Η άλλη άποψη…
«Έγραψε» την Πρυτανεία ο υπουργός…
«Πώς είναι δυνατόν το υπουργείο Παιδείας να αγνοεί την ομόφωνη και επανειλημμένα διατυπωθείσα άποψη των πρυτάνεων των πανεπιστημίων ότι η προτεινόμενη ρύθμιση για την ανάδειξη των αντιπρυτάνεων με ξεχωριστή εκλογή από εκείνη του πρύτανη, και μάλιστα με μονοσταυρία, θα δημιουργήσει συνθήκες δυσλειτουργίας και αναποτελεσματικότητας στην καθημερινή λειτουργία των πανεπιστημίων;
Πώς είναι δυνατό να αγνοείται η άποψη των πρυτάνεων όλων των πανεπιστημίων ότι αυτό που απαιτείται για τις μεταπτυχιακές σπουδές είναι ένα γενικό ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διασφάλιση της ποιότητας, την αξιολόγηση και τη διαφάνεια και όχι η εισαγόμενη με το νομοσχέδιο συνολική υπερρύθμιση; Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τον τρόπο ίδρυσης των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (ΠΜΣ), την επιλογή και αποζημίωση του διδακτικού προσωπικού και σειρά λειτουργικών θεμάτων των ΠΜΣ, που θα δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη των μεταπτυχιακών σπουδών. Παράλληλα, δεν υπάρχει η παραμικρή νύξη για εξασφάλιση από την πολιτεία των πόρων που απαιτούνται για δωρεάν φοίτηση.
Γιατί αγνοείται η ομόφωνη πρόταση των πρυτάνεων ότι στη φάση αυτή δεν απαιτείται οποιαδήποτε αλλαγή για το άσυλο; Με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις αξιόποινες πράξεις που τελούνται εντός των χώρων των ΑΕΙ εφαρμόζεται η κοινή νομοθεσία.
Πώς είναι δυνατόν να προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε ρυθμίσεις που καταργούν τον διακριτό ρόλο των πανεπιστημίων από εκείνο των ΤΕΙ, ρόλος που επικεντρώνεται στον τεχνολογικό τομέα και αποτέλεσε τον λόγο ίδρυσης των ΤΕΙ, αγνοώντας όλα τα ακαδημαϊκά επιχειρήματα που ομόφωνα και διαχρονικά προβάλλει η Σύνοδος των Πρυτάνεων;».
«Είναι δυνατόν οι πρυτάνεις όλων των πανεπιστημίων της χώρας – μεγάλων και μικρών, κεντρικών και περιφερειακών – να ομοφωνούν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχουν όλοι τόσο λανθασμένες απόψεις σε όλα τα ουσιαστικά ακαδημαϊκά θέματα, ώστε να μην υιοθετηθεί καμία από τις προτάσεις που υπέβαλαν ως Σύνοδος στον υπουργό Παιδείας;
Ας το σκεφτούν όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες όσο υπάρχει ακόμη χρόνος για διορθωτικές ενέργειες».
***
Διά χειρός…
…του Αλέξη Παπαχελά, από το άρθρο του στην «Καθημερινή» με τίτλο: «Πολιτικές κωλοτούμπες»:
Πληρώνουν ακριβά το φροντιστήριό τους…
«Πολλοί Ευρωπαίοι θαυμάζουν και στηρίζουν τον κ. Τσίπρα. Λένε, δηλαδή, ότι ʼʼαφού έτσι είναι αυτοί εκεί κάτω, τι μας νοιάζει εμάς πόσο ακριβά πληρώνουν το φροντιστήριό τους. Αν θέλουν ηγέτες που αντιμάχονται τις ιδιωτικοποιήσεις ή τον ΤΑΡ και μετά τον υλοποιούν, με γεια τους και χαρά τουςʼʼ. Πόσο βαθιά υποτιμητικό είναι αυτό για μια χώρα και έναν λαό!
Και φταίμε όλοι γιʼ αυτό, λαός και… Κολωνάκι, που λέει και το τραγούδι. Ο λαός γιατί παραμυθιάζεται εύκολα, οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης γιατί δεν κάνουν τη δουλειά τους έγκαιρα, αποδομώντας μύθους και παραμύθια.
Θα φτάσουμε άραγε σε ένα σημείο ωριμότητας, όπου θα απαιτούμε από τους πολιτικούς μας να αποφεύγουν τις κωλοτούμπες προσέχοντας τι λένε και υπόσχονται προεκλογικά; Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι, ως έθνος, έχουμε ισχυρά ένστικτα αυτοσυντήρησης, που μας βοήθησαν να μεγαλώσουμε και να μπούμε στα πιο κλειστά κλαμπ της Δύσης. Έπειτα από κάθε λαϊκιστή ηγέτη αναδείχτηκαν ρεαλιστές μεταρρυθμιστές που ξαναέβαλαν τη χώρα σε σταθερή τροχιά. Δεν ήταν απαραίτητα ιδιαίτερα δημοφιλείς, αλλά ο κόσμος καταλάβαινε πως έπειτα από ένα μεγάλο ʼʼμεθύσιʼʼ χρειάζεσαι κάτι πικρό για να έλθεις στα καλά σου.
Όσο για τους θαυμαστές της τέχνης της κωλοτούμπας στην πολιτική μας ζωή, καλό θα είναι να καταλάβουν πως δεν είναι κριτές σε διαγωνισμό ενόργανης γυμναστικής. Θαυμάσια η τέχνη, δεν λέω. Σκεφθείτε όμως πόσο μπροστά θα ήμασταν σήμερα αν εμπιστευόμασταν πολιτικούς που όταν έλεγαν κάτι, το εννοούσαν και κατόπιν το εφάρμοζαν».
***
Διά χειρός…
…της διάσημης πιανίστριας και καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας, Ντόρας Μπακοπούλου, από τη συνέντευξή της στο «Βήμα», στην Ισμά Μ. Τουλάτου:
Κινδυνεύουμε ως έθνος να χάσουμε την οντότητά μας…
«Φοβάμαι ότι ως έθνος κινδυνεύουμε να χάσουμε την οντότητά μας. Όχι μόνο εμείς, αλλά και η Ιταλία, ο Νότος ολόκληρος. Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση, ο Βορράς έχει το πάνω χέρι. Θέλω όμως να είμαι πιο αισιόδοξη, πιστεύω ότι είναι μια φάση. Δεν μπορεί ο κόσμος να μετατοπιστεί από το θείο στο χρήμα. Το χρήμα αυτό καθαυτό δεν είναι ο διάβολος, αλλά η χρήση του για προσωπική απληστία είναι που το μεταμορφώνει σε τέρας το οποίο καταβροχθίζει τους αδύνατους και απαξιώνει τις ευαίσθητες πτυχές του ψυχισμού μας».
«Πρέπει οι νέοι να έχουν στον νου τους και την πατρίδα. Και εγώ στην ακμή μου θα μπορούσα να ζήσω στο εξωτερικό, αλλά επέλεξα να γυρίσω πίσω και να διδάξω ελληνόπουλα…».
«Ας μη φοβόμαστε τη λέξη πατριωτισμός. Είναι κρίμα να αφήσουμε να οικειοποιηθούν τη λέξη αυτή η χούντα και η Χρυσή Αυγή. Προσωπικά πιστεύω σε αυτό που είπε ο Ντοστογέφσκι, ότι η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη που είχα την ευκαιρία να γνωρίσω ανθρώπους οι οποίοι είχαν για πυξίδα τους την ομορφιά και την αλήθεια. Είμαι ευτυχής που μπορώ να γεύομαι αυτά τα πράγματα…».