Η ειδική παροχή μητρότητας του ΟΑΕΔ

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και εάν το παιδί απεβίωσε, εφόσον ο εργοδότης έχει χορηγήσει την ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας και εφόσον πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις.

Η ειδική παροχή είναι καταβαλλόμενο μικτό, μηνιαίο ποσό, ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως καθορίζεται κάθε φορά με βάση την ΕΓΣΣΕ. Για τις μερικώς απασχολούμενες, μέχρι και τέσσερις ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες τον μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω αναφερόμενου.

Με βάση τα ποσά αυτά καταβάλλεται επίσης αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί με δύο τρόπους:

α. Μέσω των e-services, με χρήση του κλειδάριθμου που έχει χορηγηθεί από τον ΟΑΕΔ.

β. Μέσω των ΚΕΠ και εντός εξήντα (60) ημερών από την έναρξη της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας.

Η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας διακόπτεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Όταν η δικαιούχος παραιτηθεί ή προσληφθεί και απασχοληθεί από νέο εργοδότη ή με αίτησή της ζητήσει τη διακοπή της παροχής ή λύση της εργασιακής σχέσης κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι ισχύει απαγόρευση απόλυσης έως και δεκαοκτώ μήνες από τον τοκετό, εκτός εάν υπάρχει σπουδαίος λόγος, ο οποίος δεν σχετίζεται με μειωμένη απόδοση της γυναίκας, λόγω της βιολογικής της κατάστασης. (Αναφέρονται λεπτομέρειες στην ηλεκτρονική σελίδα του ΟΑΕΔ).


Σχολιάστε εδώ