρη. Άλλωστε από τους πρώτους μήνες της θητείας του έχει γίνει αποδέκτης εισηγήσεων από στενούς συνεργάτες του να κόψει τον ομφάλιο λώρο απʼ ό,τι έχει να κάνει με την οικογένεια Μητσοτάκη. Σε διαφορετική περίπτωση, η προσπάθειά του να φτάσει στο αξίωμα του πρωθυπουργού θα είναι πολύ δύσκολη έως και… άκαρπη.

***

Τι συνέβη και δεν πήγε στον γάμο;

Οι σχέσεις Κυρ. Μητσοτάκη και Κ. Μπακογιάννη εδώ και καιρό δεν είναι τέτοιες που να συμβαδίζουν με τη συγγενική τους σχέση. Έχουν διαταραχθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε ο πρώτος να μην παραστεί, όπως φημολογείται (φωτογραφικά ντοκουμέντα δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας), στον γάμο του ανιψιού, που τελέστηκε προ ημερών στο Καρπενήσι. Οι λόγοι παραμένουν ανεξιχνίαστοι και αδιευκρίνιστοι.

Το βέβαιο είναι ότι ο περιφερειάρχης έχει διαφωνήσει κατά καιρούς με επιλογές του θείου του και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, ενώ δεν συμφωνεί και με την επιλογή των προσώπων που συγκροτούν το στενό επιτελείο του κ. Μητσοτάκη. Ο τελευταίος φέρεται ιδιαίτερα ενοχλημένος με την πρωτοβουλία του κ. Μπακογιάννη να ανοίξει δημόσιο διάλογο με τον γιο του Κουφοντίνα, εκ των πρωτεργατών της οργάνωσης «17 Νοέμβρη», την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει σε υψηλούς τόνους την κυβέρνηση για ανοχή στη δράση των αντιεξουσιαστών και για ιδιότυπες σχέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με πρόσωπα του συγκεκριμένου χώρου.

***

Η σιωπή της Ντόρας τι σημαίνει;

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος της Ντ. Μπακογιάννη στο θέμα που προέκυψε. Αν έκανε οποιαδήποτε παρέμβαση ή προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να λυθεί η… παρεξήγηση. Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι η πρώην υπουργός ασκεί ελάχιστη έως μηδενική επιρροή στον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος από τις πρώτες κιόλας ημέρες της θητείας του στην αρχηγία της κατέστησε σαφές ότι δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στο έργο του. Απέρριψε κατά καιρούς προτάσεις ή εισηγήσεις της, αδιαφόρησε ή απέκρουσε τις προειδοποιήσεις της για πρόσωπα που στελεχώνουν το στενό επιτελείο του. Σε γενικές γραμμές, την αγνοεί συστηματικά και σε βαθμό τέτοιο που η Ντόρα έχει πάψει εδώ και καιρό να του λέει οτιδήποτε έχει να κάνει με τη Νέα Δημοκρατία.


Σχολιάστε εδώ