Η αφρόκρεμα της ομογένειας στον Πειραιά

Στο εκπληκτικό κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου, που εντυπωσίασε για ακόμη μια φορά τους πάντες, η πόλη, με επικεφαλής τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Γιώργο Δαβάκη, καλωσόρισε τουλάχιστον σαράντα ελληνικής καταγωγής γερουσιαστές, υπουργούς και βουλευτές οι οποίοι διαπρέπουν σε όλες τις χώρες της υφηλίου.

Παρότι βρισκόμαστε λίγο πριν τον Αύγουστο, πολλοί Πειραιώτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δημάρχου και έσπευσαν στο Δημοτικό Θέατρο να προϋπαντήσουν και να καλωσορίσουν τα μέλη της ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού) και σύσσωμο το διοικητικό της συμβούλιο, που επέλεξαν να αρχίσουν φέτος από τον Πειραιά την καθιερωμένη ετήσια επίσκεψή τους στη χώρα μας, αφού από τη Δευτέρα είχαν επίσημες επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία του τόπου.

Η ΠΑΔΕΕ αποτελείται από διακόσια και πλέον μέλη, που είναι εκλεγμένα στις γερουσίες και τα κοινοβούλια είκοσι οκτώ χωρών του κόσμου. Στόχος της Ένωσης είναι να αποτελεί μια διεθνή πολιτική οντότητα που να κάνει παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλα τα κοινοβούλια για να προωθεί θέματα που αφορούν την Ελλάδα.

Τα μέλη της ΠΑΔΕΕ βρέθηκαν στον Πειραιά επειδή από εδώ οι πρόγονοί τους ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι για τη νέα τους ζωή, αλλά και με την ευκαιρία της παρουσίασης του βιβλίου που έχει γράψει για την ιστορική διαδρομή της Ένωσης και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει υπέρ των εθνικών μας δικαίων ο ιδρυτικός της δικηγόρος Γιώργος Νούλας.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή και χαρά για τον Πειραιά που υποδέχεται την αφρόκρεμα της ομογένειας, αφού πιστεύει πως ο δυναμισμός, η παρεμβατικότητα και η διείσδυση που έχουν στα κέντρα αποφάσεων των ισχυρών χωρών της υφηλίου μπορούν να αποτελέσουν μοχλό στήριξης των ελληνικών διεκδικήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ Peter Κατσιαμπάνης, βουλευτής Αυστραλίας, ευχαρίστησε τον δήμαρχο Πειραιά για τη φιλοξενία του και τόνισε ότι η ΠΑΔΕΕ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση εθνικής οικουμενικής εξωτερικής πολιτικής.

Εξ άλλου ο αντιπρόεδρος της ΠΑΔΕΕ, γερουσιαστής Rhode Island, Λεωνίδας Ραπτάκης, είπε χαρακτηριστικά ότι οι Έλληνες, γερουσιαστές ή βουλευτές, μπορεί να εκλέγονται με αντίπαλα κόμματα στα κοινοβούλια του εξωτερικού, όμως το μεγάλο και μοναδικό κόμμα τους, στο οποίο ανήκουν όλοι, είναι η Ελλάδα.

Στο τέλος της εκδήλωσης η ΠΑΔΕΕ βράβευσε τον δήμαρχο Πειραιά για την ανάδειξη του ρόλου της ομογένειας σε όλο τον κόσμο, τον πρόεδρο της ΔΗΡΑΠ Παναγιώτη Αβραμίδη για τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά Κανάλι 1 – 90,4 αλλά και γιατί το Κανάλι 1 – 90,4 είναι το μοναδικό ραδιόφωνο της χώρας που έχει εκπομπή για τους απόδημους Έλληνες. Επίσης, η Ένωση βράβευσε τους πρώην προέδρους της Νίκο Παπαδόπουλο, Δημήτρη Γιάνναρο και Γιάννη Πανταζόπουλο, τη Νικόλ Μαλλιωτάκη – μέλος του διοικητικού της συμβουλίου και υποψήφια δήμαρχο Νέας Υόρκης, τους επιχειρηματίες Ευάγγελο Μαρινάκη και Παντελή Μπούμπουρα για την ανιδιοτελή βοήθεια τους στον απανταχού Ελληνισμό και τον Γιώργο Νούλα, τόσο για τη συγγραφή του βιβλίου που αφορά την ΠΑΔΕΕ όσο και για τον ρόλο του στη διάδοση των ιδεών της Ένωσης.

***

• Επιτέλους! Ύστερα από αγώνες και προσπάθειες 40 χρόνων, τα τείχη του εξωτερικού περιβόλου των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού έπεσαν! Άρχισε η κατεδάφιση ενός κτιριακού συγκροτήματος που εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι Κορυδαλλιώτες ζητούσαν να τους αποδοθεί για να γίνει χώρος αναψυχής και αθλητισμού για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Για να φθάσουμε όμως στο σήμερα και στην κατεδάφιση των κτιρίων, προηγήθηκε, όπως τόνισε ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, η μεταφορά των γυναικείων φυλακών στον Ελαιώνα και η δημοπράτηση της κατεδάφισης από τους πρώην υπουργούς Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη και Χάρη Καστανίδη. Επίσης, η παραχώρηση όλου του χώρου που καταλάμβαναν οι φυλακές, που είναι δέκα στρέμματα, στον δήμο από τον πρώην γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής Μαρίνο Σκανδάλη. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου και τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη επειδή έχουν εγκρίνει κονδύλι 5 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του χώρου και τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Κοντονή για τις ενέργειές του προκειμένου να αρχίσουν σύντομα τα έργα. Βέβαια, δεν παρέλειψε να πει ότι η οριστική δικαίωση θα είναι όταν φύγουν και οι αντρικές φυλακές από τον Κορυδαλλό.

• Παίρνει σάρκα και οστά το μεγάλο έργο της σύνδεσης της Σαλαμίνας με την Αίγινα με υποθαλάσσιο αγωγό ύδρευσης. Ένα έργο που θα λύσει ριζικά και για πάντα το μόνιμο πρόβλημα της Αίγινας, που ήταν η έλλειψη νερού. Το νησί έχει λίγες πηγές, που με την κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού το καλοκαίρι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες του. Πολλές φορές προβλήματα υπάρχουν και τον χειμώνα! Προσωρινή λύση η μεταφορά νερού με υδροφόρες, ωστόσο η λύση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί αποτελεσματική. Απλώς είναι ένα… μπάλωμα, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποδειχθεί ανεπαρκές. Γιʼ αυτό και εδώ και χρόνια, επί εποχής Σγουρού και αντιπεριφερειάρχη Νήσων Δ. Κατσικάρη, είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την υποθαλάσσια ζεύξη της Σαλαμίνας με την Αίγινα με αγωγό της ΕΥΔΑΠ. Στον διαγωνισμό που έγινε η εταιρεία ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΑΕ, πρόσφερε έκπτωση 32%. Από δω και πέρα, το μόνο που απομένει είναι να περάσει η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, για να γίνει η τελική υπογραφή με τον μειοδότη και να ξεκινήσουν τα έργα. Αν αυτό γίνει μέσα στο 2017, μέχρι το 2020 η Αίγινα θα παίρνει νερό από την ΕΥΔΑΠ. Ο αγωγός θα έχει μήκος 13.920 μέτρα, και θα ποντιστεί σε βάθος που θα φθάνει ακόμα και τα 90 μέτρα.

• Ψήφισμα με το οποίο ζητείται να εξαιρεθούν τα δημοτικά ραδιόφωνα από τη διαδικασία του διαγωνισμού για την απόκτηση άδειας λειτουργίας υιοθέτησε ομόφωνο το δημοτικό συμβούλιο του Πειραιά στη συνεδρίασή του την περασμένη Δευτέρα. Στη συνεδρίαση ενημέρωσε τους συμβούλους ο πρόεδρος της νεοσυσταθείσας Ένωσης Δημοτικών Σταθμών Ελλάδος Μιχάλης Κυριακίδης, ο οποίος τόνισε ότι το υπό κατάθεση νομοσχέδιο έχει μια διεθνή πρωτοτυπία, αφού αναγκάζει τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς να μπουν σε μια διαδικασία δημοπράτησης για άδειες που ήδη έχουν, κάποιοι μάλιστα τις έχουν εδώ και 30 χρόνια. Ο πρόεδρος της ΔΗΡΑΠ Τάκης Αβραμίδης από την πλευρά του επεσήμανε ότι αν περάσει το νομοσχέδιο θα οδηγήσει τους ραδιοφωνικούς σταθμούς σε κλείσιμο.


Σχολιάστε εδώ