Μία ακόμα παράταση για τους δασικούς χάρτες

Έτσι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν ακόμα περιθώριο πέντε εβδομάδων και ως την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017 θα πρέπει να ελέγξουν στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου την έκταση που διαθέτουν και εφόσον έχει χαρακτηριστεί ως δασική μπορούν να υποβάλουν στα αρμόδια γραφεία (ή ηλεκτρονικά στο Κτηματολόγιο) τις ενστάσεις ή τις αντιρρήσεις τους, ώστε να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, μέσω της ανάρτησης των δασικών χαρτών.

Παράλληλα, με τροπολογία στη Βουλή, διευκολύνονται οι πολίτες που μελλοντικά θα πρέπει να διορθώσουν λάθη για τα οποία ευθύνεται η Πολιτεία. Αν, για παράδειγμα, κάποιος διαθέτει αγροτική έκταση που έχει αποτυπωθεί στον χάρτη ως δασική, λόγω σφάλματος ή παράλειψης της διοίκησης, ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να καταθέσει δωρεάν αίτηση στη δασική υπηρεσία και να ζητήσει να διορθωθεί το λάθος.

Τα δε προφανή (πρόδηλα) σφάλματα που έγιναν στο Κτηματολόγιο θα μπορούν να διορθώνονται απευθείας διά της δικαστικής οδού αντί της χρονοβόρας μέχρι σήμερα διαδικασίας.

Τέλος, το υπουργείο Περιβάλλοντος προετοιμάζει τους διαγωνισμούς για την κύρωση των δασικών χαρτών και την κτηματογράφηση σε όλη τη χώρα – μέχρι το 2020 και τον ενιαίο φορέα Κτηματολογίου, ο οποίος εντός σαράντα ημερών θα λειτουργεί.

***

Με καλή θέληση όλα γίνονται

Σε σχέση με το ότι 20 δήμοι δεν έχουν -ακόμα- οριοθετήσει τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες υπήρξε μια απάντηση από τον Δήμο Σίφνου, όπου ο δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης αρνείται τους χαρακτηρισμούς «ασυνεπής» και «αδιάφορος» και επισημαίνει πως η αιτία είναι η υποστελέχωση και η έλλειψη των ορίων των οικισμών σε ψηφιακή μορφή. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις Κυκλάδες, στην Πελοπόννησο και σε δέκα μικρούς δήμους, ενώ στην Αττική εκκρεμεί μόνο η απάντηση του Δήμου Περιστερίου. Πάντως, αν υπάρχει η βούληση όλα γίνονται. Ας διατεθεί για έναν μήνα στους είκοσι αυτούς δήμους εξειδικευμένο προσωπικό άλλων υπηρεσιών.

***

Αξιακή… σύγκλιση

Ψηφίστηκε και η σύσταση διαρκούς συντονιστικής επιτροπής για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος αξιών ακινήτων, ώστε να επιτευχθεί μια ακριβέστερη προσέγγιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις πραγματικές τιμές τους. Θα προεδρεύει ο υπουργός Οικονομικών, ενώ θα συμμετέχουν γενικοί γραμματείς (υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Περιουσίας, Πληροφοριακών Συστημάτων) και επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, της Τράπεζας της Ελλάδας, της Στατιστικής Αρχής, του Κτηματολογίου, του ΤΕΕ, των συμβολαιογράφων και των εκτιμητών ακινήτων. Μεταξύ άλλων, η επιτροπή θα προτείνει ένα νέο σύστημα καθορισμού τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις εμπορικές.

***

Νέες θέσεις εργασίας εν όψει… ολοκλήρωσης το 2020

Ένα ακόμα ζήτημα που δείχνει ότι επιλύθηκε (προς το παρόν νομοθετικά) είναι η δυνατότητα που δίνεται στον φορέα του Κτηματολογίου να προσλάβει προσωπικό με συμβάσεις έργου (το πολύ για μία τετραετία) προκειμένου να καλύψει κενές θέσεις και επείγουσες ανάγκες στα γραφεία κτηματογράφησης σε όλη την Ελλάδα αλλά και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της χώρας μας στους δανειστές για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου εντός τριετίας. Η διαδικασία θα ελέγχεται από το ΑΣΕΠ, οι θέσεις θα είναι διαφόρων ειδικοτήτων (τοπογράφοι, δασολόγοι, λογιστές, διοικητικοί κ.ά.) και ο αριθμός των συμβασιούχων (σε βάθος τριετίας) ίσως ξεπεράσει τους 400. Μετά το καλοκαίρι θα έχουμε νεότερα…


Σχολιάστε εδώ